Следва

"Лятно кино с БНТ 1" тръгва на път

Какво да четем: Бестселърите на книжния пазар у нас през Юни

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара...

Books преди 9 години

С малкото време, което имаме е трудно да прочетем всички книги, които ежемесечно излизат на пазара. Затова напоследък често се допитваме до по-големите издателства у нас затова кои са най-търсените, любопитни и атрактивни заглавия в техния архив, към които можем да се насочим, когато прелистим последната страница на поредния завладяващ роман.

В нашия случай заглавията идват точно преди да подредим багажа си за морето и се превръщат в истинска плажна литература, която, разбира се, изобщо не е задължително да се чете само в близост до море, вълни и пясък. Просто там добре допълва “отпускарската” обстановка.

ЗАГЛАВИЕ: Отвъдни очи
АВТОР: Дийн Кунц



Слим Маккензи не е обикновен младеж. Той има отвъдни очи и е благословен с екстрасензорен дар: ясновидство. Но е също и прокълнат, защото Слим е способен да вижда чудовищата, които се крият сред нас и се хранят със страданията ни...

А когато Слим – в търсене на убежище – се присъединява към пътуващ лунапарк онова, което ще открие, е ловно поле: и човечеството е в ролята на плячката.

ЗАГЛАВИЕ: Множеството интелигентности
АВТОР:  Хауърд Гарднър



Само за две десетилетия след излизането на книгата Frames of Mind блестящата концепция на Хауърд Гарднър за множеството интелигентности на отделния индивид промени облика на образованието. Хиляди педагози, психолози и учени от цял свят работят върху заключенията и приложенията на неговата теория – наличието на отделни човешки капацитети, които се простират от музикалната интелигентност до интелигентността, участваща в самоопознаването.

Тази нова книга за множеството интелигентности проследява развитието на теорията от публикуването на първия му труд през 1993 г. до наши дни. Тя е най-пълното съвременно описание на концепцията в теорията и практиката. Книгата включва нов материал за приложението на МИ теорията по света и за множеството интелигентности на работното място, оценява значението на МИ практиките в консервативния климат на съвременната образователна система, разглежда новите научни сведения как функционира мозъка и още много други интересни теми.

ЗАГЛАВИЕ: Луда по онова момче
АВТОР:  Хелън Филдинг


В третата книга от поредицата за Бриджет Джоунс, „Луда по онова момче“, форматът на дневник е запазен, а знаковият свеж хумор на авторката ни залива още от първото изречение. Бриджет Джоунс си е все такава симпатяга – разпиляна в мисли и действия, нестандартна и обичлива, макар и вече в нова фаза на живота си. Какво правиш, когато 60-ият юбилей на приятелката ти съвпада с 30-ия рожден ден на гаджето ти? Бива ли да лъжеш за възрастта си в сайт за срещи? От ботокс ли е по-добре да умреш, или от самота, защото си сбръчкана? Неморално ли е да идеш на фризьор, ако едно от децата ти е завъдило въшки? Самият Далай Лама ли влиза в Туитър или секретарят му? Такива дилеми занимават Бриджет Джоунс в натовареното ѝ всекидневие на майка, която сама отглежда две малки деца, върти младо гадже и се опитва да пласира филмов сценарий, който продуцентите я притискат да превърне от трагедия в комедия.

Бриджет Джоунс, жена на средна възраст, тръгнала да завоюва ХХI век (Правило No1: Никакво писане на есемеси на пияна глава), продължава с храбрите си опити за самоусъвършенстване и прави остаряването да изглежда не чак толкова страшно.

ЗАГЛАВИЕ: Императрица Сиси
АВТОР:  Габриеле Мари Кристен

 

Една мечта за любов.

Елизабет Амалия Евгения фон Вителсбах, императрица на Австрия, кралица на Унгария и на още девет държави, маркиза, графиня, велика княгиня, херцогиня, ерцхерцогиня и велика херцогиня на общо 14 области. Всички тези имена и титли тегнат върху непосилно слабите рамене на една свръхчувствителна жена, почти момиче, наричана от най-близките си просто Сиси и останала с това име в историята и в сърцата на своя народ.

На 24 април 1854 г. 23-годишният австрийски император Франц-Йозеф завежда пред олтара своята 16-годишна избраница и двамата се вричат във вечна вярност пред 70 епископи и прелати. Младият, впечатляващо красив монарх е влюбен до ушите в своята Сиси. Крехката, безгрижна девойка, едва излязла от детството, чиято красота тепърва ще разцъфва, също прелива от любов към своя Франц. Приказна сватба и очаквания за още по-приказен живот.

Но не и в света на двореца "Хофбург", където попада малката императрица и където я очакват омразата и интригите на придворните, нетърпящата противоречие, властна свекърва, студът в огромните зали и коридори, един свят, където всичко е вековен протокол и етикет, и където няма място за чувства, топлина, простичко човешко щастие, един свят не за Сиси.

Европа я чества като най-красивата жена на континента, народът ѝ я боготвори, художници се надпреварват да я рисуват, а моделиери да я обличат, велики мъже на епохата са в краката ѝ, но какво от това, щом не може да вижда свободно дори децата си, щом съпругът ѝ не желае да вникне в душата ѝ, щом я следят дори в спалнята ѝ. Неспособна да се пребори за нормално човешко съществуване, императрицата тръгва на път, за да избяга от принудата и от контрола и да дири щастието в един по-друг живот. И за да остане и до днес - въпреки многобройните документи и дневници - една от най-загадъчните фигури в историята на Европа.

