Следва

Нов проект на Google ни позволява да се разходим из Ню Бояна Филм Студио

Дизайн за вдъхновение: 40 начина да превърнем Къщата в Дом

Възползвайте се от всеки сантиметър. Сгответе нещо в кухнята и направете малко бъркотия. Използвайте кухненската маса, или просто вземете любимата си книга и се насладете на следобеда в най-слънчевия ъгъл на стаята...

All About Life преди 9 години

Възползвайте се от всеки сантиметър. Сгответе нещо в кухнята и направете малко бъркотия. Използвайте кухненската маса или просто вземете любимата си книга и се насладете на следобеда в най-слънчевия ъгъл на стаята.



Да бъдеш домакин означава никога да не ти се налага да се извиняваш. Няма нищо по-лошо от един готвач например, който поднася своите извинения за храната преди да я сервира. Или един приятел, който никога не ви кани в дома си, защото още не е "готов". Наслаждавайте се на вашето място и още повече на хората в него и то точно в този момент. Вдъхновете се от Винсънт Фрей, заместник мениджър на Pierre Frey, който е създал тази масичка от купчини стари списания и едно тънко парче стъкло. "Това е първият ни апартамент и не искаме той да изглежда съвършен", обяснява Фрей.



Слушайте музика - това може да бъде едно от най-емоционално наситените ни преживявания вкъщи. 


Не използвайте дома си просто като място, където може да закачите шапката си - въпреки че това е направено така стилно в апартамента на Крейг Хана. 



Нещата, които използвате всеки божи ден, трябва да са нещата, които обичате най-много. 



Култивирайте аромати. Цветя, парфюм, прясно изпечен кекс, чисто пране, сапун за ръце...



Запалете свещи...



Винаги трябва да има свежи цветя около нас (те не са само за масата в кухнята или хола. Спалнята ще изглежда много по-уютна, ако имаме един красив букет на нощното шкафче, точно както е направил интериорният дизайнер Паоло Мошино), както и да се носи аромат на прясно изпечен хляб.



Създавайте нови спомени. Собствениците на този дом, Ан-Мари Майди и Джордж Алмада, са направили много смел ход, местейки се в Брюксел с техните две малки момчета. 



Отпечатвайте редовно своите снимки и покажете любимите си, както е направил дизайнерът Кристофър Лийч в този апартамент. Може да отпечатате дори Instagram снимки. Хитро, нали?



Не си мечтайте за това, което нямате, а просто погледнете нещата, които имате, и ги използвайте по нов начин. Една забравена бутилка алкохол и кутия неотваряни бисквити, могат да се превърнат в страхотен десерт.



Оценете нещата, които правят дома ви уникален, и се възползвайте от тях. За идеите и въображението няма граници. Имате високи тавани? Опитайте тогава с нестандартна табла на спалнята. 


 
Направете нещо: коктейли, картина, бъркотия...нещо!



Трябва да има едно тайно скривалище с нещо вкусно за хапване, в случай, че ни изненадат неочаквани гости. И трябва да сме щастливи, когато те дойдат, защото най-сетне ще може да отворим онзи буркан с гурме маслини, на който отдавна сме хвърлили поглед. 



Извадете от дъното на шкафа чашите за мартини, които никога не ползвате. Дори и ако ви послужат само за поставка на чаените свещи. Или просто за украса на лавицата, както в този дом, проектиран от дизайнера Ебба Тод. 



Антиките - тази остаряла платина носи толкова топлина в дома ни. Вгледайте се в мебелите и ще видите тяхната дълга история, будеща спомени за едно отминало време или място. 



Подобно на този дом на Тилмън Коен, който умело смесва както нови, така и стари елементи, трябва се научим да създаваме свой собствен стил и традиции. Да готвим у дома и да прекараме вечерта с приятели поне няколко пъти в месеца, да купуваме цветя всяка събота или да посветим неделя вечер на хубавите стари филми. 



