Следва

Биодом на Парчевич 48

Editors' choice - Зимнина... Че й е време!

"Другари, да затворим бурканите!" и "Мама ще ти прати от камбичките, маменце!" може и да не си чувал наскоро, но тези две...

Food преди 13 години

"Другари, да затворим бурканите!" и "Мама ще ти прати от камбичките, маменце!" може и да не си чувал наскоро, но тези две изречения са емблема на устройството на нашето общество. Дори да не си бъркаш лютеницата собственоръчно пред блока, със сигурност таиш тайната надежда някой близък или роднина да ти подари някакси едно бурканче.

Може би ненавиждаш туршия, но ако поканиш гости зимъска, как си представяш нещата без нея. А и сутрешните палачинки просто са лукс със сладкото от диви, ръчно брани от теб или мъжа ти ягодки. Мда.

Какво и как си слагаме за зимнинка се изостри като проблем и след като Златка - златното момиче обвини пред всички Алисия, че слагала била компоти. Що да не слага? Валери като яде!

Както и да е, възбудени от момента и полемиката, решихме да си признаем какво и как ще си зазимим и ние. Че тъкмо сега му е време.

Елена



Нищо няма да си зазимявам. Ще си купя както и миналата година малко сушени сини сливи и чудни градински домати, пак сушени, от таткото на едно приятелче от Троян. Домашно производство, ниски цени, гарантирано качество. Ако мама отпусне буркан-два сладко от боровинки, здравей живот!

Иван



Имам чувството, че да прави зимнина е някакво априори действие у българина. В което няма нищо лошо, разбира се. Спомням си, че всяко лято помагах на баба ми, която хладнокръвно затваряше буркани с какво ли не и ме въвеждаше в занаята, един вид.

Естествено, че обичам на баба сладкото от тиквa с орехи, естествено, че зимата си режа кисели краставички, а по-вкусен сок от компота на другата ми баба надали някога ще опитам. Ех, и домашна едросмляна лютеница обичам, като тази в магазина, ама с чушки и домати, нали. Но като се замисля, едва ли някога бих практикувал подобни дейности, а и те вече са само добър спомен, като че ли. Просто не си се представям с чушкопек, а и чушки не обичам. Обаче отдавна имам идеята да сложа в рамка рецептата на баба ми за малките „чери” доматчета, от които прави най-вкусното сладко.

Мария



Аз и готвене се изчерпва до препечена филийка и таратор, а думата зимнина ми звучи като доказателството на някоя от теоремите на Коши, особено като си припомня всички видове рецепти за царска туршия на баба.

За зимнината разчитам на мама и тати, но това разчитам се изчерпва с няколко компота от кайсията на село и бурканчета със сладка от сини сливи, круши и ягоди, които мама приготвя вълшебно.

Прекрасно се вписват в неделен следобед през октомври със солени бисквитки, горещ чай и няколко добри приятелки. С такива мисли нямам търпение да стане студено.

Нели
Най-вкусният компот е от белени праскови.



Първо: Взимаш някой, който да ти носи торбите и отпрашвате към пазара – Женския или някой квартален – без значение. Важно е да има добре узрели, здрави и сладки праскови.
Второ: На връщане от там минаваш през супермаркета, ако държиш на захарта.
Трето: Измиваш си буркани – за 5 кг. праскови 10 буркана
Четвърто: В голяма тенджера слагаш да заври вода
Пето: Измиваш прасковите старателно и ги топваш за по-малко от половин минута в тенджерата със заврялата вода
Шесто: След предната процедура обелването на нежния плод става без всякакви засечки, т.е. обелваш си плодовете и ги разрязваш на половини
Седмо: Така приготвени ги редиш в предварително измитите буркани като керемидки – една над друга до запълване на целия буркан
Осмо: Допълваш с нужното количество вода ако разчиташ само на плодовата сладост или със сироп приготвен от 1кг. захар и 1л. вода
Девето: Затваряш бурканите с нови и добре измити капачки – най-добре да са на винт, защото иначе отново ще ти е нужна помощта на Кларк Кен
Десето: Подреждаш бурканите в казан със студена вода и ако си на двора при баба – вариш на огнището 20 минути след завирането, ако си у дома – на балкона с бързовар – също толкова.

Така консервираните праскови успешно ще ти послужат през зимата за плодови пайове и пити, торти, плодови мусове, нектари и всякакви прасковени вълшебства.
А дори само да отвориш капачката и да си похапнеш сладко-сладко направо от буркана слънчевия плод ще те сгрее, а сетивата ти ще възтържествуват.

Гергана



Няма да крия, че мама като донесе два-три буркана със сладко от смокини, ме наляга такава носталгия, че си ги изяждам за дни. И реших – за зимъска ще си затворя смокини – цели, белени с много захарен сироп.
Ще ти споделя как стават!

Продукти:
30 бр. зрели смокини,
1 кг захар,
1 с.л. лимонена киселина.

Преди да започнеш всичко трябва да знаеш една особена тънкост. За да запазиш плода цял и след варене, трябва да потопиш вече обелените смокини във варова вода.

Магията се получава с 2 литра вода и малко гасена вар. Оставяш сместа да престои, докато се получи утайка на дъното и след това прецеждаш водата. Слагаш плодовете вътре да престоят за около 30 мин и после ги измиваш обилно с вода.

Докато всичко това се случва, си приготви захарния сироп в пропорции на 1 л вода - 1 кг захар. Когато е готов, сложи плодовете вътре и вари всичко заедно, до получаването на необходимата гъстота. Колкото по-бавно се стича по филията, толкова по-добре. Малко преди да махнеш от огъня, прибавяш и „лимонтозуто”.

След което избираш подходящите капачки и натискаш…Не е нужно да вариш. Когато смокините и сиропа са горещи, хубаво се вакуумират.

Димитрина




Уф, как чакам зимата, за да си отворя бурканчето с домашно приготвено песто или просто микс от пресни подправки или ядки със зехтин. И вече знам зимното меню – паста и салата. И червено вино!
 

More Food