Следва

Дарина Павлова се готви да става баба

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 21 - 27 юли

Джуниър е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модерен поп-певец...

Events преди 9 години

София филм фест

Кога: 30 юни - 1 септември, 21:00 часа
Къде: Маймунарника

Веднъж седмично – всеки понеделник до 1 септември, в МАЙМУНАРНИКА (Борисова градина) ще има КИНО на ОТКРИТО. Програмата е съставена от заглавия, представяни в рамките на София Филм Фест, а сега ще може да се срещне с тях ОТНОВО, под звездите!
 
21 юли - ЛОША ПРИЧЕСКА, 93’, режисьор Мариана Рондон

Джуниър е на 9 години и има „кофти коса”. Той иска да я изправи за снимката си в училищния годишник, за да стане като модерен поп-певец, което не се харесва на майка му Марта. Колкото повече се старае да изглежда добре и да накара майка си да го обича, толкова повече тя се отдръпва. В един момент момчето е притиснато до стената и трябва да вземе болезнено решение. Лоша прическа е личната история на едно 9-годишно дете, сблъсъкът му с живота и трудният му път, белязан от нетърпимост.



Танцов спектакъл - "Реките на Европа"

Кога: 26 юли
Къде: Derida Dance Center 

София първа ще види танцовия спектакъл, част от мащабния европейски артистичен проект „Реките на Европа“

На 26 юли в пространството на Derida Dance Center софийската публика ще има възможност да види предпремиерата на съвременния танцов спектакъл, който е част от проекта „Реките на Европа“ – една от най-мащабните форми на сътрудничество между артистични организации на Стария континент през тази година.

Проектът си е поставил за цел да направи подробно изследване върху ролята на реките в Европа не само като географски обекти, които бележат граници между национални държави, но и като обединяващи природни и културни звена, които сближават европейците.

Derida Dance Center е проектният партньор, отговорен за съвременния танцов пърформанс, част от цялостния спектакъл, който ще бъде представен на кораб и на суша 51 пъти в 30 европейски града през месеците август, септември и октомври 2014 година. В края на месец юни в Derida Dance Center започна продукционната дейност на спектакъла със съвременни танцьори от Полша, Германия, Италия и България.



Елена Колева и Пламен Карадонев Beyond Hope

Кога: 25 юли, 19:00 часа
Къде: Студио 5 

На 25 юли от 19ч. в Studio 5, Елена Колева и Пламен Карадонев ще представят новия си албум “Beyond Hope”. Джаз вокалистката Елена Колева и пианистът Пламен Карадонев са завършили колежа Бъркли и консерваторията Ню Инглънд. Имат многобройни изяви в джаз клубове в Ню Йорк и Бостън – САЩ, където живеят и творят от 13 години.

Новият албум на Пламен и Елена "Beyond Hope" привлича интереса на джаз аудиторията в Бостън и Ню Инглънд с динамичната комбинация от авторска музика и оригинални аранжименти на пиеси от джаз и класически композитори като Д. Елингтън, М. Петручиани, Б. Стрейхорн, Чайковски и Хиндемит. На сцената на Клуб Студио 5 Елена и Пламен представят своя проект заедно с едни от най-добрите ни българските джаз изпълнители Христо Йоцов – ударни, Димитър Карамфилов – контрабас и гост солисти.

Вход:
10 лева. 



"Мини тяло" - изложба живопис 

Кога: 18 - 31 юли
Къде: Галерия Аросита

Мини тяло е изложба, която обединява творчеството на четири различни млади художнички.

Нора Ампова, Силвана Илиева, Елена Стумбова и Мина Златева се срещат още в Художествената гимназия в София. Там те споделят една и съща страст - рисуването на голо тяло. Макар че всеки от авторите се занимава с различен тип изящни изкуства, през годините те редовно се събират и си организират “вечерен акт“. Тези “сеанси“, младите артисти определят като арт-терапия. Това са няколко часа в които съзнанието ти изключва, а ръката ти сама води линията в рисунката. Експресивни, линиярни, поетични, реалистични или абстрактни – рисунките биват разнообразни , точно каквито са и формите в човешкото тяло.



