Следва

Дженифър Лорънс и Dior - заедно четири пъти в един и същ ден

Trend Report - Обемната риза и всички красиви начини да я носим

Напоследък сме обсебени от нея! И не сме само ние! Класическата риза с копчета и яка със столче, бяла, цветна...

All fashion преди 9 години

Напоследък сме обсебени от нея! И не сме само ние! Класическата риза с копчета и яка със столче, бяла, цветна, от деним, памук, лен, коприна, тази пролет майсторите на силни колекции обрекоха на небивала модна слава като си поиграха да я прекроят и интерпретират в колекциите си. Alexander Wang, Michael Kors, Dior, Balenciaga са само част от знаменитите й поклонници, но и без тяхната подкрепа тази основополагаща за добрия стил дреха си остава пръв приятел на бързите импровизации във всеки един момент от деня и сезона. Затова и толкова обичана от хилядите градските хора.

Вариантът, в който повече я предпочитаме обаче, може би заради комфорта и възможността да я подчиним на ръцете и въображението, и за който намираме десетки добри примера от улицата, е т.нар. oversized модел. Широка, свободна, мъжка, екстравагантна, съвсем като класическата или дълга като роклята, обемната риза обичайно е по-често срещана във фешън ансамбли от добре скроената по размера на фигурата нейна сестра и тази. 

Как да я носим обаче? Начини много, изпробвани – по-малко, а успешни – едва дузина. За последните следва да разкажем малко по-подробно.



Секси рамото е нещо, което логично се показва в случаите, когато широката риза не е закопчана догоре – защото тя небрежно се спуска назад и създава прекрасен, различен силует. Офисът не е нейното място, затова пък джинсите, гуменките или нежният сандал и чифт перфектни тъмни очила са напълно на мястото си в комбинация с точно така носената риза. А чантата може да е всякаква, особено ако контрастира стилово на всичко останало.



Със скъп часовник, с няколко реда гривни, тежки, огромни, широки, върху красивия маншет на деликатна коприна или пък гривните да играят ролята на маншет, когато ръкавът е навит почти до лакътя, е любимият ни прийом. И в ръката да има клъч, допълнително насочващ вниманието към ръцете. Последните - с безкомпромисен маникюр.



Наслояването връща в свежестта на ученическите години, когато не ни пука особено как се обличаме – и затова ни се получава. В случая едрото каре е класика, донякъде северноамериканска, джинсите са прокъсани, обувките са гръндж боти, бижутата могат да бъдат кожени или дълги тънки верижки. Но ако наслояването е от елегантни дрехи, се създава загадъчно японско обаяние, на което стилово му приличат чифт очила с кръгли стъкла.



Прибрана отпред, свободна отзад широка риза се носи с всичко – къси панталони, дълги панталони, широки цветни поли или поли молив. А като баланс на всичките тези изливащи се дължини и обеми служи коса, стилизирана в кок, но лек, семпъл, направен в последните три минути време.



Рокля може да се получи от всяка огромна мъжка риза с n на брой Х преди L. Ръкавите са огромни – навити те придават много лекота, характер и повишават стойността на изобретателността ни. Слагаме редове дълги гердани и колиета, висок ток, или пък гуменки, сандал, боти, балеринки, а в някои случаи и тънък колан на талията или малко под нея.



Предните краища като фльонга или възел веднага асоциираме с 80те и 90те. Естетиката е женствена и няма нужда от пояснения.



Шаренията може да бъде нещо много красиво и направо навяващо алюзии със Сецесиона, стига комбинацията на десените на ризата и полата или панталона да бъдат галещи окото. За подсещане служат картините на Климт, пейзажите на Шиле, цветовете на Матис и Дейвид Хокни. Гоген и японските класици също не са изключени. Най-важна е хармонията между формите и здравата връзка между цветовете.



С мини панталони или супер къса пола широката риза може да бъде приятел или враг. При по-широк ханш или бедра, ризата задължително трябва да е дълга и то само отзад. Овалните кройки на ризи, оставящи бедрата „отворени” отстрани, са по-претенциозни и имат изисквания към фигурата. За класиката бяла риза/деним няма да споменаваме, но бял деним/ тъмна или цветна риза също е мажорен жанр. Тук изобилието или оскъдността на аксесоарите зависи от повод, настроение и стилово предпочитание.

В офиса
огромната риза също е позволена, но панталоните, обувките, чантите трябва да са адски семпли, бижутата – с редуциран брой и от благороден метал. А ризата е най-добре да е от копринено хасе или жоржет, за да не създава излишен обем. Островърхите обувки на тока едва ли имат по-добър приятел от класическата риза, а двете в един офис ансамбъл го правят безупречен.

В заключение можем да кажем, че широка риза трябва да има всеки, колкото и да не сме съгласни със съществуването на думата „трябва”. Колкото по-широко скроени сме, толкова по-широки ще са ризите ни и неочакваните им превъплъщения.
 

More All fashion