Следва

Стек с черен пипер по френски (Стек О Поавр)

Модни книги: Barbara Vinken, Fashion zeitgeist: trends and cycles in the fashion system

Казват, че модата е истинският Zeitgeist /цайтгайст, от немски: zeit, "време", и...

All About Life преди 9 години

Казват, че модата е истинският Zeitgeist /цайтгайст, от немски: zeit, "време", и geist, "дух"/, въплътен във визуална форма, първоначално излязъл от аристократичните салони, а сега вихрещ се по сцените на Лондон, Париж, Токио и Ню Йорк. Настъпиха времената, в които улицата задава новата динамика. Между красота и идеал.

Какво е отношението между денди модата и haute сouture, кое поддържа днешния стремеж към easy chic, каква задача си поставя Коко Шанел, адаптирайки мъжки дрехи за своите клиентки, защо Маржела създава дрехи, в които жените изглеждат като кукли и шивашки манекени, какво е пост-фешън, защо работата на Рей Кавакубо е революционна, кога настъпва краят на века на модата... ?

Макар и издадена преди десетина години, книгата на немкинята Барбара Винкен /54г./е изключително ценно изследване и днес, не само за професионално занимаващите се с история на модата и прогнозиране на тенденции. Модата е поетологична практика, която тематизира сама себе си и перформативната си власт, която едновременно създава, потвърждава, но и постянно подкопава собствената си конструкция.

В първата част на книгата задълбочено, изключително елегантно и увлекателно Винкен преплита нишките на социологически анализ, фигурите на Маларме и Бодлер с илюстративни примери от работата на Шанел, Ив Сен Лоран, Готие, Ямамото и други (в конкретен исторически момент), за да направи видима структурата на модата, нейните основи и опори, напрежението и борбата между нормите, които тя едновременно задава, следва и разрушава. Книгата проследява как понятия като мъжко/женско, естествено и маскарадно, красиво и не твърде, лукс, елит, сексуалност и фетиш, пол и идентичност се формират и въплъщават в силует, кройка, плат и декорация. Читателят е оставен свободно да се движи из пластовете на текста и би могъл да следи дори само коментарите, които превеждат на езика на Барбара Винкен колекциите или конкретни обекти на известните дизайнери – предостатъчно информативно и изненадващо приятно четиво.

Втора част на книгата, издание на Bloomsbury Academic 2005г., е посветена на осемте типа пост-фешън и представлява отделни статии за дизайнерите: Лагерфелд за Шанел, Клод Монтана и Тиери Мюглер, Долче и Габана, Comme des Garçons, Йоджи Ямамото, Готие, Хелмут Ланг и Маржела.

Кой не се нуждае от ново, свежо и интересно интелектуално удоволствие, предизвикателство и забавление за сетивата и ума? Това е книга, която всеки изкушен от света на модата трябва да притежава!



Достъпна за около 30 долара от Amazon.com

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 2 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 6 дни

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.