Следва

Кой как избра да се рекламира: Balmain чрез Кара Делевин и Джордан Дън

10-те най-паметни момента на Световните първенства по футбол от 44 години насам

Докато всички сме притаили дъх в очакване на финала на 20-тото Световно първенство по футбол, и даже не ни е срам да си признаем, че си ги гледаме, и мачовете, и футуболистите, с твърде праволинеен кеф, решихме, докато е паузата между едната, четвъртфиналната, и другата, полуфиналната, фаза на първенството, да си припомним 10 от най-емблематичните моменти от историята на Мондиала, броейки от 1970 година насам. Приятен апетит с нашето понеделнишко футболно парче лятна торта с носталгичен вкус!

All fashion преди 9 години

Докато всички сме притаили дъх в очакване на финала на 20-тото Световно първенство по футбол, и даже не ни е срам да си признаем, че си ги гледаме, и мачовете, и футболистите, с твърде праволинеен кеф, решихме, докато е паузата между едната, четвъртфиналната, и другата, полуфиналната фаза на първенството, да си припомним 10 от най-емблематичните моменти от историята на Мондиала, броейки от 1970 година насам.

Приятен апетит с нашето понеделнишко футболно парче лятна торта с носталгичен вкус!

10. Радостта на Марко Тардели, Италия - Германия, финалът през 1982г.

Радостта на Марко Тардели, през лятото на 82-ра, остава завинаги в историята на футбола. След отбелязания гол, причина за победата на Италия над Германия на големия финал, футболистът започва да тича и крещи, сякаш го прави /отбелязването на гол, имаме предвид/ за първи път през живота си. Когато по-късно го питат “Накъде отиваше?” - той отговаря в стил Форест Гъмп - “Не знам, наистина не знам.”

9. Нарушението на Шумахер срещу Батистон, Франция - Германия, полуфиналът през 1982г. 

През същата година е и бруталното нарушение на немския вратар, Тони Шумахер, изстъпление, което се помни от абсолютно всички, и заинтересовани, и не толкова, от футбола хора, станали свидетели на ужасяващата грубост на немеца. Във второто полувреме, Патрик Батистон пуска топката към ъгъла на немската врата, след като вижда насочилия се към него вратар. Топката, вече преминала зад Шумахер, се търкаля заплашително към десния ъгъл на вратата, а той, въпреки че има достатъчно време да избегне контакта с френския нападател, избира да продължи, връхлитайки с пълна скорост върху Батистон. Нападателят изпада в безсъзнание и веднага е изведен от медицинския екип. Дузпа за умишленото нарушение на Шумахер не е отсъдена, топката не влиза във вратата, а нападателят остава с три зъба по-малко и счупена челюст. За ужас на целия свят, германците невъзмутимо продължават към финала.

8. Голът на Арчи Джемъл, Шотландия - Холандия, групова фаза,1978г.

Националният отбор на Шотландия никога не е имал успех на Световно първенство и навярно заради това държа рекорда за най-много отпадания от груповата фаза. През 1978 г., в последния си мач от въпросната фаза, те успяват да надделеят над бъдещите финалисти, Холандия, с феноменалния гол на Арчи Джемъл. Полузащитникът съвсем сам преодолява цялата холандска защита, преди да се разпише за победата, което, за съжаление, не е достатъчно, за да класира шотландците напред. Кулминационният момент дори е обезсмъртен в британския филм “Trainspotting”, когато главният герой възкликва: “Не съм се чувствал толкова добре от гола, който Арчи Джемъл отбеляза през 78-ма!”

7. Финтът на Йохан Кройф, Холандия - Швеция, групова фаза, 1974г.

През 74-та, холандците за първи път участват на световното по футбол. Същата година се ражда и легендарният финт на изгряващата звезда Йохан Кройф, с който майсторски се измъква от шведския защитник и изумява всички.

6. Танцът на Роже Мила, групова фаза, 1990г.

През 1990, тогава 38-годишен, Роже Мила отбелязва четири гола за Камерун, помагайки на отбора да премине груповата фаза. Това, което остава завинаги в спомените на зрителите е забележителният танц на нападателя, след всеки един от головете му.

5. Двата гола с глава на Зидан, Франция - Бразилия, финалът през 1998г.

Главата на Зидан има, меко казано, противоречива слава. Французинът я използва от една страна, за да повали италианския защитник Марко Матераци през 2006, от друга за отбелязването на два гола в бразилската врата на финала през 1998. След спечеления финал тогава, Зидан се превръща от добър играч във велик, а френският отбор от вечен претендент за титлата, в шампион.

4. Голът на Карлош Алберто, Бразилия срещу Италия, финалът през 1970г.

Голът на бразилския защитник Карлош Алберто на финала с Италия остава в историята на Мондиала, като един от най-красивите отбелязвани някога, а бразилците продължават победния си ход през годините, изграждайки се като не само най-успешния, но и най-техничния национален отбор. С нетърпение очакваме да видим дали ще успеят да станат шампиони тази година като домакини.

3. “Божията ръка”, Аржентина срещу Англия, четвъртфинал,1986.

През 1986 г. Марадона печели Златната топка за най-добър футболист на Световното първенство. В четвъртфиналния мач срещу Англия, вкарва два забележителни гола. Първият, вкаран с ръка, е известен като „Божията ръка“ и остава завинаги в историята на футбола. Въпреки очевидната игра с ръка на аржентинеца, реферът не го санкционира и признава попадението.

2. “Сълзите на Гаскойн “, Англия - Западна Германия, полуфинал, 1990г.

19-годишният Пол Гаскойн не успява да скрие сълзите си на полуфинала през 1990г., когато получава жълт картон, който автоматично го изважда от следващата среща на отбора му. Сълзите му стават символ на страстта и емоцията на всички английски фенове.

1. Червеният картон за Зидан, Франция - Италия, финалът през 2006г.

Наистина това е един от най-коментираните и паметни моменти на всички времена. Почти няма човек, който да не знае как Зинедин Зидан, в последните минути от своята славна кариера, повали с глава Марко Матераци. Италианският футболист до такава степен провокира Зидан, че той с готовност напуска терена в 110 минута, което неизбежно донася със себе си загубата на Франция през 2006 г. По-късно великият футболист се извинява за постъпката си, отбелязвайки между другото, че изобщо не съжалява.

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.