Следва

Писатели през фотообектива - уникална изложба на автентични фотоси на Алеко, Яворов, Лилиев

За пръв път в София: Дийпак Чопра, който казва: "Най-важният момент в живота ви е сега, най-важният човек е този срещу вас"

В хотел Хилтън, легендарният мистик, философ и автор – д-р Дийпак Чопра се срещна с...

Други преди 9 години

Броени часове преди откриването на официалния семинар на тема „Бъдещето на благоденствието“ гуруто на холивудските звезди говори за успеха, връзката между човека и Вселенета и нивата на себепознанието.

На 13 май 2014 г., в хотел Хилтън, легендарният мистик, философ и автор – д-р Дийпак Чопра се срещна с българските медии и разкри основни моменти от първата си лекция в Източна Европа, която ще представи в зала 1 на Националния дворец на културата.

„Най-важният момент в живота Ви е настоящият, най-важният човек е този, който стои срещу вас в момента, най-важната работа е тази, която вършите сега“, сподели д-р Чопра, в отговор на въпроса „Как да намерим щастието и да се чувстваме удовлетворени“. „Комбинацията от добър сън, здравословна добра храна, движение, полезни и приятни контакти е важна, за да изживеем деня си пълноценно и щастливо.“.

На срещата по време на първото си гостуване в България, известният писател сподели, че той се чувства добре и в хармония със себе си, защото живее в настоящето и най-важното - никога не взима себе си прекалено сериозно. Сред дискутираните теми бяха същността на благоденствието и какво е успехът, връзката между човешката дейност и Вселената.



Според д-р Чопра, благоденствието е лесно измеримо чрез фактори като иконмическо положение, здраве и социални контакти, но те не са единствените условия за постигането на вътрешен мир. По данни, цитирани от автора, проучване на Галъп гласи, че България заема 133 място по благоденствие в обществото, сред 146 изследвани държави. В класацията на 1-во място се нарежда Дания, а непосредствено след нея е Канада, а САЩ е на 14-та позиция.

Дийпак Чопра отговори и на въпроси за полезността на социалните медии и технологиите. „Всичко във Вселената може да бъде обяснено с математическа точност и това, че ние възприемаме нещо като случайност, не означава че сме прави. Процесите в нашето съзнание са резултат от връзката между разум, мозък и космос… Технологиите сами по себе си са пасивни. Обожавам технологиите и не те са тези, които правят света лош или добър. Последствията от използването на технологията се дължат на човека и това за какви цели той ще я използва“, допълни д-р Чопра. Според него, технологиите променят света и могат да бъдат изключително полезни, защото ни свързват един с друг. Съветът му обаче е да не се превръщаме в техни роби, а да определим време в деня си, което да прекарваме в социалните медии, вместо да губим времето си пред компютъра.

Д-р Чопра е в София по покана на Нели Карагьозова,основател на Inspire Talks, която е и единствената българка, изучаваща аюрведа в неговия център в Карлсбад, Калифорния. Лекцията на Дийпак Чопра в София е първата в цяла Източна Европа, като реализацията е плод на близо две годишна упорита работа на организаторите от Inspire Talks. Специално за събитието е създаден уникален сайт с изчерпателна информация за Дийпак Чопра, а зала 1 на НДК сензационно е решена в цветовете на седемте чакри.



Легендата Дийпак Чопра започва преди 21 години, когато Майкъл Джексън се обажда на Опра Уинфри с настоятелното: „Ти трябва да поканиш този човек в шоуто си“. „Този човек“ – Чопра, същата година тъкмо е издал първия си бестселър „Неподвластни на времето и възрастта“ и непосредствено след това възходът му става повече от стремителен.

През 1996 г. Дийпак Чопра създава единствения в света „Чопра Център“ за Wellbeing заедно със своя съмишленик Дейвид Саймън. Днес центърът се намира в Карлсбад, Калифорния и хиляди хора от цял свят го посещават ежегодно в търсене на изцеление и равновесие. Дийпак Чопра дели времето си между своя център и базата си в Ню Йорк Сити.

От няколко години Дийпак Чопра, заедно със своята съмишленичка Опра Уинфри, води по два пъти в годината най-популярната глобална медитация в света - днес наречена 21 Meditation Challenge. Последното издание на този проект вдъхновява 670 000 души от цял свят да медитират с двойката в продължение на 3 седмици.

Всеки от нас, в определен момент от живота си, се е чувствал впримчен във времето и пространството. Но Чопра учи, че подобно усещане е само илюзия. Той казва, че трябва да живеем извън тази привидност и да бъдем едно цяло с другите на нивото на битието. Идеи като тази превръщат Дийпак Чопра в една от най-вълнуващите и интересни личности на нашето време.

More Други