Следва

BEBE с концерт на плажа на къмпинг Градина

Ивайло Христов: Стана ми мъчно за младите

Ивайло Христов: Стана ми мъчно за младите

People of art преди 9 години

"Вече 25 години българската държава не знае какво прави с изкуството и културата си, няма никаква концепция", заяви Ивайло Христов.

Актьорът, режисьор и преподавател в НАТФИЗ отказа да приеме „Аскеер” за главна мъжка роля на церемонията в Театър „Българска армия”, заявявайки, че не приема културата да е „завряна в най-гадния ъгъл на задния двор на държавата”. Той спечели наградата за образа на Коулмън Конър в „Самотният Запад" на Театър 199.
Ивайло Христов сподели, че това е било спонтанен жест, след което уточни, че не е жест, а твърда позиция, и не е спонтанно, а постоянно отношение.

„Този път ми прикипя, защото на 24 май обикновено се раздават дипломите в Академията. Виждам класа си една година по-късно, борещи се за оцеляване. От 20 души само 3-4 са намерили реализация като актьори. И ми стана мъчно, че такава енергия и талант се разпилява поради безхаберие на държавата и липса на идея за развитие”, разказа Ивайло Христов, цитиран от "24 часа".

„Другите професии могат да си намерят работа и на друго място, а актьорът трябва да попадне в трупа с режисьор, но нито провинциалните, нито софийските театри имат възможност да вземат актьори”, допълни той.

На церемонията за връчването на наградите „Аскеер” присъства и министъра на културата Петър Стоянович, който посрещна жеста на Ивайло Христов с лека усмивка. „Той също се пече на този огън. Не става въпрос само за заплатите на актьорите. Какво да направи и министърът с такъв бюджет. В Македония бюджетът за култура е 1,5% от БВП, разкриват театри, а тук е 0,5%”, възмути се още Христов.

По думите му, такова отношение към изкуството и културата, както и липсата на стройна система в образованието, води до опростачване на народа.

„Защо няма закон за театъра толкова време. Законът за меценатството е напълно неприложим. Културата и здравеопазването са извън икономиката, те са в бялата книга на изчезващите видове”, допълни Ивайло Христов и призова за сериозна държавна политика в тези сектори.

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра