Следва

Love Happy Kiss

Кой кой е в модата днес - Lisa Marie Fernandez

Разказва за себе си пред световната преса Лиса Мари Фернандез. Според родената в Щатите Лиса това дава на...

All fashion преди 9 години

„Започвам деня с красиво бельо”,

Разказва за себе си пред световната преса Лиса Мари Фернандез. Според родената в Щатите Лиса това дава на всяка дама самочувствие, което сияе около нея през целия ден. Фернандез не се „класифицира” като фешъниста, но определено е в дизайнер-листата на най-изтънчените почитатели на бански костюми. И не е чудно: близките й казват, че тя би прекарвала цялата година по плажните ивици на Южна Франция, Бали, Средиземноморието, излежаваща се на дизайнерски шезлонг, облята с ароматни масла, държаща чаша шампанско в ръка...

Стилист, ескалирал в дизайнер: Лиса Мари Фернандез го прави много елегантно и интелигентно. Изчистени линии, функционален конструктивизъм, класическа и обоснована гама и иновативен италиански текстил определят почерка на собствения й лейбъл Lisa Marie Fernandez като нещо, от което никоя от нас не трябва да се лишава. Дизайните й може да изглеждат спортни, изискани, бляскави и прилягат еднакво добре и на събирачите на тен и на сърфистите. Един от образите, които я вдъхновяват, е момичето на Бонд – а оттам идва и адаптивността на дизайна й.



Силуетите, на които Лиса набляга, подчертават или направо създават извивките на тялото, а инструменти за това са премерената асиметрия, характерните за Фернандез ципове, стреч-бикините, които могат да бъдат както със секси висока талия, така и с феноменално ниска. Плюс ципове, които предизвикват въображението. Фернандез използва текстили, които никой досега не е използвал толкова гъвкаво за дизайн на бански костюм: суперфин луксозен неопрен, креп, кенар. Тя преднамерено проучва кои тъкани са по-красиви мокри, отколкото сухи, защото все пак банският не може да запази суверенитета си от водата за дълго.



Плажните визии допълва с широки халати от хавлиен плат с контрастни кантове, които много напомнят на композициите от цветни блокове в живописта на късните минималисти и по-специално платната на Мондриан. За разлика от течението De Stijl обаче, цветовете, на които залага, не са основните, а много дизайнерски, смесени и натурални, а разнообразните текстури на плата им създават растер само чрез играта на светлина и сянка. Все пак, както Лиса казва, „Аз съм доста естествено и земно момиче”.





Тя мисли и в перспектива: създава всяка следваща колекция на принципа mix&match, за да бъдат частите на банските костюми взаимно заменяеми. И както тя, бивш и доста успешен стилист, съветва, всеки сезон можем да прибавяме по един нов артикул, за да имаме неограничен асортимент.



Не бива да пропускаме да отбележим и донякъде архитектурните й концепции, видими особено силно в линията с огромни жилави къдри, които преувеличават малките сладки къдрички на типичния бански костюм. Подобен дизайн напомня и на скулптура, което само подсилва създаваната естетика.


Никол Ричи в Lisa Marie Fernandez



Умишлено не създава колекциите си по сезони, а по теми – това предполага една универсална и извън-времева класическа визия, която допада не само на нас. Каква все пак е тайната на Лиса Мари? Може би това, че тя знае точно какво иска – например когато пазарува, тя не купува нещо без да го обмисли, а предварително знае какво търси. И талантът да претвори впечатленията си от целия свят в една-единствена по-интересна линия.




Риана в Lisa Marie Fernandez








 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 15 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.