Следва

SOMERSBY & АЗ в един прохладен летен сън

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 4: Естетика

Човек изучава тялото си от хиляди години, и въпреки това, то продължава да...

All About Life преди 9 години

Как е напоследък вашето тяло? Държи ли се с вас подобаващо или често изневерява? А дали му обръщате вниманието, което истински заслужава? Този месец говорим от негово име за това, което е най-важно за едно тяло, чието и да е то.

Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 1: Отношение. Или как да се начуим да го обичаме
Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 2: ХРАНЕНЕ
Проект КРАСИВО ТЯЛО: Стъпка 3: Движение

Стъпка 4 – Естетика

Човек изучава тялото си от хиляди години, а то продължава да крие изненади, на които учените възкликват с „всички сме истински различни“. Такива сме - разнообразни, но какво ни кара да сме често толкова единни в представите си за красиво тяло? Идеите как да се доближим максимално до него са дори твърде много, но въпросът, който най-рядко си задаваме е защо всъщност го искаме? Отделно от желанието да сме здрави, ние всички имаме своите представи за това как да бъдем красиви. Защото и тялото, като всичко обозримо на този свят, е обект на потребностите не само на физиката, но и на духа.

Здраве=красота? Анализът на провеждани от дълги години изследвания показва, че що се касае до външния вид, преценката за красивото тяло е тясно обвързана с развитието на вида ни. Чисто биологичния механизъм за оценка на пропорциите в човешкото лице и тяло, се влияе от връзката на тези пропорции с репродуктивните възможности, например. Показател за доброто сексуално здраве на мъжа, без значение от социалния му статус и начин на живот, е да намира определени пропорции в женското тяло за привлекателни.

Мъжкият мозък е устроен да отчита белезите на плодовитост и в пропорции, и точно те са първичният визуален критерий за неговия полов импулс. Не малко трудове са изписани по темата за женската фигура „пясъчен часовник“, като идеал за красота на женското тяло, който практически не се е променял през цялата история на човечеството и може да бъде открит в паметници на изкуството по целия свят. Ключът във въздействието на тази форма, се оказва пряко свързан с хормоналния баланс на жената, която я притежава.

При една здрава жена в полова зрялост, хормоните програмират натрупването на мазнини основно в бюста и ханша, но не и в областта на талията. В гърдите, ханша и бедрата качествено се складират хранителните запаси, които са необходими при захранването на новородените и изключително важни за развитието на кърмачетата. Докато склонността на тялото да складира мазнини по кръста и корема, е нюанс на мъжкия хормонален фон, противопоказен за фертилното здраве на една жена.

Жените също са подвластни на определени пропорционални визуални стимули, които могат да им действат на различни базови нива при избора на партньор. Тялото на жената, което носи новия живот, се е приспособило доста сложно към това на мъжа. Жената оценя привлекателността на мъжа според фазата на своя цикъл, отчитайки за атрактивни белези контрастиращи в различните му моменти. Всички тези специални умения, дължим на изключително продължителното си съществуване заедно на планетата.



Естественият полов подбор, изследван от столетия, играе доказано важна роля при естетическото възприятие на човека за тялото, но все още не може да обясни определени феномени, като залитанията в крайности, на които човешкият разум винаги е бил склонен. Примери за това са ренесансовите богати на плът идеали, а и телата на модните манекени и много актриси, които смятаме за красиви днес, рядко се доближават до биологично ефективната пропорция „пясъчен часовник“. Изобразителното изкуство също има склонността да се развива в пропорции, различни от тези в природата, които могат да бъдат и естетически издържани.

Тялото като култ. От гледна точка на човешката душевност, тялото присъства като манифест на духа в различни измерения през различните исторически етапи. Древните народи изключително почитали своята физика, не само като обект на науката и изкуството, но и на своята висша духовна природа. Древните египтяни – едни от първоизточниците на цивилизацията, не правили разграничение между материалния и духовен свят. Посягали дори към предметите с вярата в тяхното духовно измерение. Козметиката и ритуалите, които днес вече наричаме процедури, съществуват от зората на културното ни развитие, като не само за физическо, но и духовно сетивно търсене.

