Следва

Задължителни за гледане! 10 горещи филма, които трябва да видиш, ако още не си

Editors' choice: Книгата, с която споделям лятото

Kоя е книгата, с която се отпускат в ръка и провокират въображението си през свободните горещи дни...

Books преди 9 години

Днес редакторите на ViewSofia споделят кой е техният идеален спътник за плажа, басейна или любимото място през летния сезон, или с други думи коя е книгата, с която се отпускат в ръка и провокират въображението си през свободните горещи дни...

ТАНЯ


Отвори сърцето си
Будистки приказки за щастие от Аджан Брам

Будистите винаги са представлявали огромен интерес за мен и повод да любопитствам многократно за техния начин на живот. Толкова спокойни, с такова желязно самообладание и такава силна воля… няма как да не се запита човек „Как го правят?”. При всичката тази лудост, която вилнее по света, да намериш извор на мъдрост и душевен мир е необходимост и голямо щастие. В тази книга, събрала кратки, забавни и увлекателни истории от живота на един монах, по-невероятно лек и разбираем начин достигаме до поуки и уроци за големите неща в живота. Достигаме и до едно блажено, спокойно място в собственото ни съзнание... Какво по-подходящо четиво от това, може да има за лятото?

ДИАНА

How to Read a Photograph: Understanding, Interpreting and Enjoying the Great Photographers
от Ян Джефри и Макс Козлоф



Лятото е онова протяжно време, когато страшно ти се иска да пуснеш мислите си да се реят, а ти най-безгрижно да ги наблюдаваш, как се отдалечават от теб и те оставят лек и доволен.

Така и не си представям тежко лятно четиво, което да ме погълне, а напротив – търся наслада за очите и духа. В библиотеката ми отлежава Коледен подарък, чакащ своя летен звезден миг. Книгата - How to Read a Photograph: Understanding, Interpreting and Enjoying the Great Photographers от Ян Джефри и Макс Козлоф. Разлиствайки страниците осъзнах, че ме очаква чудесен пътеводител в света на фотографията, щедро илюстриран с произведенията на над 100 от най-великите фотографи като Алфред Щиглиц, Бил Бранд, Анри Картие-Бресон, Уолкър Еванс, Пол Странд и Ласло Махоли-Наги. За всички арт ентусиасти авторите декодират ключови изображения придружени с биографичен и исторически бекграунд, за да можем в края на книгата да се похвалим с новата сподобност – да различаваме различните стилове и естетически движения в историята на тази медия. Провокативни текстове обсъждат контекста, в който са създадени произведенията и техниката, която фотографите използват, за да се научим как да възприемаме фотографията като форма на изкуство. Нямам търпение!

ПЛАМЕНА

Един френски роман
от Фредерик Бегбеде




Чела съм всичко, което е излизало на книжния пазар подписано от автора, може би заради сантимента, който тая отдавна към първата му книга. Признавам, че с годините авторът леко се поизтърка, но в "Един френски роман" Бегбеде ми звучи много по-благозвучен, любящ и носталгичен, което различава творбата му от предишните. 

Французинът взема повод от двата дни, прекарани в ареста заради смъркане на кокаин на улицата, за да преосмисли и разкаже по един своеобразен и завладяващ начин живота си, живота на своите деди и родители – и по подразбиране, живота на Франция през миналото и част от сегашното столетие. Въпреки автобиографичните подробности, които определят съдържанието на книгата, тя по-скоро не е автобиографична. Тя е опит за лекуване на амнезия.

Тя е телепорт във времето назад, или по-конкретно в първите 15 години на автора, от които парче по парче са събрани всички истории, научени от пра-баби и дядовци, баби и дядовци, родителите, както и от малко по-големия брат Чарлз и фройдистки са преосмислени и анализирани в минало свършено време.

Нелош роман, зависи от настроението, с което го подхванеш, дори завладяващ и определено ставащ за четене, най-вече през лятото. 

МИГЛЕНА

Норвежка гора
от Харуки Мураками


Дълго отлагах да прочета, каквото и да е било от Харуки Мураками, въпреки че като автор ми беше препоръчван поне десет пъти, но ето, че това лято проявих благоразумието да послушам мнението на другите и се заех с четенето на "Норвежката гора".

И истината е, че се влюбих в сюрреалистичния, в мистичния, в провокативния, в есцентричния, в типично неговия стил, който ме накара да се разчувствам, замисля, омая ме и ме завихри във водовъртеж от обикновени на пръв поглед взаимоотношения и събития в живота на хората. 

Според мен книгата е перфектно лятно четиво и бих я препоръчала със сигурност на всеки, който има нужда от провокатор на собствените си емоции. На останалите също, защото, ако не друго, то поне ще оценят по достойнства перфектната, галеща слуха проза, на един от майсторите на съвременната литература.

 

More Books