Следва

EASY CHIC: Коженият елек Just Cavalli и още четири неща в компанията му

Trend Report: Ironic Iconic

Годината е някоя от шейсетарските, човекът е Анди Уорхол, а обектът на нашия интерес е The Souper Dress. В...

All fashion преди 9 години

Годината е някоя от шейсетарските, човекът е Анди Уорхол, а обектът на нашия интерес е The Souper Dress. В разгара на поп-арта, най-вероятно в Studio 54, в неидентифицирано състояние на духа, Уорхол небрежно заявява: „Аз съм дълбоко повърхностна личност” . Искрено и лично.

Ако Уорхол е страдал от редица заболявания, към тях неизбежно трябва да прибавим и острата му алергия към търсенето на смисъл. Творбите му трябва да са лесно смилаеми (за разлика от американската консервирана храна), а яркият им визуален език напълно да ни накара да забравим за съществуването на въпроси като „Защо?”. И гледайки ги, да се докоснеш до своя инстинкт за живот с мисълта за... всъщност изобщо без мисъл. И без смисъл, по-далечен от аламинут от възможно най-близкия супермаркет.

Всичко се продава. Всичко е опаковано. Всичко е лесно. Лесно ни бе дори да намерим информация за житейската му философия, защото г-н Уорхол се е погрижил да издаде „Философията на Анди Уорхол – от А до Б”, съдържаща „цитируеми цитати” по въпроси като живот, смърт, секс, слава, време, икономика, известност.

„Детската, дъвчеща дъвка наивност, вкорененият в отчаяние блясък, самоуважаващият се непукизъм, перфектната другост, мимолетността, сенчестата, воайорска, смътно зловеща аура, пастелносто, любезно настояще, кожата и костите...”

...пише той.

Излиза, че съвремеността на Уорхол и самият той са микс от дълбоката повърхностност и неизбежните проникновения. Изводите и прозренията, заради които сме пратени тук (може би?), а лесносмилаемото е диджестивът срещу пресищането с тях. По-интереното е, че Анди може и да не търси смисъл, но го намира.

А роклята? Тя е гореосмисленото, преведено на езика на модата. Концептуалността понякога ужасно много обича да се облича в точно обратното.





От наша гледна точка интерпретацията на The Souper Dress на Жан-Шарл дю Кастелбажак от 1984 г. е също интересен феномен. Докато вариантът на Уорхол е от хартия и е с подчертано рекламаторска цел, то дю Кастелбажак я иконизира и превръща предсказанието, че един ден всички ще носим рекламни билборди по себе си, в ироничен тренд. За момента – да, възможно е, но само ако е с подчертано естетическа цел. И винаги с много чувство за хумор, защото най-сериозните неща се казват на шега.


Джереми Скот за Moschino


Джереми Скот за Moschino

В това отношение ненадминат е Джереми Скот, който не просто има ненормално визуално чувство за хумор, но и знае какво точно да изкаже чрез него. Или, може би, знанието е синоним на усета в случая, защото осъществяването му се случва върху тънкото въже, опънато между ироничните отговори на въпросите на съвремието и чистото забавление. Всичко това се случва върху подиума на Moschino за есен/зима 2014/2015г, а резултатът е генно модифициран класически силует на Chanel – колкото апетитен, толкова и опасен, но със сигурност мимолетен.


Chanel



По същото време Лагерфелд подготвя своя отговор на вечния въпрос в света на модата – трябва ли да се гримирам и да мина през салона за педикюр и маникюр, преди просто да си купя насъщния? Отоворът е категоричен: на всяка цена. Но ние друго и не очаквахме от Лагерфелд, който открито оповестява своето становище относно важността на външността. Виж дефилето есен-зима 2014/15>>


Chanel


Chanel

А продуктовото позициониране продължава да се превръща в неуместно словосъчетание, особено когато ставаме свидетели на шлифован дизайн като този на Anya Hindmarch и Margiela. И пристъпването в храма на безсмислените ежедневни подробности не е обвързано с покупка, изпробването на одаянието на дълбоката повърхностност на поп-арта и на всичко не го прави наша кожа, поне не и постоянна. Мимолетна може. Истинският блясък може и да вирее върху песъчливи и токсични почви, но само ако фотосинтезира смисъл. Каквото и да значи това.


Anya Hindmarch


Anya Hindmarch


Moschino


Кейти Пери в Moschino


Moschino


Moschino


Moschino


Мъжката колекция на Moschino 2012


Moschino 2012


Moschino 2012


Клъчовете на Margiela


Клъчът на Margiela на червения килим


Moschino


Anya Hindmarch


Chanel


Chanel


Chanel


Chanel
 

More All fashion