Следва

Веганска седмица: Хумус

Бедра за показване - 10 правила за топ-формата им

За никого не е тайна, че красивите бедра събират погледите на мъжете, както и предизвикват известна, даже солидна завист в жените...

Health преди 9 години

За никого не е тайна, че красивите бедра събират погледите на мъжете, както и предизвикват известна, даже солидна  завист в жените. Да постигнем ефекта Боже, какви крака!, не е фатално трудно, но пък си струва всяко усилие. Лято е, топло е, лежерно е, късо е... А и красотата няма сезон, време, още по-малко цена.

Затова днес ще "проходим" 10-те най-прости правила, с които да се отървем от досадния целулит и да направим бедрата си еластични и стегнати, гладки и съблазнителни, точно каквито ни трябват!

Бедрата и задните части по традиция се считат за проблемна зона: това е първото място, където се натрупват излишните килограми, целулита и всички останали последици от застоялия начин на живот. Звучи страшно, и то е, но няма място за отчаяние, има и добри новини - да направим бедрата си красиви се оказва далеч по-лесно от това да стегнем корема, например. Все пак мускулите на бедрата и горната част на краката ни са включени в работата на почти всяка дейност, с която се захванем през деня, включително и приятната разходка в парка или просто когато изкачваме стълбите до вкъщи.

Има и още добри новини - красивите и стегнати бедра са постижима цел за собствениците на всеки тип фигура. Просто трябва да спазваме по-долу систематизираните препоръки и резултатите няма да закъснеят:

Правило №1 - ревизия на храната

"Специална диета за бедра не съществува, тъй като мазнините не са на местно ниво: когато намаляваме теглото си, то намалява равномерно в целия организъм", обяснява Александра Бурдакова, физиолог в австралийската клиника The Queen Elizabeth Hospital. Въпреки това някои продукти могат да станат наши доверени съюзници в борбата с целулита. И по-конкретно това са храни богати на калий, които нормализират баланса на сол в организма и по този начин предотвратяват появата на целулит и отоци. Най-голямо съдържание на калий има в жълтите и оранжеви плодове и зеленчуци, както и в бобовите растения.

Какво да правим: Първо трябва да започнем да се храним балансирано и разделно. Постоянното преяждане никога няма да ни направи притежатели на така мечтаното бразилско дупе! След това е важно да включим в диетата си продукти като банани, моркови, кайсии, чушки, леща и печени сладки картофи. Но също така е важно да знаем кога да спрем, всъщност това е най-важното нещо. Лимитът на прием на плодове трябва да е до 1-2 на ден, а ако обичаме сушените - не повече от една малка шепа, съветва Александра Бурдакова.

Правило №2 - следене на водния баланс

Дехидратираният организъм има тенденция да задържа водата, което отново води до отоци и поява на целулит. От липсата на влага кожата губи от своята еластичност, а това е първата стъпка към поява на стрии. Ето защо, ако целта ни е постигането на красиви бедра, трябва да пием много чиста вода. Но не и сладки напитки - те утоляват жаждата, но съдържат прекомерно захар, която се отлага в организма под формата на мазнини, което, разбира се, никак не е добре за нас и естетическите ни амбиции.

Какво да правим: Пиенето на вода на малки глътки през деня е добро начало, като диетолозите твърдят, че дневните нужди са 30-35 мл. на 1 кг. телесно тегло. В най-горещите дни може да увеличим количеството вода с колкото ни харесва.

Правило №3 - движение

Нито една диета не може да ни осигури красивите форми, за които така силно мечтаем. Можем да се отървем от досадните мазнини без много усилени тренировки, но след това кожата ще бъде отпусната. Точно за това е важно да поддържаме мускулите в тонус. Това лесно се постига с на пръв поглед малки стъпки, които не изискват особени усиля - или с други думи обичайната разходка. "Ходете на работа пеша, а в обедната почивка отидете до близкия парк", съветват фитнес-инструкторите. Това не само ще даде на краката устойчивост, но също така ще помогне за подобряването на концентрацията.

Какво да правим: Можем да започнем с ежедневна 20-минутна разходка на открито, която ще помогне за укрепване на мускулите на краката като цяло. А след една седмица ще сме готови да усложним маршрута с дребни препятствия като хълмове или стълби, които да изкачваме, за да увеличим натоварването на мускулите на бедрата.

