Следва

Труден избор: черна или цветна бална рокля? Два още по-затрудняващи избора на две страхотни жени - Ева Лонгория и Зоуи Салдана

Да или Не на черната рокля за балната нощ

24 май не е далеч! А дните около най-красивата за нас, българите, дата обичайно са най-шумни! По причина, че...

All fashion преди 9 години

24 май не е далеч! А дните около най-красивата за нас, българите, дата обичайно са най-шумни! По причина, че целокупно изпращаме хилядите млади хора, които ще дебютират на червения килим на живота по пътя към техните "Оскари".

Е, развълнувана публика няма да крещи имената им, нито да им иска автографи, но публика ще има. Ще ги гледа любопитно, ще ги снима, ласкае, даже мъничко ще им завижда, че са точно тук и сега. И светът ще се върти около тях, буквално. Ще пълнят страниците на ежедневниците и времето на новинарските емисии със стилистичните си избори, ексцентричните си хрумки, поведението и грешките на неопитността си.

Последното ражда и някои устойчиви тенденции в стила на абитуриентите, които ще са тема на нашата рубрика Да или Не в следващите няколко дни. Черното е сред най-масовата от тях. Дали този цвят, често избиран заради неутралността си, е подходящ вариант за младия човек е въпрос, който раздели редакцията на две. И така защо ДА и защо НЕ на черното за бала:

Дафна - ДА!



Черното може и да е отказ от цвят, ако се придържаме към гледната точка на Рей Кавакубо, но съвсем не значи отказ от цветния водовъртеж на събитията. За мен черното изказва ярко желание да сме в центъра на случващото се, за да го усетим истински и искрено, а не за да взимаме думата. Но ако сме облечени супер стилно, както се предполага, не само че няма да искаме да вземем думата с цел себедоказване, ами и ще ни е я дадат.

Нека не изтъквам изтърканите аргументи, че няма по-добра инвестиция от тази в готина черна рокля за бала, която ще живее дълго и щастливо дори когато последния цигански оркестър утихне и алкохолните вълнения се поуспокоят. По-скоро ми се иска да знам, че черната рокля, която бих приютила в гардероба си, има тази очарователна сърцевина от смисли и алюзии, облечени в униформеността на черното – цвят, който е като корица на книга, обръщащ, загръщащ, разгръщащ, един вид, точката на всички случки. Искам да съм точката на събитието, бе! Гвоздеят, пиронът, наречете го, както ви е по вкуса.

И не на последно място, така, както се слага сол в сладкиша, за да подсили сладостта му, ако се увия в галеща черна коприна (естествена, моля!), само ще сияя още по-ярко. Ако аз и моята рокля сме композиция, тя няма да ме измести от центъра. Но пък, в нейната компания, е твърде вероятно да се превърна в център. Толкова за транскрипираното обаяние на това, без което не можем: черното.

Елена - Не!



Не, разбира се. Черното е вълшебен и изумителен цвят, но той излъчва послания като увереност, улегналост, тайнственост, сила, мъка, траур, търпение, мистерия, скрито, страшно, тъмно...

А от изброените какво точно ви се връзва с възрастта, тази свежа като стрък майска трева възраст от 17 или 18 години? Нито едно.

В абитуриентската възраст, която, макар и наречена "зряла" /младият човек бил зрелостник/ - какъв абсурд, се съдържат всички обратни на горните смисли и символи. На 17 ние сме неуверени, открити, слаби, весели, почти новородени в съзнанието и чистотата си, нетърпеливи, ясни като бял ден, доверчиви, безстрашни, светли...

В което е и очарованието на този момент. Никога повече няма да сме абитуриенти след този ден, а ще имаме толкова поводи да сме в черно... За добро или лошо, това са правила, наложени от живота и в тях няма нищо, което да е близко до личния избор. Който е единственото оправдание за това да се направиш черен на бала, щом може да си бял.

Или бледо сив, бежов, прасковен, ягодов, сметанов, ментов, лавандулов, тревен, небесен, въздушен, лимонов, чаен, портокалов, авокадов и още хиляди избори, на които младостта им отива. А те я обичат до... посиняване.
 

Анкета

Да или Не на черната рокля за абитуриентската нощ?

More All fashion