Говорейки за погледа на разума към тялото, няма как да не споменем за известния Витрувиански човек на Леонардо да Винчи. Еталонът за хармония на човешкото тяло, Леонардо рисува векове преди науката да докаже зависимостите между пропорциите и здравето на тялото. В своето гениално произведение, както и в голяма част от делото си, великият Леонардо прилага пропорцията на златното сечение, която може да бъде открита почти навсякъде в природата, както и в дизайна, архитектурата, музиката, ДНК структурата, демографските процеси, слънчевата система и дори движението на борсовите индекси…

Основният идеен замилъл на тази скица, вероятн, е да разкрие човешкото тяло като изначален модел за формите с широко приложение в архитектурата. Има и теория, че Леонардо е поставил в основата на своето произведение мита за сътворението на човека, според един от най-старите религиозни култове - орфическият, възникнал по наши земи преди хиляди години, който поставя човекa в центъра на сблъсък на висшите духови сили със страстите на материалното.

Така, може би, Леонардо поставя пропорционално човешкото тяло в орбитата на най-съвършената форма - кръга, в който виждаме звездите, например, и едновременно с това в основата на квадрат, който олицетворява представите ни материя и пространство – 4 посоки, 4 измерения на физическия свят, 4 са сезоните. Интересно е, че колкото повече се приближава към приложимост на моделите на златното сечение едно човешко лице, толкова за по-красиво го определяме и днес.

Много от ефектите на грима работят в тази насока, както и програмите за преработка на изображенията. Златното сечение е математическото разбиране за хармония в естетиката на пропорцията, чието влияние над сетивата ни е доказано. Поради универсалното му приложение в тялото на човека, то е успешно приложимо и в дизайна на облекло.

Тук отново е нужно да отбележим, че търсенето на красивото продължава отвъд прилложението на математическите канони. За добро или зло, математиката все още не е уловила формулите на човешката душевност.



Как точно духът ни обитава нашето тяло? Все още не е достатъчно добре изяснено, но това, че златното сечение се възприема по-оптимално от мозъка наскоро бе установено. И въпреки това, в Япония, например, идеалите за красота значително се разминават с пропорциите на златното сечение.

В Китай и Япония, други стари цивилизации, модата започна да се променя в съвсем скорошен етап от историята и векове се води от характерни свои пропорции. Чаената церемония от тези земи е само един пример за тяхното разбиране на връзката между тялото и духа.

Без значение от географската ширина, душевната храна стимулира дейността на мозъка, като „атакува“ центровете за удоволствие, а оттам подобрява чисто физическото състояние на цялото тяло.

Естетическата грижа за тялото, дори елементарното поддържане на добра хигиена, увеличава скоростта на умствените процеси, а ароматите могат да оказват дори лечебно действие върху тялото. Изненадващо или не, развиването на усет за дизайн, включително в модата и декоративната козметика, повишава общите възможности на мозъка да преработва различен вид информация.



Използвате ли емотикони? Вероятно да, и това не е никак случайно. Без значение от расата, националността и позицията ни в обществото, всички ние умеем да общуваме чрез езика на тялото. Изразите на оригиналното ни средство за социална комуникация са по-стари от всички, които познаваме. Ако някога сте се чудили дали пещерните хора са се усмихвали, то отговорът е да. Някои народи, като индийския, прилагат изключително изразителен език на тялото в своето общуване и разказват дълги и богати на съдържание истории само с движение и мимика. Специалисти по темата убеждават, че разширяването на познанията за езика на тялото, ни усъвършенства в много сфери на живота ни. Едва ли са твърде далеч от истината, но крайното задълбочаване в тази тема, би могло да ни лиши от така разведряващата спонтанност в отношенията.

Послания към околните предаваме не само чрез своите жестове и мимики, а и чрез начина, по който използваме цветовете и формите в облеклото, грима и аксесоарите си. Любимият холивудски похват makeover или в превод преобразяване, който се превърна и в телевизионно шоу, показва нагледно ефектът от тези елементи .

Интересен е и експериментът с лабораторната престилка, в който на участниците били задавани въпроси от общо естество, но при допълване на облеклото им с въпросната престилка, процентът правилни отговори рязко се покачил. Подобно е и внушението на бизнес облеклото, но с по-специфичната тематика на бизнеса, то далеч не е достатъчно за правилните отговори, както духовита поговорка гласи.

В наскоро публикувани изследвания се доказа факт, известен от стотици години – хората със силна индивидуалност привличат околните. Така наречената харизматичност трудно може да бъде обяснена с думи, но въпросното изследване показва, че и първото впечатление е достатъчно, за да извика интерес у наблюдателя. Друга част от експеримента открива по-интензивното привличане в самата група на харизматичните. Критериите за оценка на индивидуалността включват много детайли, формиращи визията ни като послание към света. Но преди всичко, за едно послание е важна свободата...

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 17 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.