Следва

Déja Vu - 3 начина да си спомним вкуса на живота!

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 2+: ХРАНЕНЕ - Храните, които същински изграждат тялото

Белтъчните храни, или наричани още протеини, имат най-различни приложения за организма и са определящи...

Health преди 9 години

Как е напоследък вашето тяло? Държи ли се с вас подобаващо или често изневерява? А дали му обръщате вниманието, което истински заслужава? Този месец говорим от негово име за това, което е най-важно за едно тяло, чието и да е то.

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 1: Отношение. Или как да се начуим да го обичаме
Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 2: ХРАНЕНЕ

Стъпка 2: Хранене - Продължение

Храните, които същински изграждат тялото, са трите вида добре познати протеини, мазнини и въглехидрати.



Белтъчните храни
, или наричани още протеини, имат най-различни приложения за организма и са определящи за физическата кондиция, имунитета, еластичността и плътността на тъканите, като кожата и косата например. Протеините пряко подобряват работата на кръвоносната система и количеството кислород, което усвояваме, и поради тази и други причини ускоряват метаболизма. Затова са често прилагани в по-големи количества за изгаряне на телесните мазнини. Въпреки ползите от протеините прекаляването или наблягането на тях крие рискове от прякото им взаимодействие с хормоналните системи в тялото. Консумацията на белтъчни храни винаги се съчетава добре с многократно по-големи количества вода, плодове и зеленчуци, които да неутрализират отпадните им продукти.



Въглехидратите. Познати като горивото на тялото, защото са основният източник на енергия за човека. Но организмът не само изразходва енергия, но и трупа запаси от нея, които складира под формата на подкожни мазнини. Въглехидратите, особено фабрично преработените, са основният познат причинител на свъхтегло. Високо въглехидратни храни са много плодове и зеленчуци, както и оризът и зърнените храни, но те главно стимулират органите с висок разход на енергия, като мозъка например. За разлика от тях, пакетираните храни, които са предимно въглехидратни, не се усвояват особено добре и водят до редица проблеми, сред които е затлъстяването. Разбира се, едва ли някой е заслужил тежката съдба да се лиши от своето изкушение в лъскав пакет, но по-рядката употреба на този тип храна е желателна за доброто здраве и оптималната форма.



Мазнините
са най-криворазбраната група храни на нашето съвремие. Това вероятно се дължи на асоциирането на мазнините в храните с тези в тялото ни, което е напълно погрешно. Мазнините носят двукратно повече енергия от въглехидратите, но присъстват в храните в относително по-малки пропорции. Функция на мазнините е поддържането на здравината на клетъчните мембрани или структурата на кожата например. В много диети за борба със стареенето се използват големи количества ненаситени мазнини от естествен произход – като тези от ядките, рибата и зехтина. За повече удобство, комбинирани хранителни добавки с Омега 3, 6 и 9, от години се прилагат успешно, тъй като хранителната стойност при този тип екстракция се запазва доста добре. Ниската консумация на мазнини от храната възпрепятства обмена на мастните тъкани в човешкото тяло. Така схващането, че по-малкото мазнини в чинията ще ни направят по-слаби се превърна в химера от миналото. Мазнините също както другите две групи могат да бъдат противопоказни, когато не са качествени. Тялото не усвоява балансирано преработените или т.нар транс мазнини, които днес широко се употребяват в хранителната индустрия, дефинирани на опаковките на храните като хидрирани или частично хидрирани мазнини. В много от готовите храни, както и във високомаслените животински храни се съдържат наситените мазнини, прекомерните количества от които затрудняват естествения мастен обмен на тялото. А това означава натрупване на липидни клетки по органите на тялото, включително подкожно, и съответно – здравни проблеми. Мазнините имат способността да абсорбират най-силно всички токсини, защото са тъканта с най-ниска хидратация в тялото. Такова натрупване на токсини в организма представлява и целулитът.

Диетите за пречистване на организма са все по-популярни, особено във връзка със замърсяването на околната среда, но тялото винаги е имало своите естествени механизми за очистване, а в тях главна роля е отредена на водата. Водата за тялото е и градивно съединение – най-широко разпространеното в повечето тъкани, като дори костите са около 30% вода, докато дробовете и мозъка са съответно около 80% и 73% вода. Водата в тялото е в постоянен кръговрат и създава условията за обмяната, или придвижването на хранителните вещества. Приемането на над 2,5 литра вода всеки ден осигурява нормалното усвояване на храната и естественото пречистване от отровните за тялото отпадни продукти. Тялото има постоянна нужда от хидратация и е редно всеки да обръща необходимото внимание на това. Хранителните вещества и водата, които приемаме, определят състоянието на цялото ни тяло и имат много по-голямо влияние от козметичните, или външни грижи, целящи подхранването на кожата и косата например.



Като най-изложени на външните влияния за кожата и косата е желателно и външното подхранване с подходящата козметика и грижи. В зависимост от типа си те се повлияват добре от различни продукти, но най-общо козметичните грижи могат да се съобразят със сезоните в годината. Лятото тялото изпарява по-голямо количество вода и хидратацията е приоритет за запазване на плътността и здравината на всеки тип кожа и коса. В студеното време е ред на козметиката с по-мазна консистенция, която спомага за защита и изолация. Пролетта кожата и косата се обновяват с най-голяма скорост и затова процедурите по почистване и освежаване са на-ефективни. Есента е време за интензивни подхранващи процедури. Допълнителното външно подхранване на кожата е задължително при структурните промени на тялото, като промяна на теглото, бременност и растеж.

Състоянието на външната обвивка на тялото пряко се влияе от това на въздуха и освен сезоните, за него съществуват и други значими фактори, като замърсяването в градска среда или наличието на климатик в помещенията. За поддържането на чиста и свежа кожа в градска среда, могат да помогнат антиоксидантите, които намираме под формата на витамини в плодовете, както и кремовете, които допълнително възпрепятстват активността на свободните радикали. Важно е кожата да е добре хидратирана, защото въздухът в градска среда е обикновено с ниска влажност, което допълнително я изсушава и дразни. Кожата реагира на замърсяването по различни начини, но най-често чрез свъхсекреция и натрупвания на мъртви клетки, които се повлияват добре от умерените пилинг процедури.

И нека не забравяме, че дори най-здравословният или специално изготвен режим на питателност, може да се окаже недостатъчен и неефективен, ако не се прилага със спокойствие, добро настроение и приятна компания. Храненето, както и грижите, са истински благотворни за тялото, само когато се вършат със съзнателно удоволствие.

Следва стъпка 3 от проекта "КРАСИВО ТЯЛО". Четете в поредицата другия четвъртък...
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.