Следва

Новите колекции: LAKE, есен-зима 2014

Дизайнери за следене: Украинският лейбъл LAKE

Олеся Кононова и Наталия Каменская са в основата на украинското...

All fashion преди 9 години

Олеся Кононова и Наталия Каменская са в основата на украинското вдъхновение, наречено LAKE. Наследник на първопроходната фирма, именувана на двете им фамилни имена КаmenskayaKononova, LAKE бележи уникален подем от момента на създаването си през 2008 година, като печели солидни награди в родината, но и великолепен търговски успех навън.

Особено силна ни се стори и прясно представената рекламна кампания на марката за есенно-зимната колекция за 2014, базирана на вдъхновението у авторките от картината «Великата красота» и изобщо темата за величието на вътрешната красота, заради което и ни се стори удачен моментът да представим двете млади киевчанки в редовната ни рубрика, посветена на най-интересните нови имена в света на модата.



Представяме тази последна засега тяхна колекция /първа след смяната на името/ в пълнота (виж я тук), защото наистина е силна и значима за дуета. В дрехите им са вложени кодовете на последните трагични събития в родината им, за които неизбежно подсещат стегнатите обемни куртки и горните дрехи с написаната върху им многозначителна дума Duty — като "дълг", и "знак на уважение", — "силните", строги линии на раменете, войнствените високи ботуши - никакви разсъждения за политика, само възхищение от силата на духа на хората, които повече не искат да се страхуват.

Како се случва преди тази последна колекция обаче?

Роден преди шест години, общият бизнес на двете талантливи момичета, сменя името си няколко пъти, преди да финишира на достатъчно запомнящото се LAKE. Смените са три, за да сме точни - преди да решат да вдъхнат в бранда свежа енергия, сменяйки името, двете дизайнерки наричат лейбъла си KamenskayaKononova, просто поставяйки двете фамилии една до друга, после махат една буква и стават KamenskaKononova, а днес вече се наричат с краткото четирибуквие. Което, освен че е далеч по-просто за чуждестранните им клиенти, за журналистите и байърите (трудно произносимите славянски фамилии за тях са истинско предизвикателство), но и, по думите на двете момичета, идеално съответства на концепцията на техния бранд: "Работейки, си представяме високопланинско езеро със съвършена форма, неговата идеално гладка вода, кристално хладина и наоколо прозрачната тишина и звънтящ въздух. За нашите дрехи ние се изразяваме тъждествено: представете си чист силует, съединение на минимализма и сложните конструкции, лекота и геометрия".



Топ играч на Украинската седмица на модата, Олеся и Наталия стартират сравнително плахо през 2008 година, но се оказва, че са на абсолютно прав път. Дрехите им са приети въодушевено и пътят към следващи експерименти и експанзия е открит. През 2010 пускат на пазара обувна линия, 3 години по-късно - и дрехи за деца, като колекцията е наречена “ko.ka.ko.”. През 2012 година брандът печели наградите «Best Women's Clothing Designer» и «Best Accessories Designer» в Украйна. На следващата година двете дублират титлата си Най-добър дизайнер на аксесоари.

Интелигентната им и артистична мода леко намира път към добрите проводници на моден вкус, и произведения на дуото се появяват първо в он-лайн изданието на италианския Vogue, - в секцията 'Vogue for the Young', където е наречено Vogue's Choice of the Best Projects.



През септември 2013 LAKE влиза и в печатното издание на Vogue Italy, появявайки се в неговата класация “Vogue Talents” сред 200 избрани напредничави дизайнери от целия свят.



Стилът на LAKE е лаконично ежедневен, със силно обран силует и перфектно скрояване на дрехите. Използва се много ръчен труд, всяка дреха и аксесоар са произведени в Украйна. Резултатът е много женствена, същевременно сложна мода, за жени, които ценят бързия си, успешен, истински случващ се живот. Изключително оригинални детайли, страхотни аксесоари, картинно възприемане на дрехите, скроени така, че гледайки ги отпред, не знаеш какво точно ще откриеш отстрани например.

Колекциите на LAKE вече са добре приети в много западни страни, руските жени също ги обожават, а в родната си страна бранда е на върха. Техни неща са многократно представяни във Vogue.it, Vogue Russia, Vogue Ukraine, Collezioni Italia, CloseUp Italia, Institute magazine, ELLE Russia, ELLE Ukraine, ELLE Polska, Glamour Russia, InStyle Russia, Harper’s Bazaar Ukraine, Marie Claire Ukraine, Cosmopolitan Ukraine и други модни списания.

А ние обещаваме, щом вече веднъж сме почнали, да ги следим отблизо, сезон след сезон. Струва си, нали?


 

More All fashion