Следва

Идеалният черен сандал на моето лято

Рококо, блясък и слава - Млади модни дизайнери представиха колекция не(обикновени) бели тениски

Навлизаме в уютните дебри на младия талант, а на входа ни посреща пътуваща през историческото...

All fashion преди 9 години

Рококо (на френски: rococo, от френски: rocaille - раковина) е стил в изобразителното изкуство и архитектурата, възникнал в началото на 18 век във Франция. Разпространява се главно в Западна и Централна Европа, но също така и в Русия. След Франция, най-широко приложение стилът намира в Германия. Отличава се с грациозност, лекота и интимно-кокетен характер. Заменя тежкия барок. Рококо е логически резултат от неговото развитие, но в същото време е и негов антипод. Докато барокът въплъщава монументалната тържественост, рококо предпочита изяществото и лекотата. Тъмните, пищни цветове, тежката позлата на бароковия декор се сменят със светли тонове - розово, синьо, зелено и бяло. Към средата на 18 век, рококото постепенно заглъхва, за да отстъпи място на неокласицизма.

Навлизаме в уютните дебри на младия талант, а на входа ни посреща пътуваща през историческото времепространство дама. Тя е цветно аранжирана и се грижи за приветливостта на модното ателие. Негови създатели са бивши възпитанички на Националната Художествена Академия, а въздухът там е наситен с много творчески заряд и оптимизъм за бъдещето на родния моден пазар. Следва селекция от бели и червени вина и подбрани с вкус сладкиши, които, по наше скромно мнение, са в състояние да възкресят дори Мария-Антоанета.

Неслучайно започваме с речниковото обяснение на думата рококо, защото заършващите бакалаври по специалност „Мода” от Националната Художествена Академия предефинират термина. Мястото е модната галерия Modallllllab, а средството е колекция от бели тениски, интерпретирани по напълно неочакван начин.



Изучаването на теоретичната страна на модата може да има странични ефекти, изразяващи се в свръхкреативност и готин дизайн. Сред любимите ни тениски са Instagram-ските моменти на Мария-Антоанета (Елена Златева), играта на думи с rococo и Coco (Пола Попова), безпаметните парти моменти (Дафна Стоилкова), илюстрациите на прочутата реплика на Мария-Антоанета „Да ядат пасти тогава” (Бети Церовска), триизмерните орнаментални бродерии (Ирина Миланова), трансформациите на кройките (Мая Матева), героите на Cartoon Network, облечени в тежки одаяния (Елица Пейкова), роко-кудкудякащото пиле (Яна Петрова), абстракциите на Ванеса Йосифова и Христина Иванова, графиките на Надежда Панова и акварелите на Йелена Янкович.

Тениските са в обръщение на територията на Modallllllab в периода от миналия петък до средата на месец юни, така че се възползвайте от възможностите на креативната валута.









































Modallllllab, ул. “Акад. Стефан Младенов” № 7
 

More All fashion