Следва

Тежка фрактура извади Ивайла от Къртицата 2 дни преди финала

Писатели през фотообектива - уникална изложба на автентични фотоси на Алеко, Яворов, Лилиев

Фотографска изложба „Писатели през фотообектива“ ще бъде открита в...

Други преди 9 години

Фотографска изложба, обещаваща да е изключително интересна - „Писатели през фотообектива“ - предстои да се открие в София. Кметът на София, Йорданка Фандъкова - патрон на инициативата, ще присъства на официалното откриване на 15 май, в 2 следобед, на станция „СУ Св. Климент Охридски“ на софийското метро. Очаква се да присъстват представители на културните и академични среди. Организатори на изложбата са фондация НАБИС и фондация „Америка за България", а самите фотографии са притежание на Националния литературен музей и дигитализирани по проекта EuropeanaPhotography на Европейската общност. Партньори на инициативата са Столична община и софийския метрополитен.

Идеята на експозицията е да покаже моменти от живота както на известни, така и на позабравени български писатели през погледа на ранните ни фотографи. „В месеца, в който честваме създаването на славянската азбука и отбелязваме значението на делото на светите братя Кирил и Методий за националната ни култура и духовност, решихме да покажем малко известни снимки на нашите най-даровити автори“, според Динчо Кръстев - изпълнителен директор на фондация НАБИС. По думите му, откриването на изложбата в станцията на метрото, в близост до Софийския университет, Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и Българската академия на науките, е в унисон с нейната идея.



В изложбата са включени 40 снимки, разположени на метростанциите „СУ „Св. Климент Охридски“ и „Стадион „Васил Левски“. До 15 юни 2014 г. жителите и гостите на столицата ще имат възможност да видят автентични фотографии на Алеко Константинов, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Дора Габе, Фани и Чавдар Мутафови, на съратници от кръга „Златорог“ и др.

More from View Sofia

More Други