Следва

Живот в розово

Google с жестоки графити от цял свят в арт-портфолиото си

Черно-белите очи на JR върху къща в бразилските фавели, жълтите хора от Os Gemeos и още куп други интересни графити могат да се видят в новата онлайн галерия Street Art Project на Google...

All About Life преди 9 години

Черно-белите очи на JR върху къща в бразилските фавели, жълтите хора от Os Gemeos и още куп други интересни графити на известни автори могат да се видят в новата онлайн галерия Street Art Project на Google.

Само в Лондон на Map Street Art Project са белязани повече от 500 червени точки, всяка от които ни позволява да видим местоположението на графитите, както и тяхна снимка. Базата данни включва дори такива, които вече не съществуват, като например от стените на промишлените сгради, като 5 Pointz в Кунис, Ню Йорк или кулата Tour Paris 13, която е била украсена с повече от 400 рисунки. 

Като цяло новият проект стартира от Парижкия културен институт на Гугъл и включва повече от четири хиляди произведения на уличното изкуство. Всички те са на разположение в онлайн галерия, която бе представена по-рано тази седмица. Тя е изключително удобна и лесна за използване, тъй като осигурява бърз достъп до раздел Художници, списък с известни автори като Banksy, JR, Os Gemeos или JonOne, както и десетки други, които чуваме за първи път.


 
И това не е всичко. Следващият раздел, "Get Inside", ни позволява разходка из девететажната Tour Paris 13, да видим изложбата Lasco Project в парижката  Palais de Tokyo, както и много други големи проекти.

Следва "Listen to the Streets" - тук ще гледаме видеа, в които художниците представят себе си и творбите си; "Get Closer" - раздел с графити, които могат са се увеличат така, че да видим и най-малкия детайл, използвайки функцията за мащабиране. 

Освен всичко, можем сами да добавяме снимки към проекта и така да допринесем за обогатяването на базата данни. 



С тази инициатива Гугъл застава на страната на защитниците на уличното изкуство и повдигна въпроса за това как то да се запази, след което в много случаи, дори и днес, когато знаем каква важна част от градскта култура е то, е считано от мнозина за вандализъм. Друга стъпка в подкрепа на тази форма на изкуство, макар и все още само като проект, е идеята за създаване на музей на уличното изкуство в Лондон. Но докато това се случи, очевидно ще имаме възможност да се наслаждаваме на убийствените графити от целия свят от екрана на нашия компютър. 

More from View Sofia

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 4 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.