Следва

Shoot me!

Всичко българско и родно

Дебатите около слабостта на манекенките, датиращи от зората на самата професия, се възобновиха с...

Body преди 17 години

Дебатите около слабостта на манекенките, датиращи от зората на самата професия, се възобновиха с нови сили. Инициатива подемат кметовете на големите градове- модни центрове с цел край на тази тенденция.





„Да не виждаме по миланските дефилета анорексични топ модели”, иска Летиция Морати, кметица на Милано, който от 24 септември 2007 година ще бъде столица на модата за няколко дни и където, съответно топ моделите би трябвало да имат малко повече плът.

„Мадрид поиска това, Милано отговаря: грешно е да се предлагат на публиката хилави манекени”, добавя Морати в интервю за миланския всекидневник "Кориере де ла сера".

И да припомним, че всъщност именно в Мадрид за първи път манекенките трябваше предварително да посочат своя индекс на телесната маса (теглото в килограми, разделено на ръста в метри на квадрат), за да им бъде разрешено да дефилират. Само тези с индекс по-висок от 18 можеха да се явят по подиумите (нормално средните стойности на индекса на телесната маса са между 18,5 и 25).

„След Мадрид - Милано. След един град без особено значение за модния бизнес - един от основните центрове. Кампанията срещу прекалено слабите манекенки набира скорост”, подчертава женевският  "Льо Тан", като добавя, че „ще е по-трудно тези норми да се приложат в Милано, отколкото в Мадрид, тъй като в Мадрид, за разлика от Милано, именно градската управа спонсорира модните ревюта.”

За щастие на лекари и диетолози, а и на мъжете с по-ориенталски вкус за жени, по родните подиуми шестват манекенки със здравословно “пухкави”  тела, гърди и устни - естетическата хирургия набира сили и скорост отдавна и в България.





Женското хилаво тяло никога не е било на мода тук. Моделите на дрехи, дори и на бельо изглеждат значително по-едри от западните си колежки. А ярките светлини по дефилетата и любопитният критичен взор на публиката добавя някой и друг килограм отгоре.
Световните тенденции, не само в модата, обикновен пристигат със закъснение у нас.
Да се надяваме в името на доброто здраве на момичетата, синдромът  “опасна липса на тегло”  да не допълзи и до България.

More from View Sofia

More Body