Следва

Какво гледахме тази седмица: "Херкулес" - екшън, бицепси и две минути Ирина Шейк

"Бабата" на пърформанса с провален спектакъл

В реда на нещата е да не се чудите коя е тя, ако ви споменем името й. Понеже е...

Events преди 9 години

В реда на нещата е да не се чудите коя е тя, ако ви споменем името й. Понеже е единствена по рода си. И не спира да ни удивлява. И стряска. И учудва. Тя е Марина Абрамович. И нейното "Нищо" се материализира съвсем буквално. Грандиозно подготвяния и дълго презентиран пърформанс, носещ гръмкото име "Нищо" чисто и просто не се състоя. Поради факта, че преди около 10 години друг артист, изразяващ себе си с помощта на натуралистично извикани асоциации, вече го е правил.

Мери Елън Карол реализира проект, носещ същото название през 90-те години на миналия век. Вярно, че при нея посланието ползва различна отправна точка. И все пак идеята, че изкуството се ражда от нищо се преплита. Правенето на нищо, без определено местонахождение, абсолютната нула. Това е нейната концепция. Най-крайната точка от проекта й идва когато през 96г. тя напуска апартамента си в Ню Йорк и заминава за Аржентина, носейки със себе си само паспорт. Абсолютно нищо друго. Този проект е документиран и в книгата, която издава през 2010г. Но въпреки дотук изброените факти и въпреки съвместната й колаборация с Марина Абрамович през 2012, общата изложба, в която участват, някак си непокорната Марина пропуска този проект на колежката си.

Поради този пропуск се стига до момента, "нищото" да се отмени броени дни преди да се случи. Престижна група от куратори и изкуствоведи пишат до куратора на галерия Серпентин в Лондон, където събитието е трябвало да оживее, задавайки въпроса защо известната Абрамович се готви да представя нещо, което вече е било представяно. Те питат още дали далеч разпрострялата се слава на Марина няма да засенчи напълно концепцията на Карол и да я изправи пред невъзможността да представя своя пърформанс пред аудитория.

Дейвит Джоселит, един от участниците в диалога, професор в University of New York изказва мнение, че проектите не са идентични и не обвинява в плагиатство, но приликата за въпроса около нищото и правенето на нищо може да изиграе лоша шега на галерията и със сигурност на една от двете артистки.
Марина обяснява в какво точно се състои проекта й: безименни 512 часа, които включват артиста, който се появява в Хайд Парк от 10 сутринта до 6 след обяд в периода от 11 юни до 25 август.

"Ще сме само публиката, аз и нищо друго"- бе обяснила тя пред Гардиън, "Оставям всичко материално настрана... никога не съм правила нещо толкова радикално. Това е най-нематериалният акт, който е възможно да се случи." Ироничната развръзка е, че нематериалното произведение на Марина така и не се материализира.

"Исках да докажа, че можеш да твориш изкуство от нищо", допълва тя. А кураторът на Серпентин казва, че нейната идея е много различна от тази на Карол. Ние се надяваме проекта й в крайна сметка да стане реалност, доколкото нищото е въплaтимо и в тези рамки.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?