Следва

Кинематограф ще представи филма на Рузие Хасанова - “Дърво без корен“

Какво да четем - "Под небето на Тоскана" от Франсис Мейс

Неустоима...чувствена книга за едно чувствено място...

Books преди 9 години
"Ти си мястото, на което живееш. С избора си на къща, ти всъщност избираш онова, за което копнееш." - Франсис Мейс
 
За авторката:
Известната поетеса, ценителка на изисканата кухня и авторка на пътеписи Франсис Мейс ни въвежда в прекрасния свят на вълнуващата тосканска провинция, където купува и реставрира една изоставена вила. Емоционално и увлекателно тя разкрива непринудената красота на живота в Италия. В книгата са включени и рецепти за вкусни сезонни ястия, които авторката най-често приготвя с продукти от собствената си градина.
Още с излизането си „Под небето на Тоскана“ става бестселър и остава в класациите на Ню-Йорк таймс в продължение на повече от 2 години. По книгата е направен и  едноименния филм „Под небето на Тоскана“, с участието на номинираната за Оскар актриса Даян Лейн.
 
Наред с автобиографичните записки, събрани в „Под небето на Тоскана”, „Хубавата Тоскана“ и „Всеки ден в Тоскана”, Франсис Мейс е авторка и на пътническите мемоари „Една година в света”, илюстрираните справочници „В Тоскана” и „Отнесете Тоскана вкъщи”, както и  на пет стихосбирки.  Не случайно наричат Франсис Мейс „Бардът на Тоскана“.
 
Книгите на Франсис Мейс са преведени на повече от 40 езика


Даян Лейн в едноименния филм „Под небето на Тоскана“
 
За книгата:                                                                                                                                                                                                     
Франсис Мейс винаги е обичала къщите. „Под небето на Тоскана“ описва приключенията на авторката, която решава да си купи къща в Тоскана. Свикнала с американския начин на живот, Франсис е удивена колко различен е живота в Италия, колко по-спокоен и пълноценен е той. Запленена от старата 200 годишна къща, авторката се заема да я реставрира, да възстанови отдавна запустелите лозя и маслинови градини. Тежкият труд не й тежи, защото е заобиколена от невероятна красота, съседите й са гостоприемни и дружелюбни, а животът в Тоскана е истинска идилия.
Брамасолe – къщата-мечта на Франсис Мейс
 
Идиличната Италия
Много увлекателно авторката разказва за невероятната природа, за мекия климат, за красивите гледки, за древната история на Италия. Авторката е известна поетеса, затова и описанията и са живи, колоритни и много оригинални, без да доскучават или да обременяват читателя. Освен това, авторката е ценител на добрата кухня. Самата тя  е гурме готвач, така че надълго и нашироко описва различни ястия, десерти и всякакви специалитети от италианската кухня. Тя ни повежда из сергиите на богатите италиански пазари, описва местните продукти, обяснява спецификата на местната кухня, дегустира италианските вина и всичко това – така образно, че човек не може да не се вдъхнови да опита някое от описаните ястия. Още повече, че самата авторка е включила в книгата си рецепти за най-известните италиански специалитети. И тъй като Франсис мейс е интелигентна и начетена жена, която се интересува от история, изкуство и архитектура, от книгата научаваме много за историята на този край, за изкуството и архитектурата, но най-вече за живота на местните хора на това благодатно място. Авторката ни потапя  в атмосферата на живота в италианската провинция, повежда ни на пътешествие из най-красивите кътчета на Тоскана. С нея посещаваме най-забележителните ресторанти на региона и опитваме местните вина и специалитети като междувременно научаваме интересни факти, свързани с историята и изкуството на това място. Италианският начин на живот е описан наистина живописно: като се започне от начина на общуване на италианците (включващ много ръкомахане), ароматното им кафе (което се пие на една глътка), ужасният им начин на шофиране (от който на всеки чужденец му се изправя косата), живота им извън времето (италианците не обичат да си дават много зор) и и сърдечното им, дружелюбно държане.
 

Пиацата в Кортона - мястото където е съсредоточен живота на всяко италианско градче.
 
Работата в градината, реставрацията на къщата, правенето на маслиново олио, приготвянето на вкусна храна – всичко това не са досадни задължения, а занимания, които обогатяват и изпълват с енергия. Книгата ни потапя в една идилична атмосфера, леко екзотична и изпълнена с носталгия по-простия живот, по дребните радости и пълноценното общуване със земята и природата.
                                                            ***
Отзиви:
Този толкова красиво написан мемоар за смелостта да промениш живота си, да обичаш една къща ида се наслаждаваш на хубава храна представлява перфектния подарък за любимия човек. Но книгата е толкова възхитителна, че преди това я прочете сами. - USA Today

Неустоима...чувствена книга за едно чувствено място. - 
Minneapolis Star-Tribune
 
Една прочувствена възхвала на това, което Мейс нарича „пищността на италианския живот”...трогателна и жива...Книгата ви изкушава да я мушнете в кошницата за пикник в горещ августовски ден...или да я превърнете в настолно четиво в мразовития януари. - New York Times
                                                                                                               
Мейс осъществява своите прекрасни видения...Без съмнение, някой ден бъдещите обитатели на Брамасоле ще открият парчета от керамичните съдове, които са били част от нейната трапеза. Благодарение на неотклонната упоритост, с която следва мечтата си, Франсис се превръща в част от историята на това място. - Los Angelis Times

Книгата предлага най-изкушаващото пътешествие от дивана. - 
 Booklist
                                                                                                                                                  

More from View Sofia

More Books