Следва

Б като Библия, Б като Блог

Директно от Париж: Chanel Haute Couture есен-зима 2015

Новата колекция висша мода на неуморимия художник Лагерфелд за френската модна къща Chаnel, показана по-рано днес в Гран Пале, е наречена с недвусмисленото Le Corbusier goes to Versailles, с ясната идея да даде
почит на Льо Корбюзие, големия архитект на 20-ти век...

All fashion преди 9 години

Новата колекция висша мода на неуморимия художник Лагерфелд за френската модна къща Chаnel, показана по-рано днес в Гран Пале, е наречена с недвусмисленото Le Corbusier goes to Versailles, с ясната идея да даде почит на Льо Корбюзие, големия архитект на 20-ти век.

Карл Лагерфелд, бидейки всичко друго, но не и минималист, показва една трогателно невинна, и същевременно царска колекция от пребогато орнаментирани дрехи, изобилие от детайли, декоративни елементи и сложно изработени подробности, като кристали, пера и обилно декориран туид, характерен и вечен, щом говорим за Шанел, която влиза в задочен "спор" с големия френски архитект, господар на модерната архитектура и съответно извънредно изчистените й форми. Предизвиквайки го на нещо като стил-дуел, в който изчистеният маниер на изключителния Шарл Едуар се сблъсква челно с пренатруфения стил, не в лошия смисъл, на господин
германеца.

Интересният резултат, който видя публиката в Grand Palais, нормално и за пореден път раздели критиката на две - едната половина каза твърдо Не, другата - категорично Да!, но отново никой не остана ирелевантен. Отрази
се от модната критика мигновено и фактът, че този път се мина без естетиката на супермаркет и съответните хран-стоки в него.

Иначе духът на Льо Корбюзие и неговите прочути похвати се откриват в строгите прави линии и конструкции на костюмите: поли-трапец в комбинация с къси клинове, обточени с туид по края, трапецовидни жакети, правоъгълни и квадратни блокове, нашити върху дрехите, идеално симетрични стол яки. Към работата на архитекта-модернист ни водят и използваните ултрасъвременни материали, а кралски богатите украси, панделки, златни и сребърни ширити и едрите ордени-брошки добавят към колекцията версайски разкош. 




По традиция накрая на ревюто излезе и булката на Шанел. В този случай бременна хубавица, а не Кара Делевин, до която миналия път всички се дивяха как добре стои Лагерфелд, хванал я подръка.



Сред моделите на ревюто освен нашата прекрасна Креми Оташлийска бе забелязана и Кендал Дженър — по-малката сестра на Ким Кардашиян, мацка, набираща страшна моделска преднина.



Седмицата на Висшата мода в Париж есен-зима 2014/15 започна на 6 и ще продължи до 11 юли и по традиция ViewSofia ще отрази едно от най-бляскавите събития, които могат да ни се случат в горещото ваканционно лято в оставащите дни


 

More All fashion

Страст и обожание: шоуто на Saint Laurent в Париж

All fashion преди 3 дни

По време на своето шоу Есен/Зима 2024/25, празнуващо прозрачните силуети, така скъпи на самия Ив Сен Лоран, творческият директор на модната къща Антъни Вакарело отдаде почит на гения на Ив с още един феноменален детайл - известната брошка със сърце, превърната в огърлица.