Следва

Новите родни лица на модата - Фани Хараламбиева

Дизайнерката Леони за Oktober Есен-Зима 2008

Словенската марка се продава в България от март 2007 година и най-силно се сещаме за нея на прага на новия студен сезон...

Лица преди 15 години

Словенската марка се продава в България от март 2007 година и най-силно се сещаме за нея на прага на новия студен сезон. Дрехите на Oktober са с чувствена ретро база, перфектен шев и по-скоро спокойни, тъмни нюанси. Преди няколко дни хванахме за интервю дизайнерката на колекцията Есен/Зима 2008 Леони и ето нейните насоки за модерност и вдъхновение:


V.S. Здравей Леони, как си?
Л:
Добре, благодаря!

V.S. От къде си?
Л:
От Швейцария.

V.S. Защо избра да се занимаваш с мода и да бъдеш дизайнер?
Л:
Това се случи в късен етап от моя живот. Идеята дойде след като завърших гимназията. Реших да се занимавам с мода, защото исках да се занимавам с творческа дейност и да рисувам по цял ден.

V.S. Къде си учила мода?
Л:
Учих мода в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен, Белгия. След това още 3 години във Виена, в Академията за приложни изкуства.

V.S. Имаш ли собствен label?
Л:
Не. В момента е много трудно да създадеш собствена марка. Иначе идеята ми допада и бих искала някой ден да имам собствен етикет. Но проблемът не е толкова
в притеснението и разбирането, колкото в производството, клиентите, лицензите и т.н.
Но мисля да се пробвам.

V.S. А коя е любимата ти марка?
Л:
Харесвам страшно много работата и идеите на всички мой състуденти в Антверпен.
Силно съм свързана с белгийската мода. Обожавам Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Martin Margiela. Също така харесвам дизайнери като Aleksander McQueen и Hussein Chalayan, но не толкова заради самите дрехи, които представят, колкото заради начина, по който го правят. Харесвам как визуализират идеята си, как разказват историята на дрехите.

V.S. Коя е новата модна икона?
Л:
Аз нямам своя модна икона и мисля, че такава не може да има. В момента има толкова много пазари, марки, стилове и начини за употребяване на модата, че не мога да се сетя за човек, чийто стил обединява всички тези компоненти на съвременната мода.

V.S. Чувстваш ли страст, докато правиш мода? Чувстваш ли, че това е твоето нещо?
Л:
Да. Определено. Аз съм доволна от работата си и се радвам, че се занимавам с мода. Това, което най-много ми харесва е самият процес на работа. Интересно е как се разработва една идея спрямо обеми, техники, цветове, материи и накрая да се получи нещо, което напълно балансира всички тези компоненти. Ето заради това работя със страст. Защото всяко проучване и работа със сложни компоненти, целият път до достигане на определена визия, води до още много нови идеи. Накрая се появява нещо, което може да накара някого по света да почувства радост и страст, от това, което си създал.

V.S. Ти правиш колекцията за OKTOBER есен/зима 2008 година, какво ще бъде модерно през този сезон?
Л:
Когато работих по зимната колекция за OKTOBER, аз си представях много студени дни. Опитах се да почувствам това, което олицетворява зимата. Представих си как вали сняг, спомних си за студените утрини и за зимното слънце. Цветовете също са зимни. Бледо сиво, мръсно бяло. Студени и кристални като замръзнала вода. Ще ми бъде интересно да видя какво ще почувстват хората, когато видят колекцията по магазините. Дали ще разберат стила, историята и идеята ми.

V.S. Каква мода предпочиташ да правиш - мъжка или дамска?
Л:
Честно казано предпочитам да се занимавам с мъжка мода. Много по-сложно е, отколкото да се занимаваш с дамска мода. С мъжкото облекло не можеш да си позволиш да експериментираш с обеми и стилове. Там всичко е стегнато и има определена линия, която трябва да се следва. Разнообразието идва от играта с детайлите и материите. Да работиш с такива компоненти е интересно и можеш да създаваш неща, които карат хората да мислят. Жената може да изглежда добре в много повече неща, отколкото мъжа. При мъжката мода всичко е много по-сложно.

V.S. Някога била ли си в България?
Л: Да. Аз бях в София миналата година. Тогава работех като асистент дизайнер за OKTOBER. Направихме ревю за бутик AIMS-G Celebrity boutique. Беше интересно пътуване, но за съжаление много кратко. Много харесах София, а най-много ме изненада българската храна. Наистина много ми хареса.

V.S. Смяташ ли себе си за щастлив човек?
Л:
Определено. Радвам се, че постигнах всичко, за което мечтах.

More from View Sofia

More Лица