Следва

Лора Крумова и Генка Шикерова в епицентъра на потопа, въпреки че са в майчинство

Сектор АРТ започва тази вечер

На 20 юни мраморното фоайе на НДК ще оживее в компанията на многообразни творби, представящи дългогодишната работа на художествените училища от цяла България...

Events преди 9 години

На 20 юни мраморното фоайе на НДК ще оживее в компанията на многообразни творби, представящи дългогодишната работа на художествените училища от цяла България.

В продължение на една седмица, от 20 до 26 юни, посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с продукцията на младите художници, както и да се включат в арт занимания под формата на уъркшопи с професионалисти в сферата на приложните изкуства.

Една от атракциите на изложението ще бъде мащабна инсталация, обхващаща въздушното пространство над централното фоайе на НДК. Учениците от Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография създадоха огромна по размери творба от въжена конструкция, специално направени пашкули и други детайли, включени в предварително разработения проект. „Самите пашкули са символична препратка към съзряването и развитието на младите автори. Инсталацията ще бъде „сърцето“ на изложението - пресечната точка на различните направления в изкуството, които вълнуват младите художници в България“ коментират организаторите на СЕКТОР АРТ.

Демонстрации и уъркшопи
Художествените училища в България имат дългогодишен опит в различни специалности, които остават непознати за широката публика. На 21 и 22 юни СЕКТОР АРТ ще доближи публиката до някои от най-интересните специалности като художествена дърворезба, обработка на метали – направа на бижута, художествена тъкан, иконопис, театрален грим и прически. 



Всеки, желаещ да преоткрие творческото си Аз, ще има възможност да го направи по време на организираните от Център АЛОС, уъркшопи. Професионалистите ще покажат как се реди мозайка и колко необикновени картини могат да бъдат изрисувани с помощта на пясък. Привлечените от магията на театъра ще бъдат преобразени от майстори на театралния грим и перуки. Уъркшопите ще представят също така „Обработка на текстил“ - всеки посетител ще може да сътвори свой уникален тишърт.

Бизнес & Арт
По време на образованието си, много от младите художници имат нужда от напътствия за бъдещото професионално развитие. Какви могат да бъдат посоките, колко широк е диапазонът на избора между изкуството в традиционната му форма и креативните професии, които вече са обособили свое място в бизнеса сектора? Именно тези въпроси ще бъдат повод за дискусия между представители на бизнес средите и учениците от приложните училища по време на дискусионния форум „Бизнес и художествено образование“.

Конкурси
В националния конкурс за изящни, прилжни изкуства и дизайн се включиха 223 произведения на ученици от 13 художествени гимназии от страната. Наградените ще бъдат обявени на откриването на СЕКТОР АРТ на 20 юни от 18:00ч.



СЕКТОР АРТ се осъществява под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на фондация „Америка за България“.

More from View Sofia

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?