"Моят свят" - ретроспективна изложба на Кремена Сокерова

Кога: 22 - 31 юли, откриване 22 юли, 18:00 часа 
Къде: Галерия Академия 

Кремена Пенчева Сокерова е родена на 23.09. 1977 г. в София в семейство на художници. Творчеството на й се изявява в няколко направления:
Живопис – масло и акварел. Кремена изработва свой уникален стил – метафизичен и херметичен. В рисунките и особено място заема любовта и към народния бит, вдъхновени от градовете Калофер и Казанлък.
Илюстратор е на поредицата „Златни детски книги“ на издателство „Труд“.

Авторски детски книжки – „Упоритият крал“ по Доналд Бисет, „Облачето“, „Прозорците“ и „Ябълковата приказка“
В областта на сценографията създавана пластични игри и кукли за деца, колажи, скулптури от папие маше и др.
Работи като илюстратор и дизайнер на книги, учебници и печатни материали – клипарт, уебдизайн, лога и графични концепции.

През 2009 г. открива първата си самостоятелна изложба във Френския културен институт „Сценография и илюстрация“. През 2010 г. прави проект за сценография и кукли за Габровския куклен театър „Малката кибритопродавачка“ по Ханс К. Андерсен.

До своето заминаване от този свят на 10. 02. 2013 г . Кремена се грижи всеотдайно за дъщеря си и работи по своите задачи като художник илюстратор и сценограф едновременно.

"Планината и вярата на Орфей" - изложба 

Кога: 17 юли - 14 септември, откриване 17 юли, 18:30 часа 
Къде: Галерия Credo Bonum

Фондация Credo Bonum представя изложба, посветена на тракиеца Орфей и планината Родопи, в която се извършва духовната реформа, свързана с култa към земята и слънцето. Това е втората от поредицата изложби в галерия Credo Bonum, посветени на важни етапи от развитието на духовността и културата по българските земи. 

Следващият етап е посветен на планинския певец Орфей, който е поет, лечител, музикант и пророк, основател на Дионисовите и Елевзинските мистерии и тези на о. Самотраки, автор на хероическата метрика и на астрологията. Неговото учение, познато като орфизъм, поставя в центъра безсмъртието на душата и се обляга на древни знания и идеи за произхода на света, боговете и човека, които са отразени в т. нар. Орфически химни и други писмени свидетелства. Влиянието на орфизма се разпространило в Южна Италия и в Сицилия (Велика Гърция), по егейските острови и в Азия. Със своята реформа певецът обединил в едно култът към земята и към слънцето. Орфизмът бил и първото учение, разпространявано чрез книги.

Тази изложба прави опит да обедини митологичните, писмените и археологически данни от планината на Орфей и от Средиземноморския свят, за да добие плът едно безсмъртно учение. Темите, застъпени в изложбата, са митове за произхода на Орфей; духовната реформа на Орфей и култа към Дионис и Аполон, вакханките и безсмъртието; Орфизмът - първото учение разпространявано чрез книги; музиката на Орфей, шаманството и любовта към Евридика; племето на бесите - пазители на светилищата на Дионис; Орфеевото цвете - безсмъртничето; култа на Орфей във Филипопол; Орфей и християнството. Изложбата представя и примери от култова керамика, намерена в орфически светилища по родопските върхове.




През седмицата ще видим още

Кино:

"Sex Tape"
"Чистката: Анархия"
"Самолети: Спасителен отряд"

Още от днес (21 юли 2014):

 

Ан Хатауей и Кристен Стюарт станаха мъже... за нов видео клип

Седмица на модата за дипломанти

И ОЩЕ... 

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.