Следва

Taste the game

Сутрин в 7 точно с Греди Асса

Греди Асса се продава добре. Той се продава перфектно за жив автор на 54 години. Това не е лесно постижимо, особено на пазара...

People of art преди 15 години

Греди Асса се продава добре. Той се продава перфектно за жив автор на 54 години. Това не е лесно постижимо, особено на пазара тук, особено когато ползата от инвестиране в изкуство е размито понятие, а масовият вкус е далеч от думата "фин".

За него обаче е факт, и браво! Прекрасно!

Греди Асса е бъбрив, чувствителен и невисок мъж, с много черна, къдрава и пухкава коса, която му стои неотразимо. От снимки в ателието му е видно, че преди години е имал мустак, сега има друг израз, направо младежки.

Има една дъщеря, Ина, на 25, за която говори с възторг и обича много. Младото момиче работи в Париж, като главен дизайнер аксесоари в модна къща Givenchy.



Изяснихме заедно, че няма нищо случайно, включително и когато става въпрос за творческа дарба. От значение е генът, също и възпитанието и средата. Майката на Греди Асса - Тинка, е главен дизайнер на проспериращото по времето на комунизма текстилно предприятие "Саня" - Плевен. "Тя много разбираше от цветове. Имам и двама вуйчовци, които се занимаваха с изкуство. Да, тая работа не е случайна."



В работилницата на "Христо Ботев" на земята лежат две незавършени платна, които са толкова изящни, че не знаеш какво има за довършване. "Това е Барселона. До Театър Лисео има един тротоар, на който са изписани имената на великите композитори. Приказка е. Това, което виждаш, е музика на платно. Така я усещам, както тук."



"А това е един полиптих - само фарове. Има отвсякъде, от Италия, от Мексико, във фара има много надежда, има спасение."



"Знаеш ли, когато Клинтън беше в София, имах честта да се ръкувам с него. Преводачът от наша страна каза "Това е наш художник. Казва се еди как си". Преводачът на Клинтън обаче знаеше всичко за мен, къде има мои картини, каква живопис рисувам, какво е семейството ми. Много трогва това внимание. Другият аспект е, че протоколът работи здраво, но е много приятно. Замислял съм се, че и тук трябва да е така, нали?".



"На 18 години бях, когато се преместихме от Плевен в София. От Плевен са ми най-скъпите, най-ранните спомени, как играехме на камъчета, първата целувка, празниците за рожденният ми ден на 29-ти януари, аквариумът на съседката, който беше с увеличително стъкло от едната страна и за нас беше като океан."



"Да, има разлика между модата и изкуството. Опитвам се да го обясня на студентите си. В модата има преходност, има момент, докато живопистта е завинаги. Напротив, колкото повече старее, толкова по-ценна става."



"От всяко дърво свирка не става. Талантливите деца веднага си личат. Гордея се много с учениците си, печелят награди, работят много. Съвсем наскоро Надя Казанцева, наша студентка в Академията, взе втора награда на конкурса на Шевролет в Торино. Други студенти също печелят. Част от тях вече и работят навън. Ето, да ви запозная, това е Ива Шатц, тя преподава "Прогнози" в НХА, това е, дето ме попита, кой учи тия деца как да се продават после".



"Чужденци в момента имаме от Украйна, Молдова и Гърция. Идват и от Македония. Съвсем скоро ще честваме 10 години специалност "Мода" в Художествената Академия и съм щастлив, че се развива добре. Има хляб в това".

На търга, организиран от аукционна къща "Ракурси", който бе вчера на 1-ви октомври от 6 вечерта в Централният военнен клуб, се продаваха 3 работи на Греди Асса, рисувани между 2005 и 2008 година. На 17-ти октомври пък ние ще проследим отблизо честването, изложбите и инсталациите и визуализацците на студентите от специалност "Мода" на НХА, на която Греди Асса е завеждащ катедра.
 

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра