Следва

Акценти в програмата на Зона Култура фест тази седмица

БНТ посвещава филм на великия Борис Христов

По случай 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов, Българската национална телевизия ще излъчи документален филм, посветен на прочутия в цял свят българин...

Movies & TV преди 9 години

По случай 100-годишнината от рождението на оперния певец Борис Христов, Българската национална телевизия ще излъчи документален филм, посветен на прочутия в цял свят българин. Филмът, озаглавен „Гласът, който моли Бога за България”, зрителите могат да гледат в неделя, 18 май от 22:45 часа по БНТ1.

Сценаристите на филма Невена Коралова и Петя Тетевенска дават нов поглед към живота на великия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. Невена Коларова е дългогодишен ръководител на Редакция „Класическа музика” в БНТ. Тя е имала две срещи с него, но последното й интервю - „Върховете не остават скрити” - дълго време не вижда бял свят. То е дадено при последното идване на Борис Христов в България, преди да напусне този свят. В него казва много лични неща, несподеляни до онзи момент, заради които интервюто е било „арестувано” през 1985 година и излъчено едва след промените на 10 ноември.

В неделя зрителите на БНТ ще видят един драматичен разказ за оперната легенда и уникални кадри, с които само националната телевизия разполага. Режисьор на филма е Росен Елезов, оператор – Пламен Герасимов, монтажист - Цветослав Юруков.

За почитателите на Борис Христов ще има и публична прожекция на филма на 10 юни от 19 часа в Дома на киното, гр. София. Входът е свободен.

More from View Sofia

More Movies & TV