Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Новите АРТ лица: Беата Първулова

Тя е дизайнер и е от онези момичета, които не се изморяваш да гледаш, колкото и време да прекараш с тях...

People of art преди 9 години

Тя е Беата.
Беата Първулова!
И е от онези момичета с неподправен чар, които не се изморяваш да гледаш, колкото и време да прекараш с тях.

Тя е дизайнер.
Млада и вдъхновена, с диплома от престижния колеж за мода Instituto Marangoni, съвсем наскоро тя дебютира на българската сцена с първата колекция на едноименната си марка.

Ние сме впечатлени!
От смелостта, красотата и смисъла зад дрехите й! От визуалното им представяне и от фантазията и цветовете вложени във тях.

Беата показа за първи път дрехите си във Фабриката за градско изкуство, която е част от новото пространство за култура ZONA CULTURA Festival, а в личен разговор след пърформанса, който видяхме, ни обеща, че ще можем да закупим всяко нещо от видяното там съвсем скоро от онлайн магазина, който за целта подготвя. Поговорихме си, разбира се, и за още интересни неща. Споделяме част от разговора ни малко по-надолу:

V.S. Интересно име си имаш! От къде идва? 
Б: Майка ми е полякиня и името ми е типично полско.

V.S. Разкажи ни малко затова кога започна да се интересуваш и занимаваш с мода?
Б: Беше спонтанно решение. Когато завърших гимназия просто реших да уча в Instituto Marangoni, но не си бях мечтала за това, просто прецених, че модният дизайн е нещо интересно, което комбинира много различни неща. Принципно семейството ми винаги е таило любов към изкуството, въпреки че са икономисти, така че от там идва всичко. От малка съм закърмена с него.

Така заминах за Лондон, там учих две години, след което заради високия си успех получих възможността да се преместя в Instituto Marangoni Милано. Беше трудно за мен, защото не знаех италиански, не познавах средата, нямах представа от къде мога да си купя платове, да намеря шивачи, но се справих.

И наистина харесах Италия, но не се виждах да живея там!

V.S. И се прибра в България?
Б: Да. След като завърших се прибрах в България. Започнах стаж в Harper`s Bazaar, беше ми интересно, но осъзнах, че това не е моята работа и че в България трудно ще намеря нещо, което да работя по моята специалност. И отново заминах.

V.S. Къде отиде този път?
Б: В Полша. Там започнах работа за Reserved. Бях в отдела за тениски, като асистент дизайнер. Беше ми изключително интересно да видя отвътре как работи една такава корпорация и знаех, че с постоянство и упоритост мога да се издигна, но някак си ми липсваше това да развиам креативността си, затова напуснах и заминах отново за Лондон.

Там попаднах в екипа на Едълайн Лий. Беше ми изключително интересно, освен това бях част от малък екип и се налагаше да правя всичко в ателието, което ми даде изключително ценен опит. Въпреки чудесната работа обаче, аз отново осъзнавах, че просто реализирам нечии чужди идеи, а не своите собствени и така за пореден път взех решение да променя нещо в живота си. Този път реших да се прибера в България окончателно, за да опитам да създам нещо свое. И така стана...



V.S. Прибра се и започна да работиш по дебютната си колекция значи? Колко време ти отне да я реализираш?
Б: Около 7-8 месеца продължи целият процес около реализирането на колекцията.

V.S. А от къде и как откри вдъхновение, за нея?
Б: Вдъхновението дойде от една книга, в която бегло се споменаваше клиниката "Кингсли Хол” в Източен Лондон. През 60-те години това място е събирало психиатри и пациенти, страдащи от различни психози. Стана ми интересно какво точно се е случвало там и започнах да се ровя в интернет, за да разбера подробностите.

Прочетох много информация и се запознах отблизо с всички хора, които са били част от това място. И всъщност малко по-късно всяка дреха, която създавах беше вдъхновена от определен пациент на тази клиника.

