Следва

За хората и дребните акценти

Marc Jacobs - Колекция Есен-Зима 2008, '09

Ревюто на Marc Jacobs стартира тази година в Ню Йорк с едва 17 минути закъснение. На сцената на 8 февруари излезе лично...

All fashion преди 15 години

Ревюто на Marc Jacobs стартира тази година в Ню Йорк с едва 17 минути закъснение. На сцената на 8 февруари излезе лично дизайнерът и анонсира „Готови сме, готови сме да започнем шоуто." Революционно краткото закъснение за спектакъл на моден гигант от такава величина ще предизвика по-късно силен медиен шум и основен въпрос „могат ли ревютата да започват навреме".
 



И докато във ВИП ложите в стил "нощен клуб" още заемат местатат си Виктория Бекъм, Кевин Федърлайн, Селма Блеър, Гретхен Мол и Хелена Кристенсен, първият модел на Джейкъбс за тази есен тръгва по пътеката. Тя носи палто с шал-яка и с торба на гърба в нюанс, който прилича на жълтеникаво-кафяво. Ако пролетната колекция е посветена изцяло на секса, най-вече на явния секс, то това шоу носи от старта си отсянката на умишлено търсена улегналост.

По-късно Джейкъбс обяснявя откъде черпи вдъхновение: "Всъщност този сезон нямах вдъхновение. Просто си живея живота." Окей, и добавя още: "Спокойна. Бляскава. Небрежна. Красива жена." Колкото и неопределено да звучи, това е подходящо описание на една колекция, която намеква за осемдесетте години, когато Джейкъбс пристига за пръв път в Ню Йорк. Това се долавя в бухналите панделки, които моделите носят на челата си, в палитрата от меки пастелни цветове и оттенъци на сивото, както и в улегналата от гледна точка на формата, не на чувствителността, някак си по-мъжествена кройка на класическите облекла.

Джейкъбс показа закопчаващи се от горе до долу ризи с изчистена предница, комбинирани с прави поли; почти колежански буклени пуловери с тесни шорти; кашмирен пуловер с надпис HARDCORE, комбиниран с торбести кожени панталони, и дълго до бедрата яке върху свободно падащата до под коленете пола. Но в центъра на вниманието му бяха якетата и палтата, много от които вървят с вертикални дипли плат, събрани на гърба над широки, платнени колани, завързани на ханша. Роклите също са с подчертано обемни в задната част. За вечерта техните корави гънки са заменени с костюм от жакет и панталон от златисто или сребристо ламе и сладникаво сантиментални веревно скроени кадифени рокли.





Що се отнася до аксесоарите от шоуто, всички жени ще трябва да благодарят на Джейкъбс, когато другите дизайнери последват примера му и започнат да произвеждат обувки с по-ниски токчета. Това е мистичната сила на Джейкъбс, ето някои от моделите обувки в галерията >>

Обувките Marc Jacobs се продават в България в бутик Kult shoes в ЦУМ, партер,
02/ 926 03 30

More from View Sofia

More All fashion