Следва

Red Bull дава крила…

Тялото: Как да изведем излишната вода от организма

Мнозина смятат, че причина за наднорменото тегло е излишната вода в организма. Какво е това излишна течност? И как да се справим с нея?...

Life преди 9 години

Мнозина смятат, че причина за наднорменото тегло е излишната вода в организма. Какво е това излишна течност? И как да се справим с нея?

Причини за задържане на вода
Причина може да бъде теглото и е препоръчително първо да се направи консултация с лекар. Обикновено отоците показват, че със здравето нещо не е неред. Има и сърдечни отоци и отоци, поради проблеми с бъбреците - и при това може да не се усеща болка, така че тези същите отоци не винаги можем да ги свържем с тях. При жените, отоците може да бъдат свързани с менструалния цикъл - някои жени направо "оттичат", преди тези дни. Ако менструалният цикъл върви едва-едва, отоците може да бъдат постоянни.

Въпреки това, за да изведем излишната вода, може да започнем да правим някои неща веднага. Например, да потърсим в менюто си и в начина си на живот възможни причини за задържане на излишна вода в организма:

Липса на вода. Много от нас през целия ден пият чай, кафе, сок, газирани напитки и т. н. и си мислят, че така утоляват ежедневната потребност на организма от вода. Но това не е така! Тялото се нуждае от чиста вода, а не от "заместители", тъй като "заместителите" са наситени с разни вещества и не са способни да изведат шлаките от тялото.

Диуретици. Чай, кафе, сода, бира и друг алкохол, всички те буквално изхвърлят от организма полезната влага. Спасеното, тялото съхранява - под формата на оток.
Излишната сол в храната е известна причина за задържане на течности. Ако сме яли нещо солено и след това постоянно ни се иска да пием, това е защото организмът се стреми да изведе ненужната сол. Ако постоянно консумираме много сол, организмът започва да задържа вода, за да не бъде толкова вредна за него тази сол.
Заседнал начин на живот, или обратното, работа по цял ден на крака - може да стане причина за обичайното подуване на краката.
Бавен метаболизъм поради неподвижна работа - бич на нашето време. Офисният планктон бавно оттича на работното място.

КАК ДА ИЗВЕДЕМ ИЗЛИШНАТА ВОДА ОТ ОРГАНИЗМА?
В действителност, извеждането на излишната вода от организма не е толкова трудно. Основното е да се спазват постоянно следните правила!

Водна диета
Всичко е много просто - на ден трябва да се изпива най-малко 2,5 литра чиста питейна вода. Постепенно организмът ще разбере, че водата му е достатъчна и ще спре да се запасява с вода в отоците.
Шлаките ще започнат интензивно да се извеждат, така че няколко дни след началото на водната диета ще се усети лекота и прилив на сили!

По-малко сол!
Ако сме разбрали, че проблемът идва от присъствието на много сол в храната, препоръчително е постепенно да привикнем към по-малко солена храна. Това не е толкова трудно.
Не трябва да забравяме, че солта прикрива истинския вкус на храната, прави го по-интензивен... и т.н.! А в комбинация с натриев глутамат се получава енергична и много вкусна смес, към която подхождаме като към наркотик. Посолявайки и поръсвайки с глутамат неприятен или невкусен продукт, може да го изядем и да получим "истинско" удоволствие.
Преминавайки на безсолна диета, мнозина с изненада ще открият разнообразие от вкусове, както и гладка, млада кожа и стройни крака, без отоци.



Упражнения, ускоряващи метаболизма
Ускоряването на метаболизма е от жизненоважно значение за премахването на отоците и на наднорменото тегло. Колкото обмяната на веществата е по-добра, толкова по-интензивни са всички процеси в тялото и толкова по-лесно се живее.
Краката нагоре! С цел отстраняване на отоците, помага едно просто упражнение на известния японски учен Кацудзо Ниши (неговата оздравителна методика се използва в цяла Япония).
От легнало положение по гръб се изпъват ръцете и краката нагоре и се задържат за няколко минути. След това се разклащат, отначало бавно, после все по-бързо. Вибрацията, която се създава тонизира съдовете, изчиства ги от застоялата кръв, подобрява циркулацията на кръвта. Лекотата се усеща ВЕДНАГА!
Ако не ти се иска да правиш това, може просто да повдигнеш краката си на стената и така да полежиш. Вместо да скучаеш докато лежиш, в тази позиция, може да направиш някои упражнения за краката и в същото време упражнения и за лицето.

Разтоварващи дни за извеждане на излишната вода от тялото
Най-ефективните разтоварващи дни при отоци това са:

Млечно-чаен разтоварващ ден. Напитката се приготвя лесно: загрява се 2 литра топло мляко (дневна норма) почти до кипене, в него се слага добър зелен чай и се оставя за половин час, след което може да се пие! Този разтоварващ ден е доста сит, млечно-чаената напитка се пие веднага щом почувстваме пристъп на глад.



