Следва

Прелестно бяла с Yotuel

Замрaзeна младост

В очакване на бъдещето, когато ще бъде възможно чрез стволови клетки да се лекуват бръчките по лицето, в Италия вече започват...

Hair преди 15 години

В очакване на бъдещето, когато ще бъде възможно чрез стволови клетки да се лекуват бръчките по лицето, в Италия вече започват да прилагат преходни системи в пластичната хирургия.

Според вестник „Кориере дела сера“ става въпрос за замразяването на fibroblasti, или клетките, които създават колаген, свързващата тъкан на кожата. След години те могат да бъдат инжектирани, за да елиминират бръчки и други дефекти по лицето. Това е все едно да „сложиш във фризер“ младостта си, коментира изданието.

Тази технология е много по-ефикасна от прилагането на т.нар. filler, ако се съди по резултатите от експериментирането й. Чрез нея концентратът от fibroblasti служи не само за запълване, а и за подхранване на кожата.

Медицинските изследвания са дело на Bioscience Institute на Сан Марино в сътрудничество с други европейски университети. Експериментите са показали очевидно подмладяване на кожата на третираните пациенти. Идеята е в бъдеще новата техника за подмладяване да се прилага в специализирани центрове във всички италиански области.

За да се постигне най-добър ефект, замразяването на клетките трябва да стане до 30-годишна възраст, казва Николо Скудери, директор на Клиниката по пластична хирургия в римския университет „Сапиенца“.



Новата техника няма да прати в пенсия досегашните, а е просто по-естествен метод за подмладяване на кожата. „В лицето на пациента се инжектира вещество, което му принадлежи, така че то се приема добре от имунната система и не оказва странични ефекти и неприятни реакции. Този метод ще се прилага заедно с лифтинг. По този начин, освен че ще бъде изпъната, кожата ще бъде подсилена с млади клетки“, твърди Скудери.

Засега цените за този вид интервенции са по-високи от тези на традиционните методи. Замразяването на клетките струва около 1000 евро, колкото й взимането им от пациента.

Процедурата е проста. Лекарят при амбулаторни условия ще взима „порция“ клетки зад ухото - около 3мм, след което ще я изпрати за съхранение в Сан Марино. Там ще се прави екстракт на необходимите клетки, които след това ще се култивират, за да се получи концентрат. Колкото е по-млад пациентът, толкова по-бързо се мултиплицират клетките, тъй като с възрастта те имат тенденцията да „заспиват“.

ProntoSofia

More from View Sofia

More Hair