Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Празник на класическата музика: "Моцартови празници Правец"

За десета поредна година нашето убежище от градската суматоха хотел „РИУ Правец ризорт" ще се...

Events преди 9 години

Не знаем как е с вас, но ние имаме страхотни планове за средата на месец август.

За десета поредна година нашето убежище от градската суматоха хотел „РИУ Правец ризорт" ще се превърне в сцена на открито, за да посрещне фестивала „Моцартови празници Правец". На 13-ти август е началото на юбилейното събитие и поглеждайки програмата предвкусваме отново пиршество на сетивата. Официалното откриване ще бъде с постановка на операта „Дон Жуан" от Моцарт на Русенската Държавна опера, под диригентството на маестро Мартин Пантелеев, а в главната роля ще имаме удоволствието да чуем гостуващият латвийски баритон Валдис Янсонс.



Представете си само – сцена на открито, отморяващ релеф на хълмчета и езеро, и красива музика. Тази година фестивалът отбелязва световни годишнини и включва в програмата са освен творби на Моцарт, акценти с произведенията на Рихард Щраус, Римски-Корсаков, Кристоф Глук, както и реверанс към творчеството на Микеланджело. Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони, която от 10-ти до 17-ти ще проведе майсторски клас с млади таланти, който както традицията повелява ще завърши с концерт на участниците пред публика.

Обмисляме специални тоалети за тържествата на открито, когато оперната прима Цветелина Василева и Софийския фестивален оркестър с диригент Владимир Кираджиев ще ни предложат през втория ден от фестивала творби на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус.

Специално подготвяна премиера ще бъде музикално-театралният спектакъл „Моцарт и Салиери" с участието на Калин Врачански като Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери.

Притаяваме дъх и спираме с изброяването богатата програма. Ще кажем само, че предстоят балетна вечер с гости от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия, "Среща с автограф" и прожекция на уникални кадри от най-успешните спектакли на специалният гост Бруна Балиони, а в партньорство с Националната художествена галерия София ще отбележат 450 години от смъртта на Микеланджело. 



Най-малките гости на „Моцартови празници Правец" няма да скучаят със специалния избор на организаторите мюзикала „Джекил” от Джон Мур. Закриването ще е както подобава – с фойерверки и гала концерт. Нямаме търпение за музика под прохладата на открито небе на брега на езеро. Приготвяме с внимание багажа и всички сте поканени!

More from View Sofia

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.