Следва

Идеалният черен сандал на моето лято

Рококо, блясък и слава - Млади модни дизайнери представиха колекция не(обикновени) бели тениски

Навлизаме в уютните дебри на младия талант, а на входа ни посреща пътуваща през историческото...

All fashion преди 9 години

Рококо (на френски: rococo, от френски: rocaille - раковина) е стил в изобразителното изкуство и архитектурата, възникнал в началото на 18 век във Франция. Разпространява се главно в Западна и Централна Европа, но също така и в Русия. След Франция, най-широко приложение стилът намира в Германия. Отличава се с грациозност, лекота и интимно-кокетен характер. Заменя тежкия барок. Рококо е логически резултат от неговото развитие, но в същото време е и негов антипод. Докато барокът въплъщава монументалната тържественост, рококо предпочита изяществото и лекотата. Тъмните, пищни цветове, тежката позлата на бароковия декор се сменят със светли тонове - розово, синьо, зелено и бяло. Към средата на 18 век, рококото постепенно заглъхва, за да отстъпи място на неокласицизма.

Навлизаме в уютните дебри на младия талант, а на входа ни посреща пътуваща през историческото времепространство дама. Тя е цветно аранжирана и се грижи за приветливостта на модното ателие. Негови създатели са бивши възпитанички на Националната Художествена Академия, а въздухът там е наситен с много творчески заряд и оптимизъм за бъдещето на родния моден пазар. Следва селекция от бели и червени вина и подбрани с вкус сладкиши, които, по наше скромно мнение, са в състояние да възкресят дори Мария-Антоанета.

Неслучайно започваме с речниковото обяснение на думата рококо, защото заършващите бакалаври по специалност „Мода” от Националната Художествена Академия предефинират термина. Мястото е модната галерия Modallllllab, а средството е колекция от бели тениски, интерпретирани по напълно неочакван начин.



Изучаването на теоретичната страна на модата може да има странични ефекти, изразяващи се в свръхкреативност и готин дизайн. Сред любимите ни тениски са Instagram-ските моменти на Мария-Антоанета (Елена Златева), играта на думи с rococo и Coco (Пола Попова), безпаметните парти моменти (Дафна Стоилкова), илюстрациите на прочутата реплика на Мария-Антоанета „Да ядат пасти тогава” (Бети Церовска), триизмерните орнаментални бродерии (Ирина Миланова), трансформациите на кройките (Мая Матева), героите на Cartoon Network, облечени в тежки одаяния (Елица Пейкова), роко-кудкудякащото пиле (Яна Петрова), абстракциите на Ванеса Йосифова и Христина Иванова, графиките на Надежда Панова и акварелите на Йелена Янкович.

Тениските са в обръщение на територията на Modallllllab в периода от миналия петък до средата на месец юни, така че се възползвайте от възможностите на креативната валута.









































Modallllllab, ул. “Акад. Стефан Младенов” № 7
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 21 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.