 

Тази лилавата рокля, например, е вдъхновена от Памела. Тя ми е главната героиня в колекцията. Памела е интересна сама по себе си, тя не е от най-лудите герои, по-скоро не знае дали трябва да бъде в клиниката и дори е незабележима за останалите.

Тази синята зад нея пък е Джута, която всъщност е съпругата на главния психиатър и е човекът, който се грижи за останалите. Старае се да се развива в живота, но клиниката я дърпа назад.

V.S. Защо избра лейбъла да носи твоето име? 
Б: Като ме попита колко дълго съм подготвяла колекцията, аз ти отговорих 6-7 месеца, но всъщност пропуснах да кажа, че голяма част от това време аз се чудех какво да е името на марката ми. Исках да е нещо свързано с мен, защото всичко, което правя го правя сама и минах през какви ли не варианти, но в крайна сметка послушах приятелите ми и лейбъла си остана bEATA.

V.S. Коя е твоята target група, как си представяш бъдещите си клиенти?
Б: Дрехите ми са много конкретни, но си мисля, че могат да се носят от много различни хора. Според мен те могат да се трансформират и да бъдат адаптивни към различни ситуации и поводи. Смятам, че повечето от тях са подходящи както за градинско парти, така и за да отидеш на работа с тях, така че си представям бъдещите си клиенти много различни един от друг.

Някои от роклите са романтични, но ето този бомбър например пък е доста street и хората много го харесаха на представянето.

V.S. Достъпни ли ще са дрехите ти? Имам предвид какви ще са цените, на които ще се продават?
Б: Искам да бъдат много земни, все още работя върху цените, но като цяло ми е доста странно това да си млад дизайнер и да слагаш нечувани суми за нещата си. Особено, след като има такова разнообразние на пазара и конкуренцията е толкова голяма.

V.S. В този ред на мисли, ти от къде пазаруваш за себе си...
Б: Харесвам Zara, H&M, като живеех в чужбина пазарувах доста и онлайн.

V.S. Има ли дреха в гардероба ти, която те определя?
Б: Като цяло много обичам ризи и има една, която не спирам да нося от години. Тя е стара и захабена, но ми е много любима. Майка ми само ми повтаря: "Добре де, не я обличай пак тази риза, нали си дизайнер, шивач, не можеш да носиш това!"

V.S. Забелязахме татуса ти, може би той те определя повече, или поне любовта ти към дрехите...

V.S. Как приемат родителите ти твоето занимание?
Б: Те са невероятни. Майка ми ми помогна изключително много в организирането на събитието за представянето на колекцията. Баща ми също. Когато им казах, че не съм щастлива в Англия преди време, те бяха първите, които ми казаха да се прибера и да се опитам да създам нещо свое тук.

V.S. Какво следва за Беата оттук нататък?
Б: Когато изведнъж свършиха милионите неща, за които трябваше да мисля около представянето на колекцията ми ме обзе паника, че трябва да започна да мисля за следваща. И истината е, че вече имам идеи в главата си и ще се опитам да ги реализирам, опитвайки се да продължа, това с което стартирах, а именно с по-различното представяне на моделите си. 



V.S. От какво се интересуваш извън модата? Какво те стимулира и зарежда?

Б: Нямах ного свободно време напоследък, но мога да ти кажа какви планове имам. Ще си купя колело, за да карам, ще ходя на курсове по гмуркане, а есента ще си взема куче. Имах много голям проблем с това каква порода да е то, но в крайна сметка реших да си осиновя от Animal Rescue, каквото и да е.

V.S. А каква е музиката, която слушаш, докато правиш любимите си неща?
Б: Обичам инди рок, любимата ми група е Arctic Monkeys.

V.S. Къде ти се иска да си след 5 години? Kак се виждаш тогава?
Б: Надявам се да продавам дрехи, но в същото време да съм си като сега. С толкова много ентусиазъм и енергия да правя всичко.



V.S. Успех с колекцията и с всичко друго, Беата!
Б: Благодаря ви, ще можете да й се насладите само след месец, когато ще е налична и в онлайн магазина, който подготвяме.

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра