Следва

Най-добрите неща идват в малки опаковки!

Моят стил от 9 до 5 - професор Майа Богданова, преподавател в НХА

Уютно,топло и просторно ателие с много светлина и цветове...

All fashion преди 9 години

Уютно,топло и просторно ателие с много светлина и цветове. 

Поне това е първото впечатление, с което се сдобиваш, когато влезеш в работилницата за мода на дизайнера Майа Богданова.

След това осъзнаваш, че това местенце всъщност е много повече.

Професор Майа Богданова е моден дизайнер и ръководител катедра “Мода” към Националната художествена академия. Увлича студентите си в дисциплините Конструиране и Дизайн на облеклото.



Родена е през месец май, откъдето идва и красивото й име. Представител на зодия Близнаци, но животът й преминава под знака на модата. Специализирала във френската школа Institut Paris Modeliste, днес дизайнерът има зад гърба си множество колекции, ревюта и изложби, както самостоятелни, така и в колаборация с нейни талантливи възпитаници.

Това, което прави впечатление още с влизането в студиото, са постерите на модните колекции, създадени именно на това място. За тях Майа признава, че са нейна идея и ги е реализирала съвсем сама. 

Извън всички тези формалности, Майа Богданова е една вдъхновяваща жена, отдадена на работата си, а такива хора са истинско съкровище.

За дрехите, които създава “от 9 до 5” и дрехите, които облича “от 9 до 5” ни споделя самата тя...



V. S. Красивата рокля твое дело ли е? (рокля в масленозелено, сложно конструирана, която първа забелязахме върху един от манекените в ателието - бел. Ред.)
М. Б.
Да, това е роклята, която направих за бала на дъщеря ми. Тя е архитект. Радвам се, че работи професия, която е свързана с креативност, идейност, с рисуване и въображение. Точно както и моята.



V. S. Матрьошките са жестоки. Откъде идват?
М. Б.
Матрьошките пък са ми подарък от мои студенти. Преди години участваха в моден конкурс за бельо. Матрьошките бяха хрумването им как да презентират по-ефектно визиите.





V. S. Колко от дрехите в твоя гардероб са именно твои и на кои държиш в стила от 9 до 5?
М. Б.
Черното несиметрично сако е от моя колекция през 2007. Сивото сако пък е от 2000-та. Бродерията е направена ръчно от една много талантлива шивачка. Имам чудесни неща от Battibaleno и ZARA.
Синята рокля изглежда малко по-официална, но е подходяща за дневен прием или коктейл. Аз лично често я комбинирам с шал, а в по-хладните дни и с връхна дреха.



V. S. Саката и палтата, които ни показваш, каква роля имат в твоя стил?
М. Б.
Те са на марката MOMA, зад чието име всъщност стоя аз. 
Шлиферът е за по-меко, но дъждовно време. От водонепромокаема материя е и може да се носи по няколко различни начина – спуснат до долу или по-набран и къс.







Палтото е от изкуствена материя, велурено от външна страна и пухкаво отвътре и по яката. Топли много. Може да се комбинира със синята рокля. Изработвала съм го и в черно, и в пастелно зелено. В зелено си отива много с ето тази милитъри пола.



V. S. Твоите цветове?
М. Б.
Не мисля, че имам конкретни любими цветове. Задължително обаче държа на едноцветните платове. Харесвам всички тоналности на синьото, зеленото, черното, та дори кафявото. Малко хора обичат кафяво, но аз мисля, че с подходящите аксесоари стои прекрасно. Точно като тези ботуши например.

Когато става въпрос за колекциите, по които работя, тогава съобразявам цвета със сезона, с модела на одеждата и въобще с хората, за които е предвидена. В тези случаи понякога добавям и щампи, бродерии, но всичко зависи от общата концепция и клиентите.





V. S. Аксесоарите?
М. Б.
Това са част от бижута, които нося от години и комбинирам с какво ли не. 
Тази сребърна дълга верижка може да се разглоби и да се носи като семпло колие и гривна. Имам я от абитуриентския си бал.



Перленото колие е на дизайнерката на бижута Милка Александрова, която стои зад лейбъла BUCHI. Понякога го комбинирам с гривната.



Тези колоритни цветя са ръчна изработка на мои студенти. Съвсем спокойно биха могли да “разцъфнат” върху палтото или шлифера.



Часовникът ESPRIT ми е подарък от съпруга и дъщеря ми. Има сантиментална стойност за мен.

V. S. Любимите дизайнерски марки?
М. Б.
Още докато учех във Франция в началото на 90-те, обожавах Yves Saint Laurent. В момента в Париж са се утвърдили много японски дизайнери, които правят наистина зашеметяващи дрехи, направо цели шедьоври.





V. S. Как се създава и продава една модна колекция в България?
М. Б.
Това е наистина дълъг процес. Обвързан е с много фактори.

Специално за ежедневните облекла първо аз и екипът, с който работя, обмисляме сезона, за който е предвидена колекцията, вида и предназначението. Обмисляме и какви хора биха ги облекли – възрастта им, интересите им, професията им.

Повечето неща, които излизат от това ателие, отлитат директно в Англия. Там климатът е по-влажен и особен. Клиентелата ни там също е по-артистична, затова и дрехите трябва да бъдат по-вълнуващи.



V. S. Какво обичайно избираш да носиш в работен ден?
М. Б.
Честно казано, залагам на практичното и удобното! Когато съм в ателието и работя, ми е необходимо нещо, с което да се чувствам добре. Ежедневието на дизайнера е свързано с рисуване, разкрояване, шиене, налагане и сравняване на платове и това изисква по-неангажиращи и непретенциозни дрехи. Ако имам среща с клиент – тоалетът е малко по-делови и официален.

V. S. Ако имаш 3 минути време и нямаш план какво да облечеш, тогава?
М. Б.
Не съм от хората, които си правят план как ще се облекат във всеки един ден от седмицата. Предпочитам да импровизирам и експериментирам. А и зависи от повода.





V. S. Нещо за финал на един разговор за стил?
М. Б.
Знаете ли, когато живеех в Париж в началото на 90-те, винаги ме смущаваше един факт. Витрините на модните бутици бяха пълни с едни и същи “последни писъци” на модата. Който не си ги купваше и не ги носеше, моментално беше отхвърлян от обществото. Личността беше крайно изгубена и унифицирана.

Радвам се, че днес и във Франция, и в България не е така. Сега мъжете и жените имат правото да носят онова, което им харесва и им стои добре, а не което е “на мода”.

Това е и моят съвет към хората. Да изразяват себе си чрез дрехите и да търсят своя стил. Да носят дрехи, които много им харесват, а не само защото са “модерни” през съответния сезон.

Аз самата си купувам единствено онези дрехи, които са ме впечатлили и провокирали по някакъв начин. Мисля, че това е тайната как да запазиш индивидуалността си в пренаситения от мода свят.
 

More from View Sofia

More All fashion