Следва

Ashish for Topshop - Beach, Please

Дизайнери за следене - Момичето, което като дете мразеше да носи дрехи и винаги ходеше босо - Кейти Галахър

Всъщност обичаше да се разхожда с котка на главата си. По ирония на съдбата стана...

All fashion преди 9 години

Всъщност това момиче обичаше да се разхожда с котка на главата си. По ирония на съдбата стана моден дизайнер, при това задоволително успешен. Тя е Кейти Галахър. Отраснала е между ферми и гори нейде из Северна Америка, а талантът й я е отвел до The Rhode Island School of Design, Ню Йорк. Явно Голямата Ябълка й е била много по-вкусна от дивата ябълка, а футуристичните небостъргачи логично са заменили малката къщичка в гората.

Стилът й е странна смесица между органично изглеждащи орнаменти, научна фантастика, спортна елегантност и женственост. Дотук звучи превзето, но всъщност всичко това се съчетава много добре под опеката на ахроматичната гама. „Всеки, когото бих попитала, би казал, че е страшничко, защото хората искат да видят цвят, но наистина не ми пука”, казва Кейти по повод на дипломната си колекция, изцяло решена в черно.

В студентските си години си играе с неконвенционални материали, които по-късно прерастват в класически предизвикателната комбинация кожа и коприна. Тежко и леко, разнообразено с мотиви, бегло напомнящи за растителни структури, остри и геометризирани кройки, силуети с ясен акцент, разливащ се в неопределен шифон – всичко това ни звучи изтъркано през 2014, но истината е, че Галахър притежава този изтънчен вкус и едва доловим личен почерк, който никога не омръзва и ни припомня защо всъщност обичаме модата.



Тук за чудовищност не може да става и дума, макар че някои от използваните 3D принтирани детайли са като от мрачна антиутопия. Донякъде колекциите граничат със субкултурното, детинското, но Кейти никога не забравя, че мярката определя крайния ефект – а тя има чувство за естетическа мяра.







Пътят на Галахър преминава през много стажове и успешни конкурси, номинации и награди за любим млад автор на Ню Йорк. Всичко започва с нейните рисунки, които я предизвикват да потърси неконвенционални конструкции, за да направи моделите си триизмерни. По естествен начин бива забелязана още при първия си проект – рокля от пружини, която изработва в The Rhode Island School of Design. Умението й да прави ежедневни дрехи, без да изгуби есенциалната си нековненционалност, я прави много любима на издания като Interview Magazine, Elle, Vogue Italia, The New York Times, Refinery29, threeASFOUR, Dossier Journal…

Дебютът й преминава през Нюйоркските седмици на модата, за да бъдат нейни модели избирани за стайлинга на Лейди Гага лично от Никола Формичети.




Katie Gallagher есен-зима 2012

Защо я харесваме? Не защото е сбъднала „американската мечта”, а защото по свой, стегнат маниер, е нагледен пример какво става с трудолюбивците. От своя дебют през 2010 до днес тя има цели осем реализирани авторски колекции. Не е пропускала сезон.




Katie Gallagher есен-зима 2010

А ние много се надяваме подобни совалки да качват и нашите млади родни дизайнери. Когато, в едно по-добро бъдеще, имаме собствена модна индустрия...


Пролет-лято 2013






Есен-зима 2014


Пролет-лято 2014






Katie Gallagher Аксесоари












 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 8 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.