Следва

Седмица на рибата: Акула по шанхайски

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 2: ХРАНЕНЕ

Българският жаргон е изненадващо точен, що се касае за израза „какво ми светиш?“ . В интерес на истината, всяко...

Health преди 9 години

Как е напоследък вашето тяло? Държи ли се с вас подобаващо или често изневерява? А дали му обръщате вниманието, което истински заслужава? Този месец говорим от негово име за това, което е най-важно за едно тяло, чието и да е то.

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 1: Отношение. Или как да се начуим да го обичаме

Стъпка 2: Хранене

Българският жаргон е изненадващо точен, що се касае за израза „какво ми светиш?“ . В интерес на истината, всяко човешко тяло непрестанно излъчва енергията на една светеща 100-ватова крушка. От човека до едноклетъчните водорасли животът на планетата може да бъде обобщен като серия от цикли на съхранение, производство и отдаване на енергия. В най-близо бъдеще отдадената от тялото ни енергия ще се използва, за да зарежда мобилния ни телефон, но основното нейно предназначение винаги ще бъде захранването на всички жизнени процеси и функции. Източниците на виталната енергия за тялото са хранителните вещества и водата, а техният смисъл за тялото може да бъде обобщен като питателност. За всяка част от тялото ни е необходима характерна питателност и за никого не е тайна, че храната и водата, които приемаме, определят състоянието и функциите на цялото ни тяло.

Как трябва да се храним е един от най-разискваните въпроси в света, който се е превърнал в могъща и високо печеливша индустрия. Всяка година сред бестселърите на световния книжен пазар има поне един нов хранителен режим, който се базира на нови, или не дотам, открития и идеи.

Сред последните тенденции в режимите на хранене е т.нар. палео диета, която се базира на еволюцията на човешката храносмилателна система. Според поддръжниците на този хранителен режим, който всъщност за пръв път се появява на теория през 60те, преходът към земеделие и скотовъдство е грешен и изкуствено индуциран ход, необоснован от биологичните характеристики на човешкото тяло. Нашите праисторически предци са се хранили главно с месо, плодове, корени и семена и въпреки дългия път към култивация на храните, гените на човека не са претърпели никакви промени, касаещи устройството на храносмилателната ни система.



Хранене според структурата на тялото. Действително устройството на тялото се определя от гените, които го програмират. Всички ние не само сме различни, но и възприемаме храните различно. През 40те години на миналия век американският психолог Уилям Шелдън разработва учението за трите соматотипа или 3те вида телесна структура, които той изучава във връзка с чертите на човешкия характер. Може не всички да са съгласни, че всеки пълен човек е веселяк, а всеки слаб и висок – интелектуалец, но пък класификацията на Шелдън в последствие намира широко приложение в диетичните и фитнес програми и до ден днешен. Според нея стандартните модни манекени днес са представители на ектоморфния тип – с тънки кости и издължени крайници, обикновено със среден до висок ръст. При този тип структура мускулна маса и мазнини се натрупват доста по-трудно, отколкото при останалите, заради характерно бързият им метаболизъм. Ектоморфът има висока поносимост към въглехидратни храни и ги преработва много по-лесно и бързо, но пък не усвоява добре мазнините и диетолозите съветват те да съставят не повече от 15% от менюто на този тип.


Мадона

Мезоморфният тип
лесно се разпознава по натурално развитата си мускулатура, широки рамене и гръден кош. Типичен негов представител е Мадона. Мезоморфите са най-издръжливи на физически натоварвания и диетолозите им препоръчват балансирано меню от равни порции въглехидрати, протеини и мазнини.


Кристал Рен

Третият, ендоморфен тип се характеризира с по-масивна костна система, широк таз и по-бавен метаболизъм, което способства за по-бързото развитие на мастните тъкани в тялото му. Ендоморфи в добра форма са Дженифър Лопес и Скарлет Йохансон. Моделът Кристал Рен, която е известна с експериментите с теглото си, също има преобладаващи ендоморфни характеристики и е доказателство за факта, че и ендоморфите могат да бъдат с ниско тегло, но това в никакъв случай не е показателно за тяхното добро здраве. Още през 2010 Кристал Рен се превърна в лице на борбата с анорексията, демонстрирайки красиви и стегнати форми в духа на идеалите от средновековието. За този, последен по скалата, ендоморфен тип се препоръчва хранене, богато на мазнини и протеини, с максимално занижен прием на въглехидрати, които те имат склонност да натрупват като свръхтегло.

Всеки попада някъде в класификацията на 3те соматотипа, дори да притежава смесени качества от два типа, съседни по скалата. Тази базова класификация се използва от много специалисти по хранителни и спортни режими за изготвяне на индивидуално базирани програми.

Часовникът на тялото. Процесите в тялото не текат еднакво интензивно през целия ден. Както сезоните се менят в годината, така и тялото има своя 24 часов кръговрат, който се регулира от много фактори, най-значимият сред които е слънчевата светлина. Най-общо, 3 са етапите, в които тялото преработва и усвоява храната, която приемаме. От около 4 сутринта до 12 по обяд тече фазата на пречистване, в която тялото отделя всичко, което не е използвало от приетата храна. В това време е най-подходящо да се консумират плодове и много вода, с която вредните ненужни вещества да бъдат изведени безпроблемно от организма. Зеленият чай е по-здравословната алтернатива на кафето, поне сутрин. Плодовите сокове са здравословно и свежо начало за утрото, а ако изпитваме глад, лека пълнозърнеста закуска или шепа ядки не биха затруднили особено естественото очистване на тялото от токсините. Традиционните тежки и пържени закуски, характерни за много нации обаче никак не са препоръчителни за тази част от деня.

След обяд и чак до 8 часа вечерта продължава фазата на зареждане. Освен че сме максимално активни, през това време възприемаме и преработваме най-пълноценно храната. Въглехидратните храни се преработват най-оптимално на обяд, а вечер - белтъчинните.

След 8 часа вечер тялото преминава в режим на усвояване на храната. В нощните часове организмът ни изгражда новите си клетки, обновява се и се възстановява. Съществено е да му дадем достатъчно време за почивка и сън. Поне през половината от седмицата, но колкото може по-често. Сънят има видим и с просто око ефект върху кожата, а подобно действа на всички други тъкани и органи в тялото.



Пълноценните храни. Храната е едно от онези неща, чието качество има много по-голямо значение от количеството. Има храни, които имат достатъчно хранителна стойност, за да покрият нуждите на тялото с едно хранене за целия ден и такива, които не биха го задоволили дори да ги ядем цяла седмица. Световната здравна организация препоръчва средния минимум от 5 порции свежи плодове и зеленчуци дневно, или количество, равняващо се на 5 шепи за ден. По отношение на храната, особено растителната, тялото, освен часовник, има и географска зависимост, тъй като най-добър ефект върху него оказват т.нар. сезонни и местни плодове и зеленчуци. Това отново се дължи на изкусната ни биологична връзка с природата и механизмите, с които се адаптираме към средата си. Витамините, микроелементите и фибрите, които растителните храни доставят, нямат аналог в никоя друга хранителна група и са катализатор на усвояването на всички хранителни вещества.

Храните, които същински изграждат тялото, са трите вида добре познати протеини, мазнини и въглехидрати....
Повече за тях и ролята им за пълноценното хранене четете утре във втората част.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.