Следва

26-ти Международен балетен конкурс на живо по БНТ 2 и БНТ Свят

И това е България! 2

Работата над филма “И това е България! 2” стартира през пролетта на 2013 г., а...

Events преди 9 години

Работата над филма “И това е България! 2” стартира през пролетта на 2013 г., а премиерата ще бъде на 15 септември, понеделник, от 19.00 ч. в киносалоните на София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна и Русе. Филмът ще бъде издаден и на DVD.

Документалната поредица “И това е България!” обединява и е част от стартиралите вече проекти “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”. В новия филм Додофилм представя не многобройните научни гледни точки – колкото изследователи, толкова и теории – а преданията и фолклора, с които българинът си е обяснявал и днес обяснява “необикновените” следи от далечното ни минало.

Автор и режисьор е Стилиян Иванов, а главен разказвач и гид в това необикновено пътешествие е популярната пловдивчанка Ивелина Христова.

“И това е България! 2” е мистично и забавно представяне на предхристиянските духовни средища от земите на днешна България и показва какво е “усетила” в тях един утвърден пророк, мистик, гадател..., каквато е Ивелина Христова. “Наричана от някои “ясновидка N1 на България”, а от други “световен феномен” тя улавя енергии и невидими сили, при това научно доказано! Защото специално за филма, пред камерите, Ивелина е изследвана в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординарни феномени. Лабораторията работи от 20 години към шуменския университет с екип от специалисти – физици, химици, биолози, лингвисти, медици и др.

В този филм екипът се е доверил не на историята като наука, която в голямата си част е идеология, а на Екзюпери, който казва без капка корист, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”.

„И това е България! 2“ е поглед към нашата страна с огромна любов и преклонение, без излишен патриотизъм и лъжлива гордост. Филмът разказва за Татул и Перперикон, за Варненския златен некропол, за Долината на тракийските царе, за гробниците в Свещари и Старосел, за Античния театър в Пловдив...

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?