Следва

А ти имаш ли си #EdnoNaum за лятото?

Пюре със спанак и грах и печена сьомга по рецепта на Рудолф ван Веен.

Пюре със спанак и грах и печена сьомга по рецепта на Рудолф ван Веен...

Food преди 9 години

Много вкусна рецепта, която можем да променим като добавим различни любими зеленчуци или подправки, за да я направим наша. Ако пък нямаме вдъхновение, спокойно можем да си я хапваме и така и пак да сме повече от доволни.

Какво ни е необходимо:

1 кг картофи
400 г филе от сьомга
1 връзка пресни моркови
олио
прясно мляко
300 г спанак
1 скилидка чесън
400 г замразен грах
сол и черен пипер
50 г черни маслини без костилки

Как да го приготвим:

Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета, след което ги сваряваме в тенджера с вряща подсолена вода за около 15 минути. Прецеждаме ги и отново ги връщаме в тенджерата, захлупени. Почистваме морковите и ги нарязваме на диагонални парчета. Варим ги около 3 минути във вряща подсолена вода.

Обелваме и нарязваме чесъна на ситно и го запържваме в дълбок тиган с 1 с.л. олио. Добавяме вътре и измитите листа спанак, за да се свият, за около 2 минути. Намачкваме картофите и прибавяме 100-200 мл. топло мляко, за да се получи гладко пюре. Добавяме размразения грах и разбъркваме. След това сварените моркови и задушения спанак и отново разбъркваме добре.
Нарязваме филето от сьомга на 4 еднакви парчета. Всяко от тях разрязваме по средата, но не до долу и го разтваряме като пеперуда. Поръсваме така направените парчета сьомга с по малко олио и ги овкусяваме със сол и черен пипер от двете страни.

Загряваме добре грил-тигана и запичаме парчетата сьомга от двете страни, за около 4 мин. Поставяме ги в намазнена тавичка и ги печем за 6 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Сервираме пюре с картофи, грах и спанак, а върху него слагаме по едно парче сьомга. Поръсваме отгоре с нарязани черни маслини за разкош и сме готови!

More from View Sofia

More Food