Следва

Цветовете на Анна

Made in China

Властите от Флоренция конфискуваха 1,7 милиона отровни кожени обувки, съобщи вестник „Кориере дела сера“. Те са фалшиви имитации...

Shopping преди 15 години

Властите от Флоренция конфискуваха 1,7 милиона отровни кожени обувки, съобщи вестник „Кориере дела сера“. Те са фалшиви имитации на италиански марки и са китайско производство.

Срещу 21 китайци и 7 италианци са били заведени дела. Следствието, носещо името Toxic Shoes, е засегнало италианските области Тоскана, Лацио, Ломбардия и Пулия.

На над 20 милиона евро се изчислява стойността на конфискуваната стока. 95 на сто от обувките, направени от токсични материали, са детски и са внос от Китай. 5% пък са италианско производство. Обвиненията са за търговска измама, за продажба на фалшифицирани продукти и са заплаха за общественото здраве.

Според вестника разследването е стартирало през май, след като са били задържани 200 000 обувки с надписа „истинска кожа“. След анализирането на обувките в лаборатории на Националния съюз на кожената индустрия обаче станало ясно, че съдържат хром. Неговото абсорбиране води до екземи, а в някои случаи те могат да дегенерират и до тумори.

След тези разкрития полицията се насочила и към други складове в област Лацио, в Милано и в Таранто. Много от обувките носели марката Made in Italy.

ProntoSofia.com

More from View Sofia

More Shopping