Следва

ABBA издават запис на знаковия си концерт от 1979 година

По пътя... 10 от любимите ни американски филми по темата

И понеже лятно време сме жадни за нови приключения и нямаме търпение да натоварим любимата чанта и любимия човек в кабрио и да потеглим без крайна цел, решихме да се заредим с вдъхновение с любимите ни “on the road” американски филми...

Movies & TV преди 9 години

Лято е! И сме жадни повече отвсякога за нови приключения. Изгаряме от нетърпение да натоварим любимата чанта и любимия човек в колата, кабрио, ако е като в мечтите ни, и да потеглим без крайна цел към безкая. По този повод решихме да се заредим с свръх доза вдъхновение, почерпано от любимите ни “on the road” американски филми. Селектирахме 10-те най-добри ленти свързани с пътешествия.

Истината е, че филмите, в които действието се развива на пътя, позволяват голяма свобода на режисьорите, тъй като не им се налага да следват конкретен сюжет. По пътя на героите може да се случи абсолютно всичко, постоянно се появяват нови и нови лица, места и единствената константа са главните герои.

1. “Bonnie & Clyde” (1967)

Няма как веднага да не се сетим за емблематичната криминална драма, режисирана от Артър Пен, която разказва за приключенията на неповторимата двойка Бони и Клайд. През 30-те години в Америка двамата бандити  обирали основно малки магазини и бензиностанции в централните щати, въпреки че в киното те са представени като обирджии на банки. Техният път е пълен с приключения, но за съжаление приключва със засада в щата Луизиана, когато срещу Бони Паркър и Клайд Бароу са изстреляни 130 патрона.

 2. “Badlands” (1973)

Историята в “Badlands” също е по истински случай. Холи е 15-годишно момиче, когато започва да се среща с 10 години по-възрастния Кит (Мартин Шийн). Естествено, бащата на момичето прави опит да опази дъщеря си и е убит, а къщата им е изгорена. След това започва приключението на двамата влюбени, които се укриват на различни места в Северна Дакота, преследвани от американските власти.

 3. “Thelma & Louise” (1991)

Едно приключение, което се ражда от скуката и ежедневието. Решена да избяга от своя контролиращ съпруг, Телма (Джина Дейвис) тръгва на почивка с дръзката си приятелка Луис (Сюзън Сарандън). Двете жени започват пътешествието с идеята за весело и разпускащо прекраване, но се случва нещо, което превръща пътуването им в бясно препускане, в опит да се отърват от полицията, която е по петите им.

4. “My Own Private Idaho” (1991)

Общото между Майк и Скот е, че и двамата са мъже, дрогират се, проституират и живеят на улицата. Разликата е, че Скот си избира този начин на живот, за да притеснява богатия си баща, а за Майк това е начин да оцелее. Двамата започват съвместно пътешествие от Портланд към Айдахо в търсене на майката на Майк, която го е изоставила, когато е бил дете. Чрез този филм режисьорът Гюс Ван Сант прави съвременен прочит на Шекспировия “Хенри IV, част I и II”.

 

5. “On The Road” (2012)

Това е път пълен с мечти, очаквания, джаз, секс, наркотици и разочарования. Емблематичният роман на Керуак, който веднага свързваме с нетрадиционните виждания на бийт поколението, се появи на големия екран през 2012. Младата актриса Кристен Стюарт, Сам Райли и Гарет Хедлунд тръгват на едно изключително пътешествие, което описва различния начин на живот, който водят техните прототипи. Млади и с много енергия, която използват, за да разрушат всичко конвенционално и остаряло, което срещнат по пътя.

6. “Two-Lane Blacktop” (1971)

Това е любим филм на автомобилните ентусиасти. В него няма престрелки, експлозии и полуголи мацки, каквито сме свикнали да гледаме в подобни филми напоследък. В него проследяваме историята на двама автоманиаци “Шофьора” и “Механика”, които изцяло отдадени на своя Шевролет от 55-та, обикалят северозападната част на САЩ в търсене на състезания. Заедно с едно момиче и още един мъж на средна възраст решават да се състезават до Вашингтон. Пътят към крайната цел разкрива и техните житейски пътища.

7. “Buffalo 66” (1998)

Били Браун (Винсент Гало) прекарва 5 години в затвора и когато най-после излиза е твърдо решен да отмъсти на виновника за неговото задържане. Преди това обаче отвлича младата танцьорка Лайла (Кристина Ричи), която трябва да се представи за негова съпруга и да убеди родителите му, че през тези 5 години той е работил за ЦРУ.

8. “The Living End” (1992)

Филмов критик, който точно е разбрал, че е ХИВ-позитивен се забива със стопаджия, който е болен от същото. Двамата започват своята обиколка на западните щати с колата, която единият е откраднал от трима хомофоби, които е застрелял. “Майната му на света” е мотото, което ги води през различни приключения по техния път отвъд законите.

9. “Paris, Texas” (1984)

Мъж на средна възраст се скита в огромната пустиня на Тексас, след като мистериозно изчезва в продължение на 4 години. Връща се в Лос Анджелис с брат си, за да се събере отново с малкия си син. После тръгват обратно към Тексас, за да намерят бившата му жена и да разберат защо ги е напуснала. Филмът печели “Златна палма” на премиерата на фестивала в Кан и още много награди.

10. “True Romance” (1993)

Това е първият авторски филмов проект по сценарий на Куентин Тарантино. Във филма участват Крисчън Слейтър, Патриша Аркет, Бард Пит, Самюъл Джаксън и други. Кларънс Уорли се влюбва в красива проститутка и без много да му мисли се жени за нея. След разправията им със сводника, двамата се оказват с куфар, пълен с кокаин за 5 милиона, собственост на сицилиански наркомафиоти. Влюбените тръгват да бягат към Калифорния, за да продадат стоката, но през цялото време са преследвани от мафията и властите.



източник: www.dazeddigital.com


 

More from View Sofia

More Movies & TV