Следва

Четиво в четвъртък: "Империя" на Джеръми Паксман

Freedome2dance - един филм на Ина Сотирова, който отговаря на въпроса "Защо са забранени танците в Ню Йорк"?

На 19 май от 20.30ч. в Studio 5 Кинематограф ще представят документалния филм Freedome2dance на Ина Сотирова...

Movies & TV преди 9 години

На 19 май от 20.30ч. в Studio 5 Кинематограф ще представят документалния филм Freedome2dance на Ина Сотирова. След прожекцията на филма, на сцената ще излезе и самият режисьор. Ина Сотирова ще бъде подложена на кръстосан разпит от водещите и публиката, за да издаде и най-скритите тайни, свързани с Freedome2dance.

Двадесетминутният филм е дело изцяло на Ина Сотирова и е нейното обяснение в любов към танците. Тя се насочва към изследването на ъндърграунд денс културата в Ню Йорк, когато попада на неочаквано откритие. В „градът, който никога не спи“ от 20-те години на миналия век до днес продължават да са в сила закони, изискващи специален лиценз, който да разрешава танците в едно заведение.



Freedome2dance ни дава вътрешен поглед върху една субкултура и опитите тя да бъде задушена. Ъндърграунд денс културата възниква през 70-те години в Ню Йорк, когато много социални групи са маргинализирани и изключени от обществото. Тя става отдушник и сцена, даваща пълна свобода за себеизразяване на много хора. Двадесет години по-късно, обаче, кметът Джулиани връща в сила отдавна забравените Кабаретни закони, които правят танцуването в големи части от града незаконно. 

Ина Сотирова е журналист, фотограф и продуцент. Freedom2dance е дебютният ѝ документален филм, реализиран по време на магистратура във Факултета по Журналистика на Пулицър в Columbia University в Ню Йорк, където филмът е отличен с голямата награда Дюпон Джуди Ф. Крайтън. Ина е гражданин на света и харесва срещите с други култури, езици и начини на мислене. Филмът ѝ, подобно на нея, също пътува по света като вече е обиколил фестивали в САЩ, Канада, Великобритания и, разбира се, България.



Освен в София, Freedome2dance ще бъде прожектиран и в клуб Петното в Пловдив на 15 май от 19.00ч. в компанията на анимацията „Портали“ – плод на съвместните усилия на режисьора Симеон Сокеров и художника Виктор Мъжлеков.



Билети: в Stuido 5 и онлайн на Boxoffice.

Още от днес (14 май 2014):

Помощ: Анатомия на конфликта. Последствията (част II)

Писатели през фотообектива - уникална изложба на автентични фотоси на Алеко, Яворов, Лилиев

Б като Библия, Б като Блог

И още...

More from View Sofia

More Movies & TV