Следва

Вечната и страстната: Десет истини за Вивиан Уестууд, които обясняват всичко

Помощ: Анатомия на конфликта. Последствията (част II)

Леките редки кавги са безвредни – смятат учените. Както и всеки дозиран стрес, дори и радиация, ако тя не надвишава пет процента от допустимото ниво, дори се отразява благотворно върху организма...

преди 9 години

Семейните караници са животозастрашаващи.

Леките редки кавги са безвредни – смятат учените. Както и всеки дозиран стрес, дори и радиация, ако тя не надвишава пет процента от допустимото ниво, дори се отразява благотворно върху организма, играейки ролята на тренинг за имунитета.

Но ако конфликтите са чести и продължителни, или много бурни, това вече е сериозен рисков фактор за влошаване на здравето на съпрузите.

Според учените стресът намалява имунитета, а този фактор, от своя страна, забавя съществено оздравителните процеси. И за съпрузите имащи сериозни хронични заболявания, психологическият климат в семейството е въпрос на живот и смърт. Например, за хора с проблеми в сърдечно-съдовата система, живеещи в атмосфера на чести семейни конфликти, шансовете да умрат от усложнения, които могат да последват след обостряне на заболяването (инсулт или инфаркт), нарастват двойно.

Освен това, се оказва, че и бурното помирение също не е толкова безопасно. Има научно становище, че след "сключването на примирие" имунната система започва да наваксва изпуснатото. И съдържанието на цитокини (сигнални молекули, използвани в междуклетъчната комуникация) нараства. Но толкова бързо, че нивото им става твърде високо. А това може да провокира сърдечен пристъп, диабет, артрит и дори рак.

Учените са стигнали и до друг извод, че кавгите вредят на здравето на съпрузите, независимо от тяхната тежест. Както и при продължителния скандал, така и при кратък сблъсък, няколко часа по-късно в организма на жената все още се запазва вредното високо съдържание на хормони.

Изследователи от Института за поведенческа медицина в Охайо, провели експеримент, който се състоял в следното: на съпрузите предлагали да направят анкета, а след това да обсъдят самостоятелно проблемните за семейството теми. След известно време, мъжете и жените започвали да спорят и да се карат. Кръвните тестове, взети от тях в този момент показват, че тактиката на "избягване" на конфликта от страна на мъжа, още повече изважда жената от равновесие, провокира по-голямо освобождаване на хормони, т.е. колкото по-голямо е несъответствието между натрупаните отрицателни емоции в жените и нивото на реакция при мъжете, толкова по-силно е въздействието на конфликта върху здравето на слабата половина на човечеството. И единственият начин да се намали вредата, причинена от конфликта е: разговорът да не се избягва и да се постигне споразумение.

Агресивното общуване между съпрузите има силно негативно въздействие върху децата, при това не само върху психиката им. Британски учени изследвали 6500 юноши смятат, че децата свидетели на постоянни родителски скандали боледуват по-често и на ръст са по-ниски с около 10 см, в сравнение с техни връстници от благополучни семейства, тъй като, когато детският организъм е под стрес, се произвежда по-малко от хормона на растежа.

Преценявайки всички тези, меко казано, неприятни последствия от семейните скандали, естествено възниква въпросът: не е ли по-добре да живеем сами? И тук учените имат отговор, без да обещават дълъг и здравословен живот. Факт е, че самотата също е вредна, особено за мъжете, те са по-неприспособими към самостоятелен живот. На първо място това се изразява в липсата на редовен секс. А хората, които живеят без секс излагат живота си на риск, както пушачите и диабетиците. Повече от половината от анкетираните мъже, лишени от редовен сексуален живот, страдат от хипертония и различни сърдечни заболявания.

Сексът е полезен в много отношения - той помага на организма да създава и подхранва нови нервни клетки в мозъка и поддържа неговата работоспособност. А това, всъщност е равносилно на подмладяване. Редовният и активен сексуален живот стимулира производството на вещество, наречено пролактин, което отговаря за образуването на нови нервни клетки.

А къде другаде можем да разчитаме на редовен секс, при това с любим човек, ако не в семейството!

Още един довод в полза на твърдението, че самотният живот - не е панацея за вредните въздействия от разправиите в семейството е, че последиците от конфликтите в "корпоративното семейство" са още по-жестоки от скандалите между съпруг и съпруга.

Повече от половината от анкетираните - казват, че техните шефове са негодници и тирани. Не вземат под внимание гледната точка на подчинените си, плюят на техните предложения, вземат решения без да се съветват, ругаят, унижават достойнството им.

Оказва се, че деспотичните управници буквално крадат години от живота и здравето на подчинените си, защото според проучванията, те наистина страдат от несправедливостта. "Обидените", независимо от възрастта и дори заплатата, развиват сърдечно-съдови заболявания, застрашаващи живота им. От друга страна, при справедливите началници подчинените запазват здравето си до самото пенсиониране, въпреки че, много от тях пушат и пият.

Така че, ако не живеем сами, ще има на кого поне да се оплачем от шефа. Така че нека се обичаме и ценим един друг и да пазим като крехък кристал семейното спокойствие. В края на краищата, това е една от пътеките, водещи до дълъг, здравословен и щастлив живот.

More from View Sofia

More