Следва

Странностите, които обичаме - Сандал с чорап

Дизайнери за следене: сивият аристократ от Япония Кента Матсушиге

Японският дизайнер Кента Матсушиге стана носител на Гран при на...

All fashion преди 9 години

Японският дизайнер Кента Матсушиге стана носител на Гран при на приключилия преди дни международен фестивал за мода и фотография във френския град Йер - Hyeres Festival. Предвид факта, че Кента, за да спечели, впечатли такива имена като Карол Лим и Умберто Леон - креативни директори на Kenzo и председатели на журито, си струва всяка секунда внимание, затова и сметнахме за нужно по спешност да ви запознаем с него.

Колекцията на 25-годишния японец не е от типа "грабващи-вниманието-на-мига". Даже напротив, при пръв поглед може да ви се стори скучновата: вината вероятно е у белезникавия сив цвят, който младият дизайнер "дооцветява" само с бяло, обличайки моделите със скромно изглеждащи под обемните палта и якета бели ризи.

Но това, което небрежно бихме нарекли недостатък на пръв поглед (а именно тази липса на "цветово старание"), лесно се оказва находка и обемните сака с ръкави-тромпети, и пълзящите един над друг широки блокове от тъкани се превръщат в истински архитектурни съоръжения, в които няма нищо излишно, или напротив, недостигащо. Всички детайли от пъзела си пасват идеално, особено видно е това в крайните детайли - копчетата се подават не от малки отворчета, а от широки, нарочно удължени прорези, някой шев неочаквано се изкривява, тръгвайки някъде встрани, където с други шевове образува причудлив геометричен рисунък — остава само да се чудим, откъде у толкова млад дизайнер се е появила дотолкова съвършена техника на кроене.



Но тук идва и признанието на Кента в любов към творчеството на Джил Сандър и Фиби Файло, факт, който на фона на дебютната му колекция се оказва предвидим.

Вдъхновението за създаването на колекцията на почти вчерашния випусник от Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne (Кента се дипломира през 2012 година) идва от архитектурата на японските музеи, както и умиротвореността на извънградските пейзажи. Съблюдаването на този баланс между съвременност, урбанизъм, градска минималистична архитектура и природната, недокосната от човешка ръка, красота победителят нарича една от най-важните си задача като дизайнер. След сладката победа в Йер с увереност може да се каже, че му се получава: Умберто Леон и Карол Лим, които също не са чужди на размишленията за взаимодействието на природното с антропогенното, вече оцениха както следва таланта на младия дизайнер.

Очакваме развитието на извънредно талантливия японец, базиран в Париж, с огромно нетърпение.
























 

More All fashion