Кефирен разтоварващ ден. Купуваме си 1 литър пресен 1% кефир и пием на всеки 2 часа по малко.

Разтоварващ ден на тиквен сок. Пие се в неограничено количество през целия ден. Може да смесим сока от тиква с ябълков, морковен или някакъв друг сок, но ефектът за извеждане на излишната течност от организма се дължи на тиквения сок! Може да го разредим и с вода - така се приема по-лесно.
Естествено, по време на разтоварващите дни не се яде нищо друго, но стриктно се спазва водната диета - т. е., пием чиста вода, колкото ни се иска.

Овесена каша
Обикновената овесена каша без захар, сварена във вода, помага при отоци. Казват, че след това цялата ненужна вода директно се изхвърля навън. Нищо чудно, че й се носи славата като каша за красота!
Вкусът на овесената каша може да бъде подобрен с плодове или подправки - като канела.

Bана със сол и сода
Тази вана е много лесна, макар и не бърза процедура, осигуряваща почивка, релакс и прогонваща излишната вода от тялото.
2 часа преди ваната не се пие и не се яде!
Ваната се прави така: налива се вода до подмишниците, температурата не трябва да е повече от 38 градуса. Добавя се половин килограм готварска сол и 200 грама сода за хляб. Във ваната се престоява не повече от 10 минути. През това време се изпива чаша зелен чай - горещ, неподсладен.
Ставайки от ваната, трябва да попием водата с кърпа, да се завием с няколко одеяла и да се потим около 40 минути. След това се взима душ. След ваната, не трябва да се яде и пие в продължение на час. На другия ден ще забележим на кантара минус половин килограм!



Специално хранене
Лекарите казват, че с помощта на такава диета, може да се изведе излишната вода. Храненето е доста просто:
- В храната трябва да има повече въглехидрати: плодове и зеленчуци, зърнени храни и пълнозърнест хляб. Плодовете и зеленчуците са задължителни, трябва да се изяждат най-малко половин килограм на ден.
- В менюто трябва да присъстват по-малко протеини. Обезмаслените продукти са добре дошли! Това са постно месо, риба, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и яйца.
- Минимум мазнини и масла в храната!
- И никаква захар в храната и никакви сладки неща – заменят се с полезни естествено сладки продукти!

Седмична диета за извеждане на излишната течност
Има строга седмична диета за премахване на излишните течности от организма, но тя трябва да се прилага след консултация с лекар - ако нямаме противопоказания! Диета обещава загуба на 3 кг тегло.
Първо се прави клизма, а след това през деня се пие половин литър пресен кефир и се консумират определени храни:
- Ден 1: кефир + 5 варени картофи
- Ден 2: кефир + 100 гр пилешки гърди, варени без сол
- Ден 3: кефир + 100 гр постно варено месо без сол
- Ден 4: кефир + 100 гр варена риба
- Ден 5: кефир + всякакви зеленчуци
- Ден 6: кефир. Само кефир.
- Ден 7: кефир + минерална вода /без газирана/.

Растения срещу отоци
За да се справим с подуването може да ни помогнат някои растения, билки, пиейки ги във вид на чай. За тази цел са подходящи мента, маточина, боровинки, шипки, сушени кори от ябълки, мечо грозде, брезови листа, арника, кимион.
В краен случай, може да пием чай за бъбреци - той действа много меко и няма никакви странични ефекти.
Растенията, които премахват отоците могат не само да се пият на чай, но и да се консумират. Такива са:
- Зелените: коприва, киселец, целина, магданоз.
- Зеленчуците: цвекло, хрян, краставици, тиквички, патладжан, картофи, зеле, тиква.
- Плодовете: кайсии, ябълки, ягоди, горски ягоди.
- Сушените плодове: сушени кайсии, стафиди, сушени сини сливи.
Всичко това е необходимо редовно да се добавя в менюто!



Как не трябва да се извежда излишната вода от организма

Табу №1: Диуретични чайове за отслабване
Всички те гонят форсирано излишната вода от организма. Да, ефектът е очевиден, но след това като премине действието на избраното средство, водата ще се върне на мястото си, защото в храненето и начина на живот не се е променило нищо! Освен това, много е вредно да си назначим сами диуретици - това трябва да се прави само от лекар.

Табу №2: Ограничения за пиене
Много хора мислят, че ако се ограничи консумацията на вода и отоците ще спаднат. Ефектът е обратен: най-лошите отоци! Ако упорстваме ще се появят здравословни проблеми.

More from View Sofia

More Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 2 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 2 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.