Следва

Бедра за показване - 10 правила за топ-формата им

Еньовден – един от най-обичаните летни празници

Днес, 24 юни, отбелязваме Еньовден, или наричан още и Ден на слънцето...

All About Life преди 9 години

Днес, 24 юни, отбелязваме Еньовден, или наричан още и Ден на слънцето. Най-красивата легенда за празника носи и спектакълът „Мистерията Еньовден“. Той разкрива красивата история за любовта, сблъсъка между доброто и злото, старото и новото. Образите на самодивите и змейовете се докосват, потопени в тайнството на огромната сияйна луна. „Мистерията Еньовден“ е приказка за красотата на народните традиции и вярвания, каквито са били в древното минало, каквито са съхранени до днес и каквито ще бъдат и утре.

Легендата разказва как от незапомнени времена в най-закътаното българско село се носи история от уста на уста, през девет планини в десета. Тя била толкова тайнствена и запленяваща, че бабите приспивали внучетата с нея, момите и момците си я разказвали вечер на седенките, а овчарите си я припомняли всеки път, когато отивали на паша. Всяка година на Еньовден всички болести се събирали на това тайнствено място, далеч от селото и хорските очи. Те се къпели в извора и с капките наросявали билки и треви по цялата земя. На същата сутрин, преди изгрев слънце, млади моми и стари знахарки излизали по поляните, за да търсят магическите треви. По стара традиция те откъсвали 77 и половина билки, с чиято помощ можели да изцерят всяка болест. Млади и стари бързали да наберат колкото могат повече лековити треви, защото мине ли Еньовден, голяма част от билките загубвали лечебните си сили, а нощта събуждала мистични същества.

Цялата тайнствена история за красотата, доброто и злото, магията на танца и музиката можете да преживеете лично на 4 септември в Античен театър Пловдив от 21:00 часа.

Билети търсете в мрежата на TicketPro, Eventim, както и online на http://www.ticketpro.bg/jnp/home/index.html и http://www.eventim.bg/bg/ на цени от 20 до 50 лева.

Всичко за спектакъла „Мистерията Еньовден“ можете да следите и от официалната Facebook страница.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.