ЗАГЛАВИЕ: 20 стъпки напред
АВТОР: Хорхе Букай



В новата си книга Букай ни учи, че предизвикателството да бъдем себе си изисква много усилия. Това е път, изпълнен със съмнения и отстъпления, който трябва да извървим съзнателно и смело. Затова трябва внимателно да подбираме стъпките си и да не губим вярната посока. Защото това е единственият път, който си заслужава да поемем.

Пътят, който започва със самопознанието и завършва със самоосъществяването. Всичко, което знаеш. Всичко, което си. Всичко, което правиш. Всичко, което имаш. Всичко, в което вярваш. Всичко това е послужило, за да стигнеш дотук... Как да продължиш? Как да отидеш още по-далеч? Време е да използваш всичко, което още не знаеш, всичко, което още не си, всичко, което засега не правиш, всичко, което за щастие не притежаваш, всичко онова, в което не вярваш. Хорхе Букай

ЗАГЛАВИЕ: Под небето на Тоскана
АВТОР: Франсис Мейс



Когато Франсис решава да си купи къща в Италия, всички смятат, че е полудяла. Тя има хубав дом и уреден живот на университетски преподавател в Америка. Но Франсис е запленена от италианската природа и древна история и когато съзира 200-годишната вила, сгушена в сърцето на Тоскана, решава, че това е домът на мечтите й. Реставрацията на къщата, работата в градината, приготвянето на вкусна храна – всичко това запълва дните й с радост и удовлетворение.

Увлекателно и емоционално авторката ни повежда на пътешествие из най-красивите кътчета на Тоскана. Представя ни любопитни факти за историята, архитектурата и изкуството на тази област. Запознава ни с особеностите на местния колорит, като се започне от вкусната храна (приготвена от пресни продукти), ароматното кафе (пие се на една глътка), начина на общуване на италианците (с много ръкомахане), ужасното им шофиране (от което ти настръхва косата) и сърдечното им, дружелюбно държане.

Книгата ни потапя в идиличната атмосфера на италианската провинция и ни изпълва с носталгия по простия живот, по дребните радости и пълноценното общуване със земята и природата.

ЗАГЛАВИЕ: Събирачът на дневници
АВТОР: Леа Коен 



„Събирачът на дневници“ интригува със своята история за вината, съзната и неосъзната, за любовта, която търси истината, и за равносметката, която всеки прави в края на своя живот. Неочаквани обстоятелства срещат няколко жени в различни етапи от житейския им път съсСъбирача, който танцува чардаш с миналото. Заедно с него в танца се носят певици и танцьорки, принцове и министри. И един млад издател, който става неволен изповедник. Написан с голяма доза хумор и самоирония, романът преплита криминалната интрига с действителни исторически събития от миналото, което героите се опитват да анализират през погледа на съвременността и от дистанцията на времето.

В криминалния сюжет участват известни лица, като съпрузите Филови и Бекерле, принц Кирил, Алберт Гьоринг, цар Борис Трети. Чрез тях миналото убедително навлиза в нашата съвременност с новия софийски елит, за да разплете една сложна интрига за извършени някога престъпления, както и да извлече поуки.

ЗАГЛАВИЕ: Рафа. Моята история
АВТОР: Рафаел Надал и Джон Карлин



„Рафа. Моята история“ е първата книга, която разкрива как се изгражда един шампион и надниква в личния свят на харизматичния, но загадъчен тенисист Рафаел Надал.

„Рафа“ ни отвежда от дома на Надал на остров Майорка до съблекалнята на Централния корт и разкрива какво напрежение е да играеш в един от най-великите турнири на света.

Ще се запознаете подробно с детството на Надал, с израстването му като играч и с невероятната му спортна кариера. В книгата са описани моменти на триумф като победата му над неговия приятел и съперник Роджър Федерер през 2008 г. на финала на Уимбълдън, както и трудните периоди на тежки контузии, преследващи го през цялата му спортна кариера.

ЗАГЛАВИЕ: Пътят на щастливата жена
АВТОР: Наталия Кобилкина



Кои характеристики определят женствеността? Откъде произтича неумението ни да получаваме? Голямата промяна винаги ли е свързана с екстремна болка? Има ли формула за трайна хармония и щастие във взаимоотношенията?

С много любов, разбиране и уважение към читателя авторката разисква универсални проблеми на съвременната двойка и на съвременната жена. В книгата са включени различни упражнения, техники за визуализация и медитация, които ще ви помогнат да откриете пътя към своята женска същност и да се почувствате по-самоуверени, ведри и силни.

Специален бонус за верните почитатели на Наталия Кобилкина са приложените интервюта и тестът за диагностика и развитие на архетипи.

„Едва когато се почувстваш удовлетворена и осъществена като личност, ти можеш да изградиш равностойна, пълноценна връзка. Ако мнението ти за самата теб е ниско, все подозираш, че хората го потвърждават, дори и те да не мислят така“, убеждава ни Наталия Кобилкина в това свежо и вдъхновяващо психотерапевтично четиво.

ЗАГЛАВИЕ: Петдесет велики разказвачи
АВТОР:  Сборник арзкази; Т1



Двутомният сборник „Петдесет велики разказвачи" събира на едно място разкази от най-известните световни майстори на словото. Различни по тематика, звучене и стил, тези истории са обединени от една цел да изследват противоречивата същност на човешката душа в нейните мрачни и светли проявления.

Безспорният талант на включените в сборника автори, издържал изпита на най-безпристрастния съдник - Времето прави ненужни каквито и да било доводи за литературните достойнства на колекцията. Писатели като Чехов, О'Хенри, Мопасан, Марк Твен, Джек Лондон, Луиджи Пирандело, Аугуст Стриндберг, Джеймс Джойс, Рюноске АКутагава, Скот Фитцджералд, включени в първи том, не е необходимо да бъдат представяни, те просто трябва да бъдат четени.

More from View Sofia

More Books