Следва

Печени филийки с домати по италиански (Брускета кон помодори)

Помощ: Как да не се поддаваме на емоциите - собствените и чуждите?

Често се налага да запазим самообладание, но емоциите се стремят да вземат превес над разума. Те ту ни заливат като морски вълни, ту ни засмукват във себе си като голяма фуния...

Health преди 9 години

Често се налага да запазим самообладание, но емоциите се стремят да вземат превес над разума. Те ту ни заливат като морски вълни, ту ни засмукват във себе си като голяма фуния. Понякога може да бъде много трудно да се отскубнем от тяхната власт. В такова състояние лесно може да извършим глупости, които след това трудно да поправим. Ето защо не е нужно да стигаме до крайност, може да вземем мерки своевременно.

Екстаз от преживявания
При наличието на емоции се освобождават хормони, чието действие доста бързо преминава, но човек продължава да преживява още дълго време. Той остава в това състояние и не иска да излезе от него. Опияняването с емоции - понякога е много заразително. В някои отношения, това прилича на алкохолно опиянение. Обаче, интензитетът на чувствата рано или късно спада и остава само горчивото разочарование.

Често се правят опити емоциите да се потиснат. Но да се владееш постоянно е невъзможно. Затова е по-добре да се научим да управляваме своите чувства. Много е важно да ги осъзнаваме. Необходимо е да си признаем, че ги има, а не да се стремим да ги скрием. Може да проведем изследователска работа с цел – изследване на собствените си емоции. В такъв случай, те вече няма да имат превес над здравия разум. В резултат се освобождават сили, които биха могли да бъдат насочени към решаване на по-висши цели.

Тайнствена инфекция
Случва се човек да се зарази с емоциите на другите. Настроението ни е добро, но изведнъж трябва да се срещнем с някой, който започва да се оплаква от всичко и всички и забелязваме, че постепенно настроението ни пада под нулата. Случва се и така, че поради леко скарване с някой, започваме да се самонавиваме. Допълваме случилото се с мислите си и започваме искрено да си вярваме. Такова състояние много трудно се контролира.
Не трябва да се подлагаме на опитите на други хора да ни вкарат в конфликт или в обсъждане на някоя неприятна и безполезна информация. А в момент на емоционален изблик на друг човек е по-добре да помълчим и да помислим за нещо друго, отколкото да се поддаваме на емоции. Негативният човек ще спре, ако почувства, че неговото мърморене не предизвиква никаква реакция.

Екскурзия в миналото
Ако някои думи силно са ни засегнали, заслужава си да помислим, защо именно те предизвикат в нас емоционална реакция. Те може да ни послужат да си спомним за някои предишни преживявания, които в същото време са били скрити някъде дълбоко в душите ни. Дошло е време да ги извадим на светло и да ги преосмислим. Понякога, за да намалим негативните преживявания е достатъчно просто да си спомним и осмислим миналия си опит.
Например, някой ти казва, че си „кръгъл глупак”. Би трябвало един възрастен човек да е достатъчно мъдър и да не се обижда от подобни глупости. Обаче една такава дреболия, може да събуди в душата на някой детска болка. Някога в младежките години така го е нарекъл арогантен ученик, а околните му се присмяли. Епизодът сякаш се забравя, обаче, неприятното чувство остава.

Как може да помогнем на нервите
За да осъзнаем емоциите си е необходимо своевременно да върнем здравия си разум. В това може да ни помогне контрола над дишането. Известно е, че в състояние на възбуда то се ускорява. Така че, може да се опитаме да дишаме по-равномерно - това ще се отрази положително на настроението ни. А прекалено емоционалните натури най-добре да намалят употребата на силен чай и кафе, или дори напълно да се откажат от тях.
Много неприятности могат да бъдат избегнати, ако своевременно сложим под контрол емоциите си. Разумът и чувствата трябва да вървят ръка за ръка. Това ще ни помогне да запазим не само здравето си, но също така и приятелски взаимоотношенията с околните. В момент на емоционален изблик е много лесно да се наговорят неприятни неща, за които след това да се срамуваме. Трябва да пазим отношенията и нервите - своите и чуждите.
На пръв поглед това изглежда невъзможно - как да изключим емоциите си? Но в действителност е напълно възможно да се постигне такава степен на "духовно просветление", важното е да си поставим такава цел.
Например, Франсоа дьо Ларошфуко казва: "Хората с малко ум са чувствителни към дребни обиди, хората с голям ум забелязват всичко и на нищо не се обиждат”.
 
Още от днес (26 май 2014):

През седмицата ще видим... _Или най-интересното в афиша на града 26 май - 1 юни

Бойко Кръстанов с "Аскеер" за дебют

DJ Мартен и съпругата му Джули Лепоева очакват първото си дете

През седмицата_ ще видим ОЩЕ...


И още...

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.