Когато харчим пари, трябва да го правим за нещата, които използваме всеки ден. Това са всички онези малки елементи, които изпълват с красота дома ни, а нас правят щастливи (и разбира се, те не трябва задължително да са скъпи).

Отворете си бутилка шампанско във вторник вечер. Не пазете тези неща за "Специални случаи".



Добавете цвят! Той може да бъде навсякъде: възглавници, мебели, стени, цветни сапуни или свещи... А защо да не отпуснем въображението си и да вдъхнем нов живот на старите мебели с малко цветна хартия или необичайна рисунка. Виждаме толкова много сиво в ежедневието си, така че малко цвят би направил чудеса. Както в тази стая, проектирана от Ив Мерсиер.



Бъдете благодарни за това, което имате. Дори и пространството да е малко, винаги има начин умело да съчетаем нещата, за да го направим да изглежда така, както ни харесва.



Пренареждайте мебелите. Това внася доза разнообразие. Ето един пример от дизайнера Кейт Ърли, която демонстрира как можем да поставим леглата, които не във всеки случай трябва да са рамо до рамо. 



Готварските книги не са само куп красиви снимки на ястия. Гледате на готвенето като нещо, което винаги сте обичали, но нямате смелост да влезете в кухнята? Какво ли е най-лошото, което може да се случи? Просто опитайте, а ако имате нужда от вдъхновение, може да погледнете тук.



Опростете живота си - дарете нещата, които не сте използвали повече от година, за благотворителност, някой може да се нуждае от тях много повече от вас. Собствениците на този дом, декориран от Дейвид Бентхейм, са се отървали от повечето ненужни вещи, събирани през годините, за да постигнат този изключително изчистен и опростен дизайн на тяхното жилище.



Оитайте нещо, от което ви е страх - цветове, текстури или мебели, които иначе не бихте си помисли, че могат да намерят място във вашия дом. Бъдете смели, резултатите ще ви изненадат.


Не се притеснявайте, ако нещо се развали. Ако нещо се е случило с паркета или боята на стените, която толкова старателно сте избирали, и ако това ви дразни всеки път, когато се вгледате, просто разположете някои мебели, така че да скрият недостатъците. Решение винаги има. 



Възползвайте се от наследствените вещи. Винаги можем да ги съчетаем добре с останалите, а ако нещо не се получи, просто сменяме предназначението им.



Мислете креативно! Ето един чудесен пример, който показва телевизор, монтиран върху статив. Кой би се сетил?




Холът ни трябва да бъде място, където нашите гости да се чувстват удобно, както и да не се притесняват да вдигнат краката си върху мебелите, съветват някои дизайнери. Точно затова до тях е добре да има нещо, върху което може да отпуснем удобно крака. Може да изглежда като глупав детайл, но на практика е много важен.



Всяка една нестандартна идея ще внесе свежест в дома ни. Както казахме, бъдете креативни!



Събирайте нещата, които ви правят щастливи. Стените на този дом в западен Лондон са декорирани от Хенри Фитсуилям-Лей с колекция от блестящи звезди огледала от различни антични панаири.



Не оставяйте стените голи - колкото повече картини има по тях, толкова по-добре.



Не е необходимо винаги да подарявате нещата си, само защото не може да им намерите приложение. С малко вдъхновение стават големи чудеса и ненужните на пръв поглед вещи се превръщат в съкровища.



Поканете някой в последната минута за вечеря, за питие или просто за по чаша чай.



Направете нещо неочаквано! Украсете например детската стая с колекцията тапети от Vivienne Westwood. 



Домът на Кресида Бел в Айлингтън е истинско светилище на цветовете. Тюркоазът и червеното в кухнята са само малка част от всичко.



Отглеждайте цветя. А защо не и пресни билки! 



Вашият стил и обстоятелствата могат да се променят, така че домът също може да се променя според тях. Ето например чрез тези нескъпи рамки може да създадете интересен интериор, според настроението ви. 



Останете вдъхновени. Събирайте всяка идея, на която попаднете, защото не се знае кога ще потрябва. 


 

More from View Sofia

More All About Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 ден

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 1 ден

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.