Следва

Ashish for Topshop - Beach, Please

Дизайнери за следене - Момичето, което като дете мразеше да носи дрехи и винаги ходеше босо - Кейти Галахър

Всъщност обичаше да се разхожда с котка на главата си. По ирония на съдбата стана...

All fashion преди 9 години

Всъщност това момиче обичаше да се разхожда с котка на главата си. По ирония на съдбата стана моден дизайнер, при това задоволително успешен. Тя е Кейти Галахър. Отраснала е между ферми и гори нейде из Северна Америка, а талантът й я е отвел до The Rhode Island School of Design, Ню Йорк. Явно Голямата Ябълка й е била много по-вкусна от дивата ябълка, а футуристичните небостъргачи логично са заменили малката къщичка в гората.

Стилът й е странна смесица между органично изглеждащи орнаменти, научна фантастика, спортна елегантност и женственост. Дотук звучи превзето, но всъщност всичко това се съчетава много добре под опеката на ахроматичната гама. „Всеки, когото бих попитала, би казал, че е страшничко, защото хората искат да видят цвят, но наистина не ми пука”, казва Кейти по повод на дипломната си колекция, изцяло решена в черно.

В студентските си години си играе с неконвенционални материали, които по-късно прерастват в класически предизвикателната комбинация кожа и коприна. Тежко и леко, разнообразено с мотиви, бегло напомнящи за растителни структури, остри и геометризирани кройки, силуети с ясен акцент, разливащ се в неопределен шифон – всичко това ни звучи изтъркано през 2014, но истината е, че Галахър притежава този изтънчен вкус и едва доловим личен почерк, който никога не омръзва и ни припомня защо всъщност обичаме модата.



Тук за чудовищност не може да става и дума, макар че някои от използваните 3D принтирани детайли са като от мрачна антиутопия. Донякъде колекциите граничат със субкултурното, детинското, но Кейти никога не забравя, че мярката определя крайния ефект – а тя има чувство за естетическа мяра.







Пътят на Галахър преминава през много стажове и успешни конкурси, номинации и награди за любим млад автор на Ню Йорк. Всичко започва с нейните рисунки, които я предизвикват да потърси неконвенционални конструкции, за да направи моделите си триизмерни. По естествен начин бива забелязана още при първия си проект – рокля от пружини, която изработва в The Rhode Island School of Design. Умението й да прави ежедневни дрехи, без да изгуби есенциалната си нековненционалност, я прави много любима на издания като Interview Magazine, Elle, Vogue Italia, The New York Times, Refinery29, threeASFOUR, Dossier Journal…

Дебютът й преминава през Нюйоркските седмици на модата, за да бъдат нейни модели избирани за стайлинга на Лейди Гага лично от Никола Формичети.




Katie Gallagher есен-зима 2012

Защо я харесваме? Не защото е сбъднала „американската мечта”, а защото по свой, стегнат маниер, е нагледен пример какво става с трудолюбивците. От своя дебют през 2010 до днес тя има цели осем реализирани авторски колекции. Не е пропускала сезон.




Katie Gallagher есен-зима 2010

А ние много се надяваме подобни совалки да качват и нашите млади родни дизайнери. Когато, в едно по-добро бъдеще, имаме собствена модна индустрия...


Пролет-лято 2013






Есен-зима 2014


Пролет-лято 2014






Katie Gallagher Аксесоари












 

More All fashion