Следва

Шоколад, лавандула и шамфъстък за душата

Пюре от бакла с мед, каперси и зелен лук

Пюре от бакла с мед, каперси и зелен лук...

Food преди 9 години

Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща ѝ, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки ѝ традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.

Силвена е шеф-готвач в хотел „Мей Феър“, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 г. отваря врати нейният ресторант „Куинс“. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви. 

Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от „Балтик груп“, включително лондонския „Балтик“, на „Ше Кристоф“ и на рeсторант „Водка“, а разнообразният ѝ опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като „Деликатезе“ на „Уейтроуз“, до създаване на рецепти за „Гардиън“. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“. 


Рецептата, която ти предлагаме днес е включена в кулинарната книга на Силвена Роу, издадена от ИК Ентусиаст, „Ориент Експрес“. Книгата можеш да намериш тук >>>

Очаквай и останалите изкушения по рецепти на блондинката, които ще разкриваме едно по едно в дните до края на седмицата. 

Вече ти показахме някокло рецепти от първата книга, разкрихме тайната на добрата пилешка шавармахрупкавият хляб с черен сусам и Печените картофи сос айоли  а за днес сме ти подготвили:

Пюре от бакла с мед, каперси и зелен лук

Приготвянето на тази рецепта изисква сместа да престои 6 часа в хладилника,
така че подготовката трябва да започне рано. Това е едно от най-обичайните
турски мезета, които можете да намерите във всяко по-добро заведение.

Какво ни е необходимо:

250 г сушена бакла, която се накисва от предишната вечер
3 глави шалот, ситно нарязани
2 скилидки чесън, счукани
7 с.л. зехтин
1 дафинов лист
½ ч.л. куркума
1 литър вода
4 стръка зелен лук, ситно нарязани
2 с.л. дребни каперси, отцедени
настърганата кора и сокът от ½ лимон
1 с.л. течен мед
8 – 10 клонки пресен копър, ситно нарязан

За сервиране
1 с.л. каперси, нарязани (може да използвате и бейби каперси)
6 – 8 клонки магданоз, нарязани
2 с.л. зехтин
½ ч.л. семена от черен
кимион

Как да го приготвим:
За да получите гладко и копринено пюре, отстранете люспите от предварително накиснатата бакла. Ако не се отделят лесно, варете 10 минути, отцедете и оставете да изстине, преди да махнете люспите. В голям тиган сотирайте шалота и чесъна в 4 супени лъжици зехтин за 2 минути на средновисока температура. Добавете дафиновия лист, куркумата и почистената бакла. Подправете на вкус и залейте с 1 л вода. Оставете да къкри около 1 час или докато баклата омекне и течността почти се изпари. Свалете от котлона и изхвърлете дафиновия лист. В малък тиган сотирайте зеления лук и каперсите в 2 супени лъжици зехтин за 2 – 3 минути на средновисока температура. Прехвърлете в миксер, добавете сварената бакла и направете на пюре. Проверете на вкус, после добавете лимоновата кора, лимоновия сок и меда. Използвайте останалия зехтин, за да омазните плитка правоъгълна тавичка с размер около 20 × 30 см, после застелете тавата и стените й с найлоново фолио, намажете го със зехтин и поръсете с нарязания копър. Изсипете пюрето от бакла, загладете го отгоре, покрийте с фолио и сложете в хладилника за поне 6 часа.

За сервиране
Междувременно сложете в купа семената от черен кимион, каперсите, магданоза и зехтина и разбъркайте. Когато ястието е готово за сервиране, изрежете кръгчета с формичка за тесто. Обърнете кръгчетата, така че копърът да е отгоре. Сервирайте студено, поръсено със сместа от каперси и семена.

Още от днес (14 юли 2014):

От любов към големия екран: _какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Стил урок на седмицата: _Прохладно и комфортно a.k.a професионално и подходящо

Истории от живота: _Микаела Ерлангер, или жената, която превърна Лупита Нионг'о в изгряваща модна икона

 

И още...

More from View Sofia

More Food