Следва

Стил урок на седмицата: Прохладно и комфортно a.k.a професионално и подходящо

Директно от Париж: Dior Haute Couture есен-зима 2015

Бледи зимни хубавици разхождат по подиума в Париж колекцията висша мода на Раф Симънс за Диор...

All fashion преди 9 години

Бледи зимни хубавици разхождат по подиума в Париж колекцията висша мода на Раф Симънс за Диор. Нежна мода, казваме ние и мечтаем да се наметнем в дългите тесни палта на дизайнера, съчетани с тишърт с дълбоко деколте и тесни и перфектни панталони. Носима мода, подписана с кутюр, какво брилянтно съчетание.

Симънс превежда гостите и моделите си през цяла аркада от характерни за френската модна къща десетилетия, някак съвсем различни едно от друго и същевременно безпогрешно разпознаваемо еднакви като стил и метод на постигане на високите естетични цели на тази надвременна модна централа.

Виждаме почти всичко от архивите на Christian Dior - вълшебни рокли, напомнящи за кринолин, палта тип редингот с бродирана коприна, гащиризони със спортни елементи и ципове, безпогрешно уловим в напълно неуловими детайли лукс.

След успешните две години, през които е в Dior, белгийският дизайнер е видимо достатъчно укрепнал като самочувствие, за да остави обаче и свой отпечатък върху дрехите.

Шоуто, разделено на осем групи, подскача не през десетилетия, а почти от век във век. Старт с обемните рокли на Мария Антоанета, спринт през костюмите на първите астронавти, обратно до бродираните съдебни сака и палта, и отново обратно към двадесетте. Модели от всяка група се появяват върху кръглата сцена, като ракетна площадка, излязла от научната фантастика, с извити стени, покрити с хиляди орхидеи.

Бледите тънкокоси нимфи, от горе до долу в Dior циркулират на арената под звуците на Sonic Youth, за да видим, усетим и пожелаем тази мода още повече, отколкото бе възможно досега.

За целта на елегантното си шоу, творческият директор Raf Simons наема и украсява музея Роден. А листците от снежнобели орхидеи са идеалният партньор за една такава ювелирна котюрна колекция. Сезонът е Есен/Зима 2014, четирибуквието е DIOR.

More All fashion