Следва

Международен арт проект за първи път в България по време на ONE DESIGN WEEK

Веганска седмица: Ядково мляко

Веганска седмица: Ядково мляко...

Food преди 9 години

Всички знаем колко много и разнообразни са хранителните ни навици. Едни обичат да похапват месо, други си падат повече по плодовете и зеленчуците, а трети напълно изключват някои храни от менюто си.

Тази седмица ще посветим именно на тези, които са премахнали всякакви животински продукти от своята диета или казано с други думи - веганите.

Да бъдеш веган:

Веганството не е особено популярен режим на хранене у нас, но броят на последователите му по цял свят всекидневно се увеличава. Накратко веганството е един особен процес на готвенето като вид изкуство, мисъл и отношение към останалия свят, уважение към животните и към хората, с които споделяш храната си.

Веганството изключва всичко вредно за тялото и душата и включва изцяло полезна храна – плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове и полезни масла.

Без месо, птици, мляко, яйца, мед и други животински продукти, също може да ни е страшно вкусно. Виче знаем как да приготвим Веганска "шкембе" чорба, Бърза гозба с нахутХумус и Ялбълков ронлив сладкиш, а в последния ден от седмицата, ще научим и рецептата за едно Ядково мляко. 

Ядково мляко

Какво ни е необходимо:

1 чаена чаша сурови бадеми или други ядки
3 чаени чаши вода

Как да го приготвим:

Накисваме бадемите във водата и ги оставяме да престоят една нощ. На следващия ден ги блендираме с водата и течността се прецежда през марля. По желание може да подсладим с агаве *, петмез** или кафява захар. 

Полученото мляко се използва като заместител на кравето мляко.

Идея: Млеката могат да се подквасват с българската закваска за направата на кисело мляко.

* агаве - растение, подобно на кактус, което расте в Мексико. нектарът на агавето е 1.5 пъти по-сладък от захарта, с относително нисък гликемичен индекс и мек, натурален вкус.

** петмез -  продукт, който като консистенция наподобява пчелния мед, но се прави от захарно цвекло.

More from View Sofia

More Food