Правило №4 - каране на колело

Колелото е може би най-доброто упражнение за нашите бедра, тъй като ни позволява да комбинираме различни видове натоварване: аеробни, които ще ни помогнат да отслабнем и силови, които укрепват и създават релеф в предната и задна част на бедрата ни.

Какво да правим: 15 минути, 3 пъти в седмицата, е добро начало, но постепенно трябва да увеличаваме времето, така че да стигнем поне до 1 час. И нека не бъдем мързеливи - ако караме за известно време изправени, бедрените мускули ще работят много по-активно. Искаме да отслабнем възможно най-бързо? Тогава можем да правим това вечер, или за 15 минути сутрин преди закуска. "Това ще помогне за ускоряване на процеса на изгаряне на мазнините, като въглехидратните резерви ще бъдат изчерпани, а тялото ще получи енергия от натрупаните мазнини", обяснява Александра Бурдакова.

Правило №5 - пързалката за кънки

Не ни допада колелото? Тогава да обуваме кънките! Те ще ни позволят да използваме абсолютно всички мускули на краката, активно ще повлияят на седалищните, както и тези на прасците. А хубавото е, че няма опасност да прекалим - жените по правило не са застрашени от това, поради липсата на тестостерон. По-скоро, това което ще ни даде карането на кънки е само в наша полза. Упражнявайки дихателната и кръвоносна система, ще ускорим метаболизма и съвсем естествено е да започнем и да горим калории - до 500 за час работа.

Какво да правим: Видимите резултати идват с редовните упражнения, или каране поне на всеки два дни за около 30 минути, като постепенно увеличаваме, за да достигнем до 90 минути на ден.

Правило №6 - да танцуваме

Това е един вид кардио тренировка, която помага да се отървем от излишните мазнини и да постигнем красив и стегнат релеф в горната част на краката. При това можем да правим това вкъщи, винаги, когато пожелаем.

Какво да правим: избираме любимата си музика и се отдаваме на танца за поне 50-60 минути 3-4 пъти в седмицата.

Правило №7 - разтягане

Разтягането или още наречено стречинг подхранва мускулите ни с кислород, активизира обменните процеси в организма, стимулира вътрешните органи на тялото и придава еластичност и грациозни извивки.

Какво да правим: нека започнем деня си със стречинг и да го завършим с това. Така ще намалим обема на мускулите на краката, но трябва постоянство - 30-40 минути на ден и поне 3 пъти в седмицата.

Правило №8 - да следваме упражненията

"Занимавайки се със силови тренировки, ние преминаваме през процеси на възстановяване на тялото, изграждане на мускулите и изгаряне на мазнините", казват специалистите.

Какво да правим: можем да направим бедрата си красиви само с 1-2 силови тренировки на седмица. За да работим над най-големите мускулни групи на краката, помагат клековете, като разбира се след известно време е добре да ги усложним като добавим допълнителни тежести в ръцете. А за най-добри резултати тренировката не трябва да по-малка от 50-60 минути.

Правило №9 - разнообразяване на натоварването 

С времето организмът се адаптира към натоварванията и те вече не са толкова ефективни. За да се избегне това експертите съветват да се променя продължителността, както и вида на тренировките на всеки 6-8 седмици.

Какво да правим: можем да увеличаваме времето на кардио упражненията с 2-3 минути всяка седмица, както и тежестите на всеки 2 тренировки. Също така е важно на около два месеца да променяме и графика на занятията: например да променяме местата за силовите упражнения или аеробната активност.

Правило №10- грижа за кожата

На последно, но не и по важност място е грижата за кожата. Не бива да пропускаме да хидратираме кожата си ежедневно, за да избегнем появата на стрии, както и веднъж седмично да правим антицелулитни маски и ексфулиращи масажи, за да поддържаме тонуса и еластичността на кожата. "Сами по себе си козметичните продукти няма да помогнат в борбата с мазнините или за стягането на краката ни, но те са един чудесен инструмент за постигане на гладка кожа", съветва Александра Бурдакова.

More from View